Pri nas so lansko jesen vgradili kalorimetre na daljinsko odčitavanje. Strošek 500 evrov v 10 obrokih. Smo pa zdaj imeli sestanek lastnikov in nekaj se jih je jezilo, da so imeli odprt le radiator ali dva, plačali pa da so toliko kot prej. Dva sta bila menda celo odsotna in sta imela vse zaprto, eden mesec dni, drugi dva mesca, položnice pa enake kot če bi ogrevala. Eden od teh dveh je menda na Energetiki reklamiral račun in dosegel, da mu niso za tisti mesec nič računali. Sprašujem se, ali je to sploh možno. Pri nas doma je namreč ravno obratno, položnice so za 30% "lažje". Imamo pa že vseskozi odprta samo dva radiatorja od petih, v kopalnici in v spalnici. Če malo zahladi, se malo bolj oblečemo, itak ni nikoli prav mrzlo, čeprav smo na severni strani.
Da ne pozabim: povprašala bi, koliko plačujete za odčitovanje števcev. Pri nas je ta strošek 1,25 + ddv, torej evro in pol na stanovanje. Na drugih forumih sem zasledila 0,50 in 0,80 za odčitovanje, pa se mi zdi evro in pol preveč. Ali se motim?
Še nekaj: upravnik pravi, da se teh cevi, ki so na hodniku in vodijo v stanovanje in ven, ne sme zapirati (npr. zato, da bi imeli v stanovanju manjšo porabo), ker da sicer pride prevelik pritisk drugod in lahko tudi kaj ven vrže. Ali to drži? Sistem je enocevni (na hodniku sta vertikalno dve glavni cevi, iz vsake gre v tla en manjši "krak"; števce so namestili na cev iz umetne mase z jekleno žico, ki je zamenjala odžagane bakrene cevke). Pred namestitvijo merilnikov nam je upravnik zatrjeval, da lahko brez skrbi zapremo ventil v omarici, kjer je merilnik. Tega jaz sicer nisem naredila, ker sem hotela videti, kakšno bo stanje s položnicami po tej zimi, vseeno pa se mi zdi to nenavadno in ne vem, kaj naj si mislim.
Vnaprej hvala za odgovore in komentarje.