Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Nisem vedel, da še kdo gleda poročila na 24kur.
no, tudi na nacionalnih TV in RA postajah imajo pogosto težave z izgovorjavo besed Stožice, center, ...
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Nisem vedel, da še kdo gleda poročila na 24kur.
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
p.s.
edino vremenarko Katjo so po 10. letih malo naučili... a ji še vedno uide.
Da nisva na isto šolo hodila.Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
skúpina
Tole cvetko je mela moja profesorca v srednji šoli za biologijo, je bilo že takrat neumno slišat..
A Groharce pa nisi imel?Citat:
Uporabnik FuriousG pravi:
Da nisva na isto šolo hodila.Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
skúpina
Tole cvetko je mela moja profesorca v srednji šoli za biologijo, je bilo že takrat neumno slišat..Mravlja?
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem bil prepričan da tega Toporišič ni požegnal.
Kaj pa balanca (krmilo) je tudi v tvojem slovarju? Me zanima kaj se zgodi če šipa napišeš v šolskem spisu v osnovni šoli.
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
To je zakon, ja. Pa še uporaba fraze "bom rekel".Pa tista crasheva, "temu ni tako", je tudi vrhunec slavistike.
Ah daj no! Kaj pa socialni čut? A zdaj ga boš obsodil, ubogega JU-jevca, da ne govori za tebe dovolj dobro!?Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Tudi omenjeni 'krater' sem slišal, ampak v takšnem primeru ga razumem kakor trenutno napako govorca. Vsekakor pa je moteč, od ljudi na ekranu bi pričakoval več znanja.
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Saj pa imaš zdaj Mišo Molk, da ščiti tvojo pravico gledalca do knjižne slovenščine!
Upam, da gre za sarkazem, če pa ne, tega stavka ne razumem popolnoma.Citat:
Uporabnik jolko pravi: Ah daj no! Kaj pa socialni čut? A zdaj ga boš obsodil, ubogega JU-jevca, da ne govori za tebe dovolj dobro!?
Citat:
Uporabnik Katastrofalno naglaševanje besed na slo. tele! .
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Saj pa imaš zdaj Mišo Molk, da ščiti tvojo pravico gledalca do knjižne slovenščine!
a ta plastična spaka ureja zdaj te stvari? a ni ona nekje višje na rtv?
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem bil prepričan da tega Toporišič ni požegnal.
Kaj pa balanca (krmilo) je tudi v tvojem slovarju? Me zanima kaj se zgodi če šipa napišeš v šolskem spisu v osnovni šoli.
Seveda je tudi 'balanca' v SSKJ in v Slovenskem pravopisu (označena z neknjižno - pogojno)
Marsikaj se je spremenilo od časov ko si ti, Hanzi, hodil v šolo, ker pa sem bil jaz 'v šoli' do leta 2011, sem imel priložnost opazovati spremembe v zahtevah učiteljev in predvsem znanju dijakov.
Približno od leta 2004 pa je v slavističnih krogih pričelo prevladovati mnenje, da je "jezik živ" in da se je temu treba prilagajati.
Glede naglaševanja pa: vse preveč je napak, ki jih slišim v medijih in nekatere so preko mej zdrave pameti.
Tudi omenjeni 'krater' sem slišal, ampak v takšnem primeru ga razumem kakor trenutno napako govorca. Vsekakor pa je moteč, od ljudi na ekranu bi pričakoval več znanja.
Tukaj si 'dregnil' v mojo najbolj bolečo točko: kakšna bo ocena za takšne "napake" je v največji meri odvisno od ocenjevalca.Citat:
Uporabnik Hanzi pravi: vendar otrok najbrž še vedno dobi nižjo oceno če napiše neko " živo" besedo ki jo sicer še niso požegnali za SSJK.