Katere smuči?

avrelij

Zelenc'
11. feb 2011
1
0
1
Po dolgem času sem se odločil, da bom stopil na smuči. Sem torej začetnik. Nameravam opraviti tečaj smučanja.
Sem pa precej zmeden, kar se tiče izbire smuči. Visok sem 186 cm in težak 100 kg. Katere smuči naj izberem. Nočem nabaviti tekmovalne opreme, ampak neko srednjo kvaliteto, za preprosto uživanje na snegu?

Kaj priporočate?

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
pejt v Interšport in si nabavi TEHNO Pro, kolk dolge in katere, ti pa mora prodajalec znat svetovat. . . . po moje
grin1.gif

rdr1000

Pripravnik
14. okt 2010
46
4
8
Na tvojem mestu bi vzel kakšno Elan Wave Flex 8 ali kaj podobnega, skratka spodnji srednji razred, po mojem.

Potem bi se posvetil tečaju smučanja, najraje s svojim učiteljem, par dni po uro, dve. Cilj bi bil, da na koncu dojameš smisel zavojev z zarezno tehniko, obvladovanje hitrosti in različnih terenov. Šele potem bi sledil prehod na zahtevnejše smuči.

Ampak, kot rečeno, to je samo moje mnenje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No mene pa zanima v kolikor mi zna kdo razložit razliko med smučmi:

ELAN WAVEFLEX 78 TI F ELX12.0

ter

ELAN WAVEFLEX 12 F ELX11.0

Torej meni je bilo na hitro rečeno da so podobne le da bi se prve naj bolje obnašale na slabših, morda manj urejenih smučiščih, južnem snegu, Waveflex 12 pa bi naj bile boljše na urejenih smučiščih. Zopet en drug ki bi se "naj" spoznal mi je rekel da 78 TI pod nobenih pogojev saj ima boge kante in da ne bodo nič prijele glede na to da sem težak cca. 90kg... Torej...?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Tisto o "bogih kantah" je totalna bedarija. Razlika med tem dvema modeloma je predvsem v širini smuči. Tista oznaka 78 namreč pomeni širino pod čevljem v milimetrih, in je za dobrih 10 mm širša od WF 12. Ker je širša, naj bi se malo bolje obnesla v celcu in po razriti podlagi zaradi plovnosti, jo je pa zaradi širine malenkost težje postaviti na robnik. Po konstrukciji sta modela praktično enaka, oba uporabljata eno plast titana, sendvič konstrukcijo in waveflex valovčke. Tudi na trdi podlagi se glede vzvojne čvrstosti obnašata zelo podobno, spet je malenkostna razlika le v tem, da je 78ko malenkost težje postaviti na robnik, ker rabiš več odklona. Konstrukcija in materiali za robnik so ENAKI.

Če potegnem črto: če se boš vozil po mešanih terenih, torej v vseh razmerah, zna biti 78ka bolj primerna, če se boš vozil samo po gladkih pistah, bi znala biti pa 12ka malenkost enostavnejša za uporabo. V vsakem primeru je pa razlika za nepoznavalca kozmetična. Oddrsavata obe približno enako.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.655
113
Glede dolžine smučk...maš na elan strani (pa še kakih drugih tud najbrž) lepo razloženo da so smučke od -5 do -25cm glede na tvojo dolžino...

Pač odvisno od tebe........če rad bolj kruzaš na easy po smučišču pač uzameš krajše v tem rangu (-5 do -25cm) ........če rad nažigaš po progi vzameš "daljše" v tem rangu od 5 do -25....

Težek si tud 100kg tko da kakih hudo začetniških modelov (številk) tud ni treba vzet.....kljub (ne)znanju.....da ti ne bo potem žal......ker bodo premehke....tko kot so ti svetovali.....št 8-10...po elanovi skali "trdote" bo kar OK!

Načeloma pa dolžina od brade pa do nekje sredine čela....kakor ti bolje ustreza

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Tisto o "bogih kantah" je totalna bedarija. Razlika med tem dvema modeloma je predvsem v širini smuči. Tista oznaka 78 namreč pomeni širino pod čevljem v milimetrih, in je za dobrih 10 mm širša od WF 12. Ker je širša, naj bi se malo bolje obnesla v celcu in po razriti podlagi zaradi plovnosti, jo je pa zaradi širine malenkost težje postaviti na robnik. Po konstrukciji sta modela praktično enaka, oba uporabljata eno plast titana, sendvič konstrukcijo in waveflex valovčke. Tudi na trdi podlagi se glede vzvojne čvrstosti obnašata zelo podobno, spet je malenkostna razlika le v tem, da je 78ko malenkost težje postaviti na robnik, ker rabiš več odklona. Konstrukcija in materiali za robnik so ENAKI.

Če potegnem črto: če se boš vozil po mešanih terenih, torej v vseh razmerah, zna biti 78ka bolj primerna, če se boš vozil samo po gladkih pistah, bi znala biti pa 12ka malenkost enostavnejša za uporabo. V vsakem primeru je pa razlika za nepoznavalca kozmetična. Oddrsavata obe približno enako.

Hvala za pošten odgovor, prav to kar si mi ti povedal so mi rekli v Elanu in sicer da je 78tka boljša ja južni podlagi, malo slabših (kar Pohorjev oz. naša smučišča so) smučiških, skratka na mehkejših podlagah, da 12tka pa je kao boljša na bolj urejenih smučiščih, nekaj takega imam v glavi no... Ker vidim da se nekaj spoznaš na te stvari, kakšne pancarje dat na to gor? Torej da ni pancar extremno drag, da je cena, normalna in da je soliden. Rekli so mi da je fajn da ima flex??? tam okol 80. Mislim da so rekli Flex?
smile-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Fleks ali trdota pancerja naj definitivno ne bo pod 80, lahko tudi 90 ali 100. Za konkretno karvanje ti bojo na 78ki malenkost trši pancerji bolj prav prišli, ker boš lažje dosegal odklon smuči na robnik. Pri mehnih pancerjih namreč namesto tega, da postaviš smuči na robnik, pleše noga v pancerju oz. se zvija cel pancer.

Jaz uporabljam Technico Diablo Race Pro, trdote (fleksa) 110, pa mi je za moje potrebe na trenutke žal, da si nisem omislil 130ke. Skratka, z 90ko zanesljivo ne boš zgrešil, razlika v ceni pa ponavadi tudi ni tako velika. Sploh si pa velik in težek in tudi zato si lahko privoščiš malo večji indeks fleksa.

Za ostalo glede čevlja boš moral pa ugotoviti sam, ker le ti veš, kateri pancer ti paše na nogo. Vedno moraš pancer konkretno preizkusiti, če nič drugega, jih imej vsaj pol ure na nogah v trgovini, pa sprehodi se v njih, obut bodi pa v take nogavice, kot boš smučal z njimi. Nosi samo enojne nogavice, po možnosti smučarske. Jaz tu pretiravam še malo bolj in namesto debelih smučarskih nosim samo enojne tanke nogavice, da imam res dober stik s čevljem. Ampak to je samo moja preferenca. Ženskam, ki jih vedno in povsod zebe, tega definitivno ne bi priporočal.

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Jst nikjer najdu cenej. Že neki cajta ma zdele Elanshop cenejše smuče in se splača jih vzet pri njih.

Sam glede na to da si hvalu Hoferje smuče in pancarje, bo tud WF8 ali WF10 zate dobr.

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.655
113
Pa še takrat si ga boš dal na servis raztegnt
smile-1.gif
Al pa doma u garaži z fenom za barvo dol dajat.........

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
Jst nikjer najdu cenej. Že neki cajta ma zdele Elanshop cenejše smuče in se splača jih vzet pri njih.

Sam glede na to da si hvalu Hoferje smuče in pancarje, bo tud WF8 ali WF10 zate dobr.

Ja, bom še za tebe ene vzel ok?
wink-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.655
113
Mene močno skrbi (glede na izjave o Hofer smučeh in navdušenostjo nad njimi) da boš na smučišču izpadu ko purger
evil.gif

Najjača oprema....pol pa smuk-plug tehnika......z poudarkom na sedenju na repih ( nagnjenost telesa nazaj ko pri otrocih)

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Jst mam ene 4 leta stare Dalbello flex 130 in so mi zakon. Tko da s temi pancarji ziher ne boš zgrešil

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Mah en folk ne razume, da ti top oprema ne pomaga, oziroma te samo ovira pri smučanju, če ti nimaš kondicije in znanja.
Če nimaš kondicije in da res nisi dobr smučar, res rajš vzemi WF8, ker se boš z tršimi smuči samo mučil.
Prvo se nauči tehniko na kakšnih mehkejših/srednje trdih, potem pa kupi boljše trše smuči.