Kam nalimati vinjeto?

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Danes sem kupil vinjeto. Na vinjeti je sicer narisano, kamo jo moraš prilepit. In sicer, v levi zgornji kot
confused-1.gif

To mi pa dejansko ne diši. Zakaj? Clio je že tako majhen avto, ko nalimam vinjeto levo zgoraj, mi gre konkretno na živce, pa še malo vidnega polja zgubim...Pa kaj je to res problem, če nalimam vinjeto recimo na sredo, za vzvratno ogledalo? Mogoče kdo ve? Je to kaznivo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mene sicer ne moti levo zgoraj, moti pa me da morem pod zatemnjenim robom, ki je res rahlo zatemnjen in mi prav tako moti vidno polje levo. Zakaj mormo to met pri nas če sem letne vinjete v avstriji VEDNO lepil na zatemnjen rob.. To je res gnilo! Kakšna je kazen če nalepim vinjeto na zatemnjen rob?

Lp

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Mene pa znaima, kako je v primeru če razbiješ šipo. Moraš tudi kupit novo?

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Off: obrežeš vinjeto ter jo nosiš seboj v denarnici..
on: Pmoje je logično da kupiš novo.. Tako ali tako ti je nebo ratalo odlimat ne da bi jo strgal.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.345
6.145
113
Citat:
Uporabnik SE_P1i pravi:
Mene pa znaima, kako je v primeru če razbiješ šipo. Moraš tudi kupit novo?
NADOMESTNA VINJETA

Voznik lahko od upravljavca cestninskih cest zahteva izdajo nove vinjete za isto obdobje, če:
- je vetrobransko steklo, na katero je bila vinjeta nameščena, uničeno ali zamenjano;

Zahtevi za izdajo nove vinjete je potrebno predložiti naslednja dokazila:
- kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla delavnice, ki je zamenjala steklo in odstranjeno vinjeto

Rok911113

Pripravnik
28. nov 2007
43
0
6
Ne vem zakaj so se pristojni odločili, da je vinjeto treba nalimati na levi zgornji kot. Jaz imam tako kot mnogi drugi 10 cm zatemnjen rob, tako da mi vinjeta pride ravno v višini vidnega polja, kar je z vidika varnosti zelo vprašljivo. Morali bi predlagati vladi, da naj spremeni uredbo vsaj toliko, da dovoli namestitev vinjete tudi levo spodaj.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Na sami vinjeti smo označili, da je vinjeto potrebno nalepiti na vetrobransko steklo na levi strani zgoraj. To lokacijo smo določili, ker smo mnenja, da je v primeru nadzora tako najlažje dostopna/vidna cestninskemu nadzorniku in jo tako tudi najlažje preveri. Vsekakor pa ne bo nič narobe, če je nameščena tudi npr. v bližini vzvratnega ogledala ali v spodnjem levem delu vetrobranskega stekla, s tem, da je potrebno paziti, da ta del ni toniran oziroma zatemnjen. Uredba o cestnini in cestninskih cestah, ki jo je nedavno sprejela Vlada RS in čaka na objavo v uradnem listu, namreč v 12. členu med drugim določa: »Po odstranitvi zaščitne folije je treba vinjeto nepoškodovano in z originalnim lepilom na njej namestiti na levo notranjo stran vetrobranskega stekla, tako da je jasno vidna od zunaj (ne sme se npr. namestiti na mesto, kjer je to steklo zatemnjeno). Pri nameščanju je treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjete.«

Lepo pozdravljeni!

Romana Duša
Služba za komuniciranje
DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d.
sedež: Celje, Ulica XIV. divizije 4
izpostava: Ljubljana, Dunajska 7
tel.: 01/300-99-18, faks: 01/300-99-33
web: http://www.dars.si

Jst bom dal spodaj levo, tam ko sem mel prej ABC tablico. Tudi jaz imam namreč zatemnjen rob in mi ne paše, da bi bila zgoraj levo.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Torej, po zakonu mora biti vinjeta na levi strani stekla. Ni pa točno definirano ali zgoraj ali spodaj. Ker bi me vinjeta na zgornjem robu zelo motila, saj je prednjo steklo na mojem avtu relativno majhno, ga bom nalimal na spodnji rob....
Avgusta grem v švico....to pomeni, da bom v enem mesecu nalimal tri različne vinjete na avto...
bonk.gif

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Saj ti v zakoniku piše, da mora biti vinjeta nalepljena na levi strani vetrobranskega stekla oz. po navodilih na hrbtni strani vinjete. Kar pa pomeni da mora biti v zgornjem levem kotu. Če imate 300€ odveč jo pa lahko tudi pod sedež nalepite, pa vas res ne bo motila.

Sploh pa ne vem zakaj toliko filozofirate okoli teh vinjet, nalepiš na steklo kjer piše, pa je stvar rešena, čez 2km sploh ne veš da je gor.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Da postavim jaz še eno vprašanje, sicer ne o poziciji...ampak..s čim najlažje odstranite vse stare vinjete in ostanke le-teh?

Šipo že imam namreč polimano zgoraj levo in spodaj levo...in bo potrebno nekaj odlimat.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Vinjeto z britvico ali fejst ostrim nožem (če noče v enem kosu dol - predvsem starejše), ostanke pa z bencinom, gre lepilo dol v trenutku.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"To lokacijo smo določili, ker smo mnenja, da je v primeru nadzora tako najlažje dostopna/vidna cestninskemu nadzorniku in jo tako tudi najlažje preveri."

Lateral: "Sploh pa ne vem zakaj toliko filozofirate okoli teh vinjet, nalepiš na steklo kjer piše, pa je stvar rešena, čez 2km sploh ne veš da je gor. "

Ja, pa zraven nalepimo še prometno, osebno, potni list, zavarovalno polico, kupoprodajno pogodbi, potni nalog in malo WC papirja. Pa kaki izsek iz dnevnega časopisja. Seveda zraven še fotokopije hrbtnih strani.
Ker je tak lažje vidno kontrolorjem. Pa navadiš se tudi kmalu ...
bonk.gif

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
In tvoj point je? Da če tebi ne odgovarja vinjeta zgoraj levo, bodo pa spremenili zakon da jo boš lahko imel v denarnici? Nihče te ne sili da jo imaš in se voziš po AC.

Jaz imam 195cm in zelo položno steklo, pa me niti malo ne moti. Zdaj če imaš 210cm in položno steklo ti bi verjetno tolerirali, drugače pa nehajte jokcat. Če mora biti tam, mora biti tam in pika, tako so določili in tako je.
Kako bi se pa pritoževali, če bi moral čisto vsak avto obvezno imeti navigacijo na nosilcu? Ker si jo pa zdaj sam nastaviš, te pač ne moti, samo da te država ne kontrolira. Žal smo v takšni državni ureditvi in na žalost ne v anarhizmu, tako da ali jo imej tam ali pa plačaj, svobodna odločitev.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Dokler ljudje obešajo dišeče smrekice na vzvratno ogledalo jih očitno pogled na cestišče kaj pretirano ne moti...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Dokler ljudje obešajo dišeče smrekice na vzvratno ogledalo jih očitno pogled na cestišče kaj pretirano ne moti...

Če bi samo smrekice obešali. Kaj pa tisti z kockami za srečo pa plišastimi medvedki na vsaki šipi, da o tistih ki si zamečejo zadnjo polico ne govorim...
Sej drugač pa kot so že napisali, 300€ pa jo limajte kaor vam paše.
cheer.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Kar se mene tiče je jasno. Levo zgoraj ali:

Citat:
Vsekakor pa ne bo nič narobe, če je nameščena tudi npr. v bližini vzvratnega ogledala ali v spodnjem levem delu vetrobranskega stekla, s tem, da je potrebno paziti, da ta del ni toniran oziroma zatemnjen.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Mene sicer ne moti levo zgoraj, moti pa me da morem pod zatemnjenim robom, ki je res rahlo zatemnjen in mi prav tako moti vidno polje levo. Zakaj mormo to met pri nas če sem letne vinjete v avstriji VEDNO lepil na zatemnjen rob.. To je res gnilo! Kakšna je kazen če nalepim vinjeto na zatemnjen rob?

300 €.

Zatemnjen rob precej spremeni barvo vinjete (kdor ne verjame, pa naj proba) in je na hitro težko določiti, ali je sploh prava ali ne. Zato jo je pač prepovedano limati na temen rob.