kateri ruter?

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
da ni plug and pray ampak plug and play? torej da samo vštekam in da špila? pa da ni drag. kupil bom v big bangu ali v comtronu.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Predvsem se izogibaj takih, ki zgledajo malo bolj "ekstra", vendar tega v ceni ali znamki ne izražajo. Se pravi, netgear, linksys, TP-link, mogoče kakšen asus, od teh je skoraj vsak ok. Jaz mam netgear wgr614 v7, osnovna stvar, do zdaj same pohvale, čeprav ga nisem kupil z nekimi über pričakovanji.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Če si res tak nezahtevn, bo toti popolnoma dober: http://www.comshop.si/Article.asp?articleid=53919

wink-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
da ni plug and pray ampak plug and play? torej da samo vštekam in da špila? pa da ni drag. kupil bom v big bangu ali v comtronu.

Takšen ruter mislim da ne obstaja ;P

Boš moral kar vsakega nastavljat...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Vsak router po defaultu samo vštekaš in špila. Kako je pa z varnostjo povezave, je pa drugo vprašanje.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Nabavi WRT54GL (Linksys) pa boš imel mir. Stane pa 50€ + kusur

V spletni res, v fizičnem bigbang te pa ocurijo za 10€ več.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
To dobro vem, samo avtorju teme bo pa morda le prišlo prav. En folk je pa res občutljiv kot baba s pms.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
sprašujete se, zakaj se nisem oglasil? ker zadeva ni delovala. zdaj sem na kablu spet, potem ko sem brisal IP naslov in ga končno spet našel.
ruter sicer piči, računalo se poveže, a strani ne odpira. kje ga lomim? v nastavitvah, vem, ampak ne vem, kje.
aja, kupil sem linksysa WRT54GL. take imamo tudi v službi, ampak ga ne znam skonfigurirat. priloženi CD se je nekje po pol ure ustavil in hotel naprej, zahteval skoz neko geslo, tako da tako ni šlo.
prav tako pa ni šlo po priloženih navodilih, za katera moraš biti očitno computer guru, da zadevo razumeš.
nekaj sem poskušal s pomočjo kolegov preko mobitela, ampak ne gre.
a se komu sanja, kje ga lomim?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Vsak router po defaultu samo vštekaš in špila. Kako je pa z varnostjo povezave, je pa drugo vprašanje.

Preberi si kaj zdaj sprašuje...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
sprašujete se, zakaj se nisem oglasil? ker zadeva ni delovala. zdaj sem na kablu spet, potem ko sem brisal IP naslov in ga končno spet našel.
ruter sicer piči, računalo se poveže, a strani ne odpira. kje ga lomim? v nastavitvah, vem, ampak ne vem, kje.
aja, kupil sem linksysa WRT54GL. take imamo tudi v službi, ampak ga ne znam skonfigurirat. priloženi CD se je nekje po pol ure ustavil in hotel naprej, zahteval skoz neko geslo, tako da tako ni šlo.
prav tako pa ni šlo po priloženih navodilih, za katera moraš biti očitno computer guru, da zadevo razumeš.
nekaj sem poskušal s pomočjo kolegov preko mobitela, ampak ne gre.
a se komu sanja, kje ga lomim?

Glede na to da ne vemo kaj si sploh nastavljal ti težko povemo kje si ga polomil. Lahko da nisi DNS-jev vpisal...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
Lepo po vrsti, kako dostopaš do interneta?

Če je to *DSL potem priklopi Modem v WAN port na Routerju, računalnike pa na lan porte, se z računalnikom preko brskalnika poveži na 192.168.1.1
up.ime:user
geslo:user

in nastavi tip povezave na PPPoE, pod tem okencem pa vpiši uporabniško ime in geslo od *DSL dostopa ter zadevo shrani.

Računalnike lahko pri tem nastaviš, da pridobijo IP naslov od DHCP, tako se ti bo zadeva sama nastavila na vseh računalnikih.

To je čista osnova, CD ja ne rabiš pri tem, je bolj za okras, za kakšne neprednejše nastavitve pa lahko na daš gor Tomato firmware, katerega uporabljam tudi sam, vendar se s tem lahko ukvarjaš tudi kasneje, ko boš stvar nekoliko bolj obvladal.

Dobro bi bilo spremeniti tudi privzeto geslo za dostop do routerja in nastaviti varnost na brezžičnem delu, upam da ti lahko pri tem kdo fizično pomaga.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Lepo po vrsti, kako dostopaš do interneta?

Če je to *DSL potem priklopi Modem v WAN port na Routerju, računalnike pa na lan porte, se z računalnikom preko brskalnika poveži na 192.168.1.1
up.ime:user
geslo:user

in nastavi tip povezave na PPPoE, pod tem okencem pa vpiši uporabniško ime in geslo od *DSL dostopa ter zadevo shrani.

Računalnike lahko pri tem nastaviš, da pridobijo IP naslov od DHCP, tako se ti bo zadeva sama nastavila na vseh računalnikih.

To je čista osnova, CD ja ne rabiš pri tem, je bolj za okras, za kakšne neprednejše nastavitve pa lahko na daš gor Tomato firmware, katerega uporabljam tudi sam, vendar se s tem lahko ukvarjaš tudi kasneje, ko boš stvar nekoliko bolj obvladal.

Dobro bi bilo spremeniti tudi privzeto geslo za dostop do routerja in nastaviti varnost na brezžičnem delu, upam da ti lahko pri tem kdo fizično pomaga.
povezal sem se na 192.168.1.1 in dobil nastavitveno stran.
nastavil vse potrebno glede na navodila, potrdil zadeve, uspel celo zakleniti omrežje (geslo imam in ga vem in mi ga sprejme).
zdaj moram naredit samo še to:

ampak s tem se bom ukvarjal jutri, ko bom malo spočit.

andrej D: DNS sem vpisal, tudi alternate DNS, ampak to pri kabelski povezavi. a moram tisti TCP protokol nastavljat tudi za brezžično povezavo?
jutri bom šel vse lepo po vrsti in počasi in upam, da mi rata.
pa MAC bom disablal? a je to okej?

trudim se trudim, hvala za potrpljenje. ni nam lahko družboslovcem ...
lp in hvala še enkrat.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej imaš *DSL povezavo z geslom (PPPoE) ?

Pol rabiš:
- na ruterju nastavit tip povezave na PPPoE in vpisat username in geslo
- za WLAN nastavi zaščito WPA(2) Personal in vpiši kako geslo (priporočljivo takšno, da se ne ugane že v tretjem poskusu)

To je vse. Lahko še UPnP vklopiš, če še ni, da se ne boš pozneje j*bal s porti.

Vse drugo je zapravljanje lastnega (in našega) časa. Če si kaj nastavil, daj nazaj na avtomatsko.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
Imam kabelsko povezavo.
ampak sem težki butl. zdaj sem spet na kablu.
zakaj?
ker sem v nastavitvah na strani 192.168.1.1. izbral povezavo PPPoE in potem spodaj v prostor za IP naslov vpisal svoj IP namesto 192.168.1.1. zdaj pa me ne spusti več na nastavitveno stran.
in se ne morem več igrat z nastavitvami.
any ideas?
ja, vem, butl sem, ni kaj.
a je kdo iz MB, pa da mi pride to zrihtat. plačam po dogovoru. 20 evrov? več?

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
lol
grin1.gif

Drži kakih 15-20 sekund reset gumbek, odzadaj na routerju, da ga ponastaviš. Nato boš spet lahko prišel na nastavitveno stran.Se mi zdi. hehe

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
ti se kr smej.
a veš kak je to enemu delat, ko nima pojma. joj, kak me je tehnika povozla. sin je pa komaj dve leti star, pa tudi še ne zna ...
okej, bom probaval naprej.
poročam