Na Verbatimovih DVD-jih imam posnete ene stare Star Treke iz leta 2004. Pioneerjev pekač, snemano pri hitrosti 1x ali 2x. Skladiščeni so pri 23 stopinjah, v omari in v črni škatli znotraj filc srajčk. Vsega skupaj je ene 10 DVD-jev. Po posnetju niso bili niti enkrat več uporabljeni.
Že kakšno leto nazaj sem šel za hec gledat, v kakšnem stanju je zadeva. Skozi sem dal 3 random DVD-je in niti enega se ne da presneti brez CRC errorja. Tako da si lahko teh svojih 30-100 let nekam zatakneš.
Tako da backup na DVD-jih... NO WAY. Imel sem še nekaj backupov na DVD-jih, ampak sem vse uničil.
Flash diski, trdi diski (ki jih pospraviš v omaro) in internet (Dropbox, Google Picasa). DVDjev se niti s palico ne pritaknem več. Poleg tega rabiš za aktualizacijo backupa na DVD-jih par dni. Pri trdem disku kupiš novega, v parih urcah presnameš podatke in starega vržeš stran (pod pogojem, da so podatki zakriptirani) ali pa uporabiš za sekundarni backup.
Tole je moj sistem backupa:
Citat:
1. Pomembni podatki so na:
- primarnem disku
- backup disku na eni lokaciji
- backup disku na drugi lokaciji
- Dropboxu
2. Manj pomembni
- primarnem disku
- backup disku na eni lokaciji
- backup disku na drugi lokaciji
3. Pogrešljivi podatki
- zunanji disk na eni lokaciji
- zunanji disk na drugi lokaciji
DVD-ji? Ja, za kako pogrešljivo kolekcijo mp3-jev ali filme. Za kakšne dokumente in slike? LOL
.