Katastrofalno naglaševanje besed na slo. tele!

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

sass

Guru
1. sep 2007
5.238
872
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Nisem vedel, da še kdo gleda poročila na 24kur.
hysterical-1.gif

no, tudi na nacionalnih TV in RA postajah imajo pogosto težave z izgovorjavo besed Stožice, center, ...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
skúpina
Tole cvetko je mela moja profesorca v srednji šoli za biologijo, je bilo že takrat neumno slišat..
Da nisva na isto šolo hodila.
grin1.gif
Mravlja?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem bil prepričan da tega Toporišič ni požegnal.
Kaj pa balanca (krmilo) je tudi v tvojem slovarju? Me zanima kaj se zgodi če šipa napišeš v šolskem spisu v osnovni šoli.

Seveda je tudi 'balanca' v SSKJ in v Slovenskem pravopisu (označena z neknjižno - pogojno)
Marsikaj se je spremenilo od časov ko si ti, Hanzi, hodil v šolo, ker pa sem bil jaz 'v šoli' do leta 2011, sem imel priložnost opazovati spremembe v zahtevah učiteljev in predvsem znanju dijakov.
Približno od leta 2004 pa je v slavističnih krogih pričelo prevladovati mnenje, da je "jezik živ" in da se je temu treba prilagajati.

Glede naglaševanja pa: vse preveč je napak, ki jih slišim v medijih in nekatere so preko mej zdrave pameti.
Tudi omenjeni 'krater' sem slišal, ampak v takšnem primeru ga razumem kakor trenutno napako govorca. Vsekakor pa je moteč, od ljudi na ekranu bi pričakoval več znanja.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
To je zakon, ja. Pa še uporaba fraze "bom rekel".
13.gif
Pa tista crasheva, "temu ni tako", je tudi vrhunec slavistike.

Slovenistike.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Saj pa imaš zdaj Mišo Molk, da ščiti tvojo pravico gledalca do knjižne slovenščine!

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Tudi omenjeni 'krater' sem slišal, ampak v takšnem primeru ga razumem kakor trenutno napako govorca. Vsekakor pa je moteč, od ljudi na ekranu bi pričakoval več znanja.
Ah daj no! Kaj pa socialni čut? A zdaj ga boš obsodil, ubogega JU-jevca, da ne govori za tebe dovolj dobro!?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Saj pa imaš zdaj Mišo Molk, da ščiti tvojo pravico gledalca do knjižne slovenščine!

a ta plastična spaka ureja zdaj te stvari? a ni ona nekje višje na rtv?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jolko pravi: Ah daj no! Kaj pa socialni čut? A zdaj ga boš obsodil, ubogega JU-jevca, da ne govori za tebe dovolj dobro!?
Upam, da gre za sarkazem, če pa ne, tega stavka ne razumem popolnoma.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Katastrofalno naglaševanje besed na slo. tele! .

Če gledaš zaključne špice 40 (in več) let starih slovenskih oddaj vidiš, koliko iæ-ev je sodelovalo pri ustvarjanju...

Tako da...

I

Izbrisan uporabnik #488

Evo še ene klasike.

Naglaševanje besede "izlet"

Napačen e ...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
No fant, če iz fraze "ubogi JU-jevec" ne uspeš razbrati sarkazma.... potem smo v organu!
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.284
7.054
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem bil prepričan da tega Toporišič ni požegnal.
Kaj pa balanca (krmilo) je tudi v tvojem slovarju? Me zanima kaj se zgodi če šipa napišeš v šolskem spisu v osnovni šoli.

Seveda je tudi 'balanca' v SSKJ in v Slovenskem pravopisu (označena z neknjižno - pogojno)
Marsikaj se je spremenilo od časov ko si ti, Hanzi, hodil v šolo, ker pa sem bil jaz 'v šoli' do leta 2011, sem imel priložnost opazovati spremembe v zahtevah učiteljev in predvsem znanju dijakov.
Približno od leta 2004 pa je v slavističnih krogih pričelo prevladovati mnenje, da je "jezik živ" in da se je temu treba prilagajati.

Glede naglaševanja pa: vse preveč je napak, ki jih slišim v medijih in nekatere so preko mej zdrave pameti.

ja 2004 pa res nisem imel več slovenščine v šoli...
aha potem jih je srečala pamet...
vendar otrok najbrž še vedno dobi nižjo oceno če napiše neko " živo" besedo ki jo sicer še niso požegnali za SSJK.
Zdaj sem pa res že star.... no ti si še nekaj let starejši, čeprav si kasneje nehal v šolo hoditi....
evil.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi: vendar otrok najbrž še vedno dobi nižjo oceno če napiše neko " živo" besedo ki jo sicer še niso požegnali za SSJK.
Tukaj si 'dregnil' v mojo najbolj bolečo točko: kakšna bo ocena za takšne "napake" je v največji meri odvisno od ocenjevalca.
In njihov razpon je lahko vse od 1 do 5. (ta moja izjava v zbornici je bila razlog, da sem se eni slavistki zameril do konca)

Morda pa lahko tudi naglaševanje in prevajanje pripišemo temu dejstvu?
Ali pa kar Toporišiču, ki je do neprepoznavnosti zakompliciral slovenski jezik?

LP