Kam se iti slikat za osebne dokumente v MB?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Okoli las bo pa kaj? Dej no.. na vsake toliko casa se najde kak pametnjakovic (pa ne leti osebno nate), ki se slika pred kuhinjsko omaro in potem gre s tako sliko na UE. In to s kompaktom.. s flesem.. s sencami..
Ce tebi osebno uspe slikati po predpisih, si pa lahko cisto vesel, ker si prihranil
wink-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Verjamem, ampak če je ozadje enobarvno (npr. bela ali zelena stena), se da barvo komot popravit. S PS se bavim že kar nekaj let, tako da nisem en tistih, ki so včeraj presedlali iz paint.exe. Sem videl že marsikaj.
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Te slike so očitno cenjene kot suho zlato. Zadnjič sem se šel slikat do fotografa, 4 slike so bile 12€, če jih prideš iskat naslednji dan pa "le" 11€. S tem da na UE nato le skenira sliko in jo dobiš takoj nazaj. Naslednjič jo sprintam.

Spet so enga nategnili!
uf-1.gif

3 mesece nazaj je bila tema o slikanju in cenah pa sem že takrat videl (in povedal) da vas očitno tale fotofrafski lobi nateguje pa se niste še nič naučili.

Fizičnih slik za dokumente ne rabite že par let, to da vam jih fotograf natisne in vam zaračuna, pa še čakat jih morate je totalna bedarija. Ne vem pa zakaj UE enostavno ne bana tega početje ker potem morajo oni še skenirat to bedarijo in jo uvažat namesto da samo kliknejo 2x po sistemu in je to vse kar je dela.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
To je to, ko se ne pozanimaš prej kaj sploh rabiš, greš tja in komaj po slikanju zveš za ceno. Morda bo pa ta tema pomagala h kakemu nategu manj.
smile-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Mehaniku pa lahko placas 40€/h? Fotografi moramo pa vse zastonj dat..

Citat:
to da vam jih fotograf natisne in vam zaračuna, pa še čakat jih morate je totalna bedarija
Aha, digitalno potrdilo se pa naredi samo od sebe? Ponavadi imas s tem se vec dela, da jo pravilno pripravis (pa se to ti jo eFotograf 2x zavrne..), kot pa s tem, da sliko nalozis v SW masine, kjer imas masko pripravljeno.

BTW: sliko se vedno potrebujes za voznisko.

Kakorkoli.. daj, predlagaj referendum, da bojo slike za dokumente zastonj..

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Fizičnih slik za dokumente ne rabite že par let, to da vam jih fotograf natisne in vam zaračuna, pa še čakat jih morate je totalna bedarija.
Utiševalec se je spet pokazal za znalca in strokovnjaka. Še zmeraj v Republiki Sloveniji rabiš fizično sliko za vozniško dovoljenje. Vsaj v mesecu maju, leta 2014 je še bilo tako.
Res pa je, da je ne rabi odrasla oseba, če vozi kolo.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
sliko rabijo ampak ti jo potem vrnejo. torej rabiš eno sliko za žnj število dokumentov v obdobju 5-10 let. odvisno koliko se kaj spreminjaš.

DJ_Beat nihče ni rekel da bi morali fotografirati zastonj ampak da jim sploh ne bilo treba fotografirati. če se svti nebi kvarili tudi mehaniki nebi delali zastonj - sploh delali nebi.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Za vozniško dovoljenje ti ne vrnejo fotografije, če vlogo za novo dovoljenje oddaš na AMZS, ko si naredil novo kategorijo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Ali kdo misli, da sta strošek tega fotografiranja papir in tisk? Če ti vrne fotko, to ničesar ne spremeni. Rabiš fizično fotko, pri osebni in potnem listu pa je bolj primerno potrdilo. Materialni stroški v razliki nekaj centov med fotografijo in potrdilom ne morejo ne vem kako vplivati na končno ceno.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Za vozniško dovoljenje ti ne vrnejo fotografije, če vlogo za novo dovoljenje oddaš na AMZS, ko si naredil novo kategorijo.
meni so jo vrnili. od kdaj lahko na amzs delaš vozniško?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Fizičnih slik za dokumente ne rabite že par let, to da vam jih fotograf natisne in vam zaračuna, pa še čakat jih morate je totalna bedarija.
Utiševalec se je spet pokazal za znalca in strokovnjaka. Še zmeraj v Republiki Sloveniji rabiš fizično sliko za vozniško dovoljenje. Vsaj v mesecu maju, leta 2014 je še bilo tako.

V bistvu je ne rabiš, za noben nov uradni dokument narjen v RS ne rabiš ker so vsi po vrsti narejeni po print tehniki in so slike dodane digitalno. Torej vozniška, osebna, potni list (nisem prepričan za orožni list in pa izpit za voditelja čolna).

Skratka za vse te dokumente je dovolj digitalna fotografija shranjena na e-vložišču ki jo je naredil certificiran fotograf.

@DJ_Beat, nisem mislil da morajo/morate fotografi naredit slike zastonj, na k... mi gre pa da se v dobi elektronskega poslovanja ki se forsira zaradi enostavnosti postopkov najdejo/najdete taki ki veselo stranki zaračunajo tisk fotografije ki je ne rabi (oz. še več, totalno zakomplicira postopek pri vas in na UE).

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ja, sej fotografi samo mal "prtiskamo"
wink-1.gif

grims-1.gif

zmaga.gif

Se ne izplača razburjat ...

... itak, nekateri bi vse kar sami naredili in jim je težko dati tistih 13 - 16 eur za fotke za dokumente enkrat na 10let, za par pirov v gostilni pa ni problema ..
bonk.gif

btw.: Foto Tabor dela samo v "centrali" na Taboru, vse ostalo je zaprto.
wink-1.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
meni so jo vrnili. od kdaj lahko na amzs delaš vozniško?

Ko sem naredil izpit za A kategorijo sem samo šel gor do okenca, kjer ti dajo potrdilo o opravljenem izpitu oz. novi kategoriji, oddaš pa sliko in vlogo za izdelavo novega vozniškega dovoljenja.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:

V bistvu je ne rabiš, za noben nov uradni dokument narjen v RS ne rabiš ker so vsi po vrsti narejeni po print tehniki in so slike dodane digitalno. Torej vozniška, osebna, potni list (nisem prepričan za orožni list in pa izpit za voditelja čolna).

Skratka za vse te dokumente je dovolj digitalna fotografija shranjena na e-vložišču ki jo je naredil certificiran fotograf.

@DJ_Beat, nisem mislil da morajo/morate fotografi naredit slike zastonj, na k... mi gre pa da se v dobi elektronskega poslovanja ki se forsira zaradi enostavnosti postopkov najdejo/najdete taki ki veselo stranki zaračunajo tisk fotografije ki je ne rabi (oz. še več, totalno zakomplicira postopek pri vas in na UE).

Se pravi da digitalna potrdila moramo pa zastonj talat?
bonk.gif
In za voznisko se vedno potrebuje FIZICNO sliko! Poklici na UE in se prepricaj!
Sicer pa meni je v koncni fazi vseen, ali naredim sliko ali potrdilo, samo naj mi ne hodi potem cez dva meseca nazaj, da smo mi zaj****. Poleg tega pa vsakega, ki zeli potrdilo na to tudi opozorimo. Odlocitev je pa stvar posameznika.

Edina stvar, ki je po mojem mnenju zgresena je slikanje otrok do enega leta starosti. Ampak jgb, taka so pravila..

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:

Oprosti, samo kaj pa ti govoriš? Kaj zakomplicira postopek na UE? Tja neseš ustrezno fotografijo, ki ti jo poskenirajo in vrnejo ali potrdilo, ki ga natisne certificiran fotograf. V obeh primerih moraš iti na UE. In še enkrat, kot sem že zapisal v podobni temi, stranki se zaračuna storitev, kjer so same fotografije (torej print) najmanjši strošek.

Moti te, da je na fotografije treba čakati par minut in ti jih ta nesramen oderuh na koncu še zaračuna? To je pa res višek ...
grin1.gif

A fotografiranje, vnos v sistem in potrdilo pa misliš da je sprintano v sekundi? Fotografije se seveda zaračunajo dodatno (če stranka želi), pri tistih ki niso vključeni v sistem e-fotograf pa pač dobiš le fotografije, ki jih neseš na UE.

Prostor, oprema, izobraževanje, znanje, plače zaposlenih, davki in prispevki, DDV ipd. so glavni stroški ...
Ne vem, na servisu pa ni problema dat tistih 60-100eur ... aja, nekateri vse servisirate sami (od pralnih strojev do avtov)..
rolleyes-1.gif

In ti bi torej poslal vsaj 90% fotografov, katerim je glavni dohodek fotografiranje za dokumente lepo za zavod za zaposlovanje ...
bonk.gif

Btw: za orožni list, dijaške izkaznice, lovske izkaznice, izpit za čoln ipd. še vedno potrebuješ fotografije v fizični obliki.
wink-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:In za voznisko se vedno potrebuje FIZICNO sliko! Poklici na UE in se prepricaj!
Kako boš nekaj dopovedal Utiševalcu
sprasujem se.gif
.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ampak takrat so bile še tiste knjižice? sedaj ko so kartice sliko dobiš nazaj.

Ne, ker sem se moral tudi podpisati na ta listek s sliko in ne na elektronsko ploščico. Očitno še imajo star način in poskenirajo fotografijo in podpis.