Katere smuči?

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
Sem "rahlo" izgubljen v ponudbi smuči na trgu in vprašam še tukaj.

Smučat sem začel 5 let nazaj pri rosnih 43 letih. Visok 179cm, težak okoli 75kg.
Kupil sem si ene mehkejše Atomic pancerje, najcenejše krajše (160cm) Elan smuči Element v akciji za 250 eur, ostala oprema je ok.
Najel učitelja parkrat in sedaj smučam. Dober ne bom nikoli, vozim modre in rdeče proge, imam se za varnega smučarja, ki gre bolj počas.

Me pa blazno veseli.

S temi smučmi delam krajše zavoje, imajo zelo poudarjen lok, na ledenem so slabe, na navoženem snegu so slabe. Nimam občutke dobre kontrole. Smuči mi trese, nisem stabilen. Na ok snegu ni problem. Seveda je velik faktor moje znanje in praksa tudi.

Ne da jih ravno rabim, ampak malo gledam za drugimi smučmi in me zanima kako sploh izbrat naslednji model, s katerim bi smučal bolje? Grem na daljše? Trše? Drugo firmo? Pojma nimam in bi rad bolje informiran šel v trgovino. Najbolj me skrbi, da bom kupil nekaj, kar bom slabše vozil kot sedaj.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.074
1.030
113
Sposodi si kakšne druge smučke(trše, daljše...160 so precej kratke zate, kar tudi primpomore k nestabilnosti )...ali še bolje pojdi na kakšen test smuči, pa malo sprobaj ...da dobiš občutek ali so problem smuči, ali kaj drugega
npr:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
264
31
28
Po napisanem sodeč (dolžina 160, zelo povdarjen lok) imaš t.i. slalomsko smučo. Nekako pa dvomim, da kot relativno svež smučar cel čas voziš po robnikih (karvaš). Tudi sam si navedel, da greš bolj počasi. Slalomka res ni primerna za takšen tip smučanja.

Poglej bolj h kakšnim all around smučem, dolžine okrog 170 cm, takšne imajo radij okrog 15m, mogoče še kakšen meter več. Izberi nekaj iz sredine ponudbe, torej ne osnovni model iz razreda in tudi ne najvišjega.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.760
1.009
113
Sem "rahlo" izgubljen v ponudbi smuči na trgu in vprašam še tukaj.

Nornalno da na rebrcah je drugace smucat kot na naritem, ledenem terenu. Kot so ti ze napisali rentaj ali kako drugace preveri druge (daljse) smucke. Vendar, za moje pojme rabis samo prakso in moc v nogah, potem tud narito naenkrat ni vec problem. Led pa sploh ni problem, ko 1x znas po njem (spet praksa). In pocasi - ne sili na vrat na nos na crne etc... da ne bo kaka vez odletela. Tvoja, ne ona z dilce ;)

Pa srecno, smucanje je TOP!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.363
1.238
113
www.adriamedia.si
Če je proga bolj trda, ledeno, rabiš smuči z nekaj več torzijske togosti (lok je lahko enak) - če tega ni, potem tudi to, da se jo naučiš dovolj na robnik nagnit, ne pomaga, ker se skrivi nazaj in zdrsne. Torej kak razred višje. Element je super vstopna smučka, več pa ne. Greš recimo na Primetime, max 44, še bolje 33, da ne bo prehude razlike (če ostanemo pri Elanu, ker imaš pač Element). Ampak: vprašanje, ali bodo tudi čevlji potem dovolj trdi. Če so zelo mehki, ne bo veliko bolje.
Dolžina? Za to pa res rabiš teste. Vzameš enako smučko, različne dolžine. Da vidiš, kaj ti ustreza. Jaz pri 190 višine vozim okoli 168 dolžine, raje malo krajšo kot malo daljšo. Komu drugemu bi pri enaki višini ustrezalo tudi 176 ali več. Z radijem (kot je bilo zgraj omenjeno) nekje okoli 15 m ne boš dosti zgrešil.

Sprobaj tudi kako malo širšo (allmountain) varianto, malo širšo pod čevljem (74 mm ali še več), znajo biti zelo prijazne v mehkem in na razritem.

In ne kupuj raznih slalomk, veleslalom, skicross smuči (varinate SCX, SLX ijn podobe, če ostanemo pri Elanu). Čim je "racing", (še) ni zate.

Je pa zdaj dober čas za pobrskat za kake lanske modelo, je kar nekaj akcij.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
Če je proga bolj trda, ledeno, rabiš smuči z nekaj več torzijske togosti (lok je lahko enak) - če tega ni, potem tudi to, da se jo naučiš dovolj na robnik nagnit, ne pomaga, ker se skrivi nazaj in zdrsne. Torej kak razred višje. Element je super vstopna smučka, več pa ne. Greš recimo na Primetime, max 44, še bolje 33, da ne bo prehude razlike (če ostanemo pri Elanu, ker imaš pač Element). Ampak: vprašanje, ali bodo tudi čevlji potem dovolj trdi. Če so zelo mehki, ne bo veliko bolje.
Dolžina? Za to pa res rabiš teste. Vzameš enako smučko, različne dolžine. Da vidiš, kaj ti ustreza. Jaz pri 190 višine vozim okoli 168 dolžine, raje malo krajšo kot malo daljšo. Komu drugemu bi pri enaki višini ustrezalo tudi 176 ali več. Z radijem (kot je bilo zgraj omenjeno) nekje okoli 15 m ne boš dosti zgrešil.

Sprobaj tudi kako malo širšo (allmountain) varianto, malo širšo pod čevljem (74 mm ali še več), znajo biti zelo prijazne v mehkem in na razritem.

In ne kupuj raznih slalomk, veleslalom, skicross smuči (varinate SCX, SLX ijn podobe, če ostanemo pri Elanu). Čim je "racing", (še) ni zate.

Je pa zdaj dober čas za pobrskat za kake lanske modelo, je kar nekaj akcij.
Hvala za tole. Pancerji so Atomic HAWX 100. Je to dovolj trdo oz. mehko? Malo me mika kupit nove pancerje preko boot fittinga sicer. Katero trdoto pa seveda ne vem. Ravno Primetime 33 mi je zanimiv model smuči. Od drugih firm je ponudbe toliko, da sploh ne veš kaj bi, vsak prodajalec pa itak svoje hvali.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
Nornalno da na rebrcah je drugace smucat kot na naritem, ledenem terenu. Kot so ti ze napisali rentaj ali kako drugace preveri druge (daljse) smucke. Vendar, za moje pojme rabis samo prakso in moc v nogah, potem tud narito naenkrat ni vec problem. Led pa sploh ni problem, ko 1x znas po njem (spet praksa). In pocasi - ne sili na vrat na nos na crne etc... da ne bo kaka vez odletela. Tvoja, ne ona z dilce ;)

Pa srecno, smucanje je TOP!
Celo življenje sem ga sovražil (smučanje), ker se nisem nikoli naučil, razen pelji dokler ne padeš sistem v otroških letih.

Potem je pa hčerka želela smučat in sem jo vozil na tečaj in potem od spodaj gledal gor kje se vozi. In mi je bilo bedno. Pa sem začel še sam, zdaj pa skupaj voziva. Ni slabo.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
739
76
28
Mojih 5c- ker sem ves cas na elanu, primetime 33 bi ti bila sigurno najbolj smuseln korak naprej, oz 44 da je se za naslednjega, bi pa jaz po tvojem ( spet odvisno kje bos smucal) pogledal se model wingman - taka top allround dilca pa vzames 86

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.577
2.390
113
Pomurje
Hvala za tole. Pancerji so Atomic HAWX 100. Je to dovolj trdo oz. mehko? Malo me mika kupit nove pancerje preko boot fittinga sicer. Katero trdoto pa seveda ne vem. Ravno Primetime 33 mi je zanimiv model smuči. Od drugih firm je ponudbe toliko, da sploh ne veš kaj bi, vsak prodajalec pa itak svoje hvali.
100 flexa je dovolj za tvoje znanje smučanja in kilažo.
Smučke tam do 173cm. Bilo kakšne ki niso race.
Proga je speglana 1 uro, ostalih 6 ur smučaš po razriti.
To uro uživas ostalo je matranija neglede ma smučke ali pancarje

jezek

Guru
24. jul 2008
3.658
1.529
113
Dile kupovat je neumnost, se posebej ce se se isces. Rentaj pa basta. Je ceneje kot vsako sezono rihtat dile.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
Mojih 5c- ker sem ves cas na elanu, primetime 33 bi ti bila sigurno najbolj smuseln korak naprej, oz 44 da je se za naslednjega, bi pa jaz po tvojem ( spet odvisno kje bos smucal) pogledal se model wingman - taka top allround dilca pa vzames 86
V čem bi bila wingman boljša od primetime? Pršič? Vozim le na urejenih pistah, kjer je uro do dve gladko, potem pa voziš po razriti progi na strmih delih še kar lep čas.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
Dile kupovat je neumnost, se posebej ce se se isces. Rentaj pa basta. Je ceneje kot vsako sezono rihtat dile.
Sem jih rental najprej in se naveličal teh problemov. 5 let vozim smuči za 250 eur, vsako sezono jih dam zrihtat za 25 eur. Ceneje kot če bi 5 let rental.

Pa denar sploh ni problem, bolj čas.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.571
4.721
113
100 flexa je dovolj za tvoje znanje smučanja in kilažo.
Smučke tam do 173cm. Bilo kakšne ki niso race.
Proga je speglana 1 uro, ostalih 6 ur smučaš po razriti.
To uro uživas ostalo je matranija neglede ma smučke ali pancarje
E to. V čem bi opazil razliko med 165 cm in 172 cm dolžino smuči pri istem modelu? Sedaj vozim 160 cm.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.577
2.390
113
Pomurje
E to. V čem bi opazil razliko med 165 cm in 172 cm dolžino smuči pri istem modelu? Sedaj vozim 160 cm.
Ce oddrsavaš in ne karvaš ni razlike.
Če karvaš boš z 165 verjetno porabljal manj enegrije za zavijanje v ozkem hodniku(slalom), celo če je tvoje vertikalno gibanje (počep oz.pritisk na smučko v zavoju) 0, kar verjetno je.
172 je bolj stabilna pri vožnji naravnost(smuk), tega pa verjetno ne voziš.

Pomojem s tvojim znanjem ne boš opazil razlike.

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
739
76
28
V čem bi bila wingman boljša od primetime? Pršič? Vozim le na urejenih pistah, kjer je uro do dve gladko, potem pa voziš po razriti progi na strmih delih še kar lep čas.
Dilca je sirsa in bolj lahkotna, tudi 2m radija ima vec pri enaki dimenziji , taka prijetna dila za celodnevno smucanje pa da te ne ubija.
mam PT55 sine pa winga86ti tko da neki izkusen imam , je res dober paket za rekreativca da uziva na dilah

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.577
2.390
113
Pomurje
Dilca je sirsa in bolj lahkotna, tudi 2m radija ima vec pri enaki dimenziji , taka prijetna dila za celodnevno smucanje pa da te ne ubija.
mam PT55 sine pa winga86ti tko da neki izkusen imam , je res dober paket za rekreativca da uziva na dilah
Pomojem še ne ve uzivat na smučkah, uživa pa na smučanju, kar je najbolj važno za zacetek.

Moj predlog. Raje kot za smučke daj 5x 3h z res dobrim učiteljem.
Nato pa po smučke z race v imenu, če imaš kondicijo

corsol

Guru
11. mar 2010
3.074
1.030
113
Probaj, tu lahko filozofiramo v nedolgled , kako točno smučaš noben ne ve.
Malo se mi zdi čudno ker govoriš o razriti progi po 2h urah...če ni ravno pomladanska župa skoraj ne more bit....