Kalibracija kalorimertov in vodnih števcev

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.620
350
83
Kras
www.mtl.si
Če boš umerjal ne, če menjal ja. Sam bi se probal zmenit za popust, ce izvajalec vzame števc.
Ni to monopol kot pri elektru.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.193
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Če boš umerjal ne, če menjal ja. Sam bi se probal zmenit za popust, ce izvajalec vzame števc.
Ni to monopol kot pri elektru.

A s ti resen, popust da vzame stari števec. V katerem vesolju ti živiš. Pol cole števci za vodo so po 30€.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.620
350
83
Kras
www.mtl.si
Poleg prepotentnosti vidim, da si podal izredno dodano vrednost tej temi
evil.gif
.
Kot drugo pa: mi smo se zmenili, da izvajalec odbije vsakemu 2 EUR-a stran, če vzame števce. Vsekakor bolje 2 EUR-a stran, kot pa, da se moram potem še s števcem ubadat, kam ga bom odložil. Ampak ja, ti si fuuuul pameten.
cheer.gif

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pozdravljeni!

Smo včeraj imeli sestanek lastnikov bloka, pa me je upravnik malce presenetil. Bloki bodo stari 5 let in zakon predvideva kalibracije kolorimetrov in števcev za toplo vodo na vsakih 5 let. Dobro, pač če je treba je treba. POtem pa presenečenje. Kalibracija kalorimetra in vodnega števca je cca. 250€. To pomeni na blok s cca. 50 stanovanji več kot 20.000€!

Za kalibracijo bi naj imelo koncesijo SAMO ENO podjetje v slo...

Sedaj pa res ne vem, al sem jst tukaj nor, ali se nekdo dela norca iz mene ali pa "mašina" za kalibracijo stane 5mio €!

Ideje? nasveti?

stupid-1.gif

moje mnenje, kupi novega, umerjenega.
Ker iz izkušenj povem, da potem še menjajo kak del in si skor na ceni novega.

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Enostavno prišli, zamenjali števec, starega odnesli. Gre za 3/4 colski števec, plačilo pa bo 40€. Kot zanimivost, je delavec izpolnil dokument ob zaključenem delu, ki nima vpisane številke dokumenta, nobenega datuma, brez žiga. Edino je vidna vpisana številka starega in novega števca, obkrožena varianta da je ura zamenjana zaradi kontrole, podpis nečitljiv. Račun pa pričakujem drug mesec.

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Nimam obvestila pri roki, vem samo da se izgovarjajo na neke občinske odloke in podobne finte. Tudi števec ki je sedaj nameščen ni nov, ampak nekje vzet in odnesen na kontrolo, možno celo, da jih kar tako menjavajo med seboj.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Obujam temo. Upravnik " grozi" z potrebno menjavo kalorimetrov v bloku ali obracunom po povrsini stanovanja... Pesjani poslali dopis mesec pred iztekom potrebno zamenjave.mj
Bo treba v nakup novega? Najelegantnejsa resitev?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.841
2.120
113
Kaj se pa zgodi, če kalibracija ni opravljena? Pomeni to prekinitev dobave energije oz. vode? V kolikor ne, ignorirajte.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Če se bo folk obnašal enako kot sedaj (predvidevam varčno) bo obračun po m2 za vas + - enak, če ne boste pač spet namestili kalorimetre.

V bistvu bi jaz sklenil znotraj objekta "pogodbo/dogovor" da se obračunava po m2, vzporedno pa se dvakrat na sezono izvrši kontrolni obračun na podlagi nekalibriranih kalorimetrov. Na tak način bi se hitro "porezale" špice.
Ja vem, živim v utopiji.
Meni recimo trenutno v pisarnah (stanovanjsko-poslovni objekt) ful paše po kalorimetrih, ker imamo timerje na ventilih in zapiramo ko nas ni v pisarnah - razlika je cca 1/2 manj plačila.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Kaj se pa zgodi, če kalibracija ni opravljena? Pomeni to prekinitev dobave energije oz. vode? V kolikor ne, ignorirajte.

V primeru nezamenjave, obracunajo povrsino stanovanja plus faktor 3. Skratka poln zajeb na strani uporabnika. Gre se v nabavo novega. Kljub ceni trenutno ? , ocitno najmanjse zlo.
Petrol obcine koncesionar, upravnik stavbe vmes , potem stranka starejsa od 70 plus. Takih let vsi lastniki v bloku. Raj za puljenje denarja.
Kalorimetri vgrajeni nad vhodnimi vrati stanovanja. Vsaj stanovalec ima svoj razvod od glavnega voda po nadstropji. Toplotna postaja je v kletnih prostorih.

Nazadnje urejeno:

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.445
2.582
113
kalorimeter. Toplota. Blok. Imam v glavi - števci na radiatorjih. Vsak cca 30€.
Sedaj se izračunava NE po števcih. SIC. Baje je izračun števec + pavšal. Jebiga kako.
McGiver. Stanovanje ločeno od poslovnih prostorov? Mislim druga zgradba? Kolikšen je znesek sedaj?

javr

Guru
6. dec 2011
1.906
1.143
113
če se plačuje števčnina, je overjanje oziroma nov števec, če obstoječi ne gre skozi na overjanju, že plačan; dobiš samo neko firmo ali s.p., ki števce demontira, jih pošlje na overjanje, in ponovno montira. To je varianta poleti. Pozimi pa najbrž pride v poštev samo menjava z drugim števcem. Za podrobnosti vprašaj na Enerkon in Energetiko Ljubljana.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Nobena "števčnina" se ne plačuje za kalorimetre, ker dejansko ne gre za števec.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
To si lahko sam poguglaš, ampak kalorimetri ne merijo nič otipljivega, ampak beležijo "oddano" toploto radiatorja glede na okoliško temperaturo. In ker so vsi v objektu enaki, se iz tega potem izračuna "kao poraba" posameznega radiatorja glede na celotno porabo peči, ki pa se dejansko meri.

Če že je pravilni sistem, en vstopni in en izstopni vod iz stanovanja in na obeh merilec pretoka in temperature vode - iz tega pa že lahko nekaj realnega naračunaš.

Je pa tudi na Alterju že razloženo marsikaj: https://www.alter.si/tema/kako-deluje-elektronski-delilnik-toplote.1022996/