Katere smuči?

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.566
4.720
113
Sem "rahlo" izgubljen v ponudbi smuči na trgu in vprašam še tukaj.

Smučat sem začel 5 let nazaj pri rosnih 43 letih. Visok 179cm, težak okoli 75kg.
Kupil sem si ene mehkejše Atomic pancerje, najcenejše krajše (160cm) Elan smuči Element v akciji za 250 eur, ostala oprema je ok.
Najel učitelja parkrat in sedaj smučam. Dober ne bom nikoli, vozim modre in rdeče proge, imam se za varnega smučarja, ki gre bolj počas.

Me pa blazno veseli.

S temi smučmi delam krajše zavoje, imajo zelo poudarjen lok, na ledenem so slabe, na navoženem snegu so slabe. Nimam občutke dobre kontrole. Smuči mi trese, nisem stabilen. Na ok snegu ni problem. Seveda je velik faktor moje znanje in praksa tudi.

Ne da jih ravno rabim, ampak malo gledam za drugimi smučmi in me zanima kako sploh izbrat naslednji model, s katerim bi smučal bolje? Grem na daljše? Trše? Drugo firmo? Pojma nimam in bi rad bolje informiran šel v trgovino. Najbolj me skrbi, da bom kupil nekaj, kar bom slabše vozil kot sedaj.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.073
1.030
113
Sposodi si kakšne druge smučke(trše, daljše...160 so precej kratke zate, kar tudi primpomore k nestabilnosti )...ali še bolje pojdi na kakšen test smuči, pa malo sprobaj ...da dobiš občutek ali so problem smuči, ali kaj drugega
npr:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
264
30
28
Po napisanem sodeč (dolžina 160, zelo povdarjen lok) imaš t.i. slalomsko smučo. Nekako pa dvomim, da kot relativno svež smučar cel čas voziš po robnikih (karvaš). Tudi sam si navedel, da greš bolj počasi. Slalomka res ni primerna za takšen tip smučanja.

Poglej bolj h kakšnim all around smučem, dolžine okrog 170 cm, takšne imajo radij okrog 15m, mogoče še kakšen meter več. Izberi nekaj iz sredine ponudbe, torej ne osnovni model iz razreda in tudi ne najvišjega.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.760
1.009
113
Sem "rahlo" izgubljen v ponudbi smuči na trgu in vprašam še tukaj.

Nornalno da na rebrcah je drugace smucat kot na naritem, ledenem terenu. Kot so ti ze napisali rentaj ali kako drugace preveri druge (daljse) smucke. Vendar, za moje pojme rabis samo prakso in moc v nogah, potem tud narito naenkrat ni vec problem. Led pa sploh ni problem, ko 1x znas po njem (spet praksa). In pocasi - ne sili na vrat na nos na crne etc... da ne bo kaka vez odletela. Tvoja, ne ona z dilce ;)

Pa srecno, smucanje je TOP!