Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
hm, 2% prodajalec, 2 pa kupec.
Je pa res da na to še ddv dajte, se pravi 2,4%
Druga resnica pa je trenutno ta da nekateri posredniki trenutno nimajo za burek in znajo da 2% precej spustit.
POtem je samo vprašanje kako "preverjen" je tak posrednik in če mu lahko zaupaš
to je dejansko pol 4% (oziroma 4,8 z davkom). V koncni fazi, ce hoces da kupec placa 2%, si kupec to vracuna v ceno kot da pride stanovanje toliko vec in temu primerno je pripravljen manj dat.
Seveda to ne velja za primere, ko pa kupec najame agenta, da mu isce stanovanje in mu tocno poda kaj isce.
Jaz sem se dogovoril za 3% provizije in vse krijem jaz - kar pomeni kupec ne krije nicesar.
Sem pa se dogovoril, da sicer majo ekskluzivo kar se tice nepremicninskih agencij (sodelujejo tudi sami z nepremicninskimi agencijami in sami posredujejo svojim partnerjem), vendar lahko tudi sam prodajam.
Na tak nacin gledam, da dejansko mene provizija ne stane nic, saj ce najdejo kvalitetnejsega kupca od mene, je to bla za mene dobra nalozba in ne minus, ki sem ga naredil s placilom provizije.
Seveda to velja samo v primeru, da lahko isces kupca tudi sam - v nasprotnem primeru ne ves ali so svoje delo opravili dobro ali pa so samo pobrali provizijo
Pa kot zanimivost - za to, da lahko iscem tudi sam mi niso cisto nic zvisali provizije, ampak je ista kot pri ekskluzivi, kar po mojem mnenju tudi nekaj pove o agenciji in zaupanju v svoje delo