Kasko za starejši avto

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sem malo slišal par podatkov, pa mi ni čisto jasno.

A je res, da je pri izplačilu škode zgornja meja eutotax vrednost avta?

Torej se lahko zgodi to:
- oseba A zavaruje 10 let star avto - kasko
- oseba B zavaruje nov, a enak (kolko pač gre) avto - kasko

Plačata enako premijo.

Čez čas oba doživita isto škodo (recimo trk z divjadjo).
Oseba B popravi in dobi stroške povrnjene od zavarovalnice.
Oseba A popravi (isti strošek), a zavarovalnica krije manj, ker stroški presegajo vrednost totalke?

(recimo ne vem, 500 ali 1000 EUR stroškov popravila , avto pa ima eurotax 300 EUR)

Je to tako ali sem narobe razumel ali so narobe rekli?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ponavadi je zgornja meja še malce pod eurotax vrednostjo vozila, tako da načeloma tvoja teza drži če sem te prav zastopil.

Skratka, trenutna vrednost vozila - nek odstotek = totalka

Totalka = maximalna vrednost izplačila sstrani zavarovalnice ...

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Oseba A in oseba B pa tako ali tako morata k cenilcu oz. mora cenilec k njima. Zato ne vem, zakaj bi oseba A prvo popravila avto, šele potem pa dobila oceno o vrednosti. In ali je ocenjena totalka ali bo plačano popravilo...

V glavnem, oseba A bo šele potem popravila, ko bo cenilec končal z delom.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
oseba A plača manj za kasko v premijskem stavku se upošteva tudi starost vozila.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Oseba A in oseba B pa tako ali tako morata k cenilcu oz. mora cenilec k njima. Zato ne vem, zakaj bi oseba A prvo popravila avto, šele potem pa dobila oceno o vrednosti. In ali je ocenjena totalka ali bo plačano popravilo...

Ja, saj tega ne trdim.

Ampak glede višine.
Torej če je škode za jurja, vrednost avta pa je recimo 500 EUR, a dobi povrnjen strošek popravila ali ne?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ampak glede višine.
Torej če je škode za jurja, vrednost avta pa je recimo 500 EUR, a dobi povrnjen strošek popravila ali ne?

Pomisli logično; če je avto vreden 25k EUR in popravilo košta 30k EUR ... a ti bodo dali 30k EUR? Nope, dali ti bodo še manj kot 25k ...

Sicer pa vse v zavarovalni polici piše!
evil.gif

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
jaz sem pri prejšnjem avtu imel 2x ocenjeno totalko.
Prvič je bil vreden 600k SIT, dobil izplačano 420k SIT popravil za 200k SIT
drugič vreden 260k SIT dobil izplačano 180k SIT popravil za 70k SIT
v prvem primeru je šlo iz kaska, v drugem pa iz kombinacije divjad stekla.
če airbagi niso poškodovani pol ni tak problem .
S tem da če ti izplačajo totalko, nimaš kaj popravljat na servisu ampak pri kakšnem popoldancu
smile-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik bluub pravi:
oseba A plača manj za kasko v premijskem stavku se upošteva tudi starost vozila.
Bom citiral sporočilo, ker ste ga v razpravi očitno namerno ignorirali. Cena je odvisna tudi od starosti vozila!

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:

Ja, saj tega ne trdim.

Ampak glede višine.
Še kakih 300 eur tringelta mu bojo dali...
bonk.gif

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Da se obesim na to temo:
a je smiselno imeti kasko zavarovanje za starejse avtomobile ?
Ce se ne kje je tista starost-meja kjer ni vec smiselno ?

-boc-

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tam, kjer je povprecni strosek zavarovanja, zmanjsan za povprecno izplacilo zavarovalnine, visji od povprecne pricakovane skode.

Bolj trapastega voprasanja nebi mogel postaviti. Sam ves ali imas avto, ki je kot starina vreden vec ali manj (npr. VW versus Renault), ali je kaksen poseben model, ki je zelo redek, itd.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Povsem trapasto vprasanje, ker pac gre ta subjektivno odlocitev vsakega posameznika. Moj foter ima cisto novo vozilo zavarovano samo AO in stekla, luci, ogledala, divjad. Brez AO+, brez kaska. Ce se mu to splaca ve on sam.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Koliko stane barvanje vrat pri novem avtu in koliko pri 10 let starem?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pri 10 let stari gajbi greš na odpad po cela vrata, ki so že pobarvana v barvi tvojega vozila in jih samo premontiraš.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.767
15.823
113
true. samo kaj pa če gre za bolj kot ne eksotiko? pol maš pa scene...
grin1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pri 10 let stari gajbi greš na odpad po cela vrata, ki so že pobarvana v barvi tvojega vozila in jih samo premontiraš.

No pol pa rečva tko, kok stane popravilo 20 udrtin toče na strehi pri novem avtu ali pri 10 let starem.

Verjemi da laik ne bo še iskat drugih vrat in jih premontiral.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Heh, na to se bolj težko zanašati. Vsi pravijo, kako so za Fiata poceni deli, pa dobiš jih na vsakem vogalu, pa neoriginalnih poceni delov je kolko hočeš. Pol pa ko dejansko rabiš kak del, pa nikjer dobiti, dobi se samo original, ki je svinsko drag, ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pri novem ti bodo popravljali po hladni metodi, pri starem pa kitanje in lakiranje. Havba, blatniki, prtljažna vrata?
Preje omenjena metoda.
Sicer pa ti bo zavarovalnica na toliko starem vozu itak ocenila ekonomsko totalko in ti jo izplačala. Meni so celo izplačali več kot sem potem avto uspel prodati preko oglasa v nepopravljenem stanju.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ej, ga. Marjetka iz Smlednika zagotovo ne bo šla v Italijo na odpad, po nova vrata in si jih prestavila. Bog ne daj da dobi tiste, ki nimajo el. pomika stekel, ona pa ga ima...

To, narediš ti, pa jaz to naredim pa še kdo drug, 85% ljudi pa še vedno avtomobile popravlja, tako kot "je treba".

Niso vsi 10 let stari avtomobili nič vredni...