Še okoli NAS. Doma ga mi ne potrebujemo, za filme ipd. zbirke sploh ne. Imamo domač "strežnik", v obliki klasičnega rač., slike varujem na 1. mirror diskih, 2. cold storage, 3. so razvite (v večini, ojoj). Pa kišta je v glavnem ugasnjena.
Super zate, če si dovolj skrben, da redno skrbiš za ročne kopije, itd., večina nas verjetno pač ni in je dosti bolj ziher NAS z diski v mirrorju, avtomatski hourly snapshoti v primeru da se kaj ponesreči pobriše ali kriptira zaradi kakšnega kriptovirusa + avtomatski encrypted backup v cloud (ali dva). Pa še domače mašine/telefoni/tablice mi lahko avtomatsko sinhronizirajo ali backupirajo fajle gor. Ter seveda avtomatsko obveščenje o tem če kak disk odleti, itd. Point je ravno v avtomatiki. Poleg tega, sem dolgo časa uporabljal zgolj laptop, kjer niti nimam prostora za celoten arhiv slik in ostale stvari, ki mi ležijo na NASu. Velikokrat dostopam do slik tudi na TVju ali pa iz kake tablice/telefona. Potem so tu še razni filmi/seriji, ki jih ni na raznih streaming storitvah, jih pa vseeno ne mislim ročno prenešat in kopirat na USB ključke/diske, vtikat potem v nek predvajalnik, itd.... NAS je za to pač zakon. Pa še na mašini, ki mi služi kot NAS, laufajo tudi druge stvari ala virtualni router/FW/VPN endpoint, controller za WiFi APje, snemalnik za kamere, itd..
Pa bolj vas berem.....bolj ste ko Covid-19 tema...(bolj komplicirate in dražji postajate)
RAID1 je za domačo uporabo čist zadost (slike dokumenti) ...filme sem dal pa na dodaten non-Raid1 disk. 5e kabli....mogoče 6a in to je to....
Zdej lost1 bo sestavil server za 300e + ene 50-70e kablov....recmo....neki za 2-3 diske
Jaz sem ga za 40e (stara HP kista iz bolha.com) pa 50e za kable... Diske sm dobil 1Tb 2nd hand dobre ampak kot odpad
Tuki pa eni sanjate o serverju za domačo uporabo za 2000++ e
Noben ni sanjal o serverju za 2000€++, vseeno mi pa dokumneti in družinske fotke/videi za zadnjih 15+let pomenijo dovolj, da jih ne bom shranjeval na 2nd hand diskih, ki so bili namenjeni za odpad. Filme imam pa tudi sam trenutno na single 10TB disku, ker mi je vseeno če jih izgubim in je drugače vedno zmanjkovalo prostora na 4TB RAID 1 polju, kjer imam dokumente. Tudi meni je to hobi in sem vedno fural custom build zadeve (poleg tega je host fural še marsikaj drugega kot NAS funkcije). moreš pa vedet, da marsikdo ne bo šel v samogradnjo, ker nima znanja, volje in/ali časa, da se s tem ubada, mu je dosti lažje dat 100, 200, 300 ... € za synologyja, ki ga priklopiš in dela.
Kar se pa kablov tiče, je treba pa gledat bigger picture. Philips je govoril o novogradnji, torej vržeš 100 al 200k+ € za novo bajto, potem boš pa prišapal par 10€ ali 100€ pri mrežnih kablih, da boš lahko čez par let ven vlekel pa nove not? Ravno tako UniFi switch in par APjev, ki jih vržeš not in pozabiš, v celotni zgodbi niso nič posebnega, saj vsaka malenkost pri bajti stane vsaj toliko.
Pa tudi če se gre overkill z 10GbE in malo bolj zmogljivimi zadevami, ne vidim kje je problem. Eni vržejo denar v avto, drugi v cigarete, treji pač furajo 10GbE doma, nek četrti pa verjetno vse od naštetega
Nevem zakaj bi se moral zato po glavi tolčt... Sploh pa 10GbE na optiki ni nujno tako zelo drag, če se malo znajdeš (Mikrotik switch 4 port SFP+ je 130€, 8port je 230€, refurshibed mellanox kartice par 10€, fs.com fiber moduli <20€, twinax še ceneje, sami optični kabli pa nasploh niso dragi, problem je zaključevanje, ampak spet če ti uspe s konektorji vred povlečt je dosti enostavneje). Ampak to je spet bolj hobij, eni šraufajo avte, drugi pa tole