Kakšno kavo pijete?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.075
7.541
113
Da ne pišem v temo Kafetiera, odpiram novo temo, ki se prav tako nanaša na kavo. Namreč, opazil sem, da zadnje čase večina ljudi pije grenko kavo. Verjetno bolj zaradi tega, ker naj bi bil sladkor škodljiv, kot pa zaradi tega, da je grenka kava bolj dobra. Meni osebno sigurno ni. Zanimivo je, da se kava ne sladka, obenem pa se pije Coca-cola in ostale sladke pijače, Praktično je danes skoraj v vseh živilih sladkor.
Zakaj se potem pazi le pri kavi?
Kakšno kavo pijete in zakaj?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Grenko, če brez vsega, podaljšano v gostilnah ali dupli espreso. Če dodam kaj v kavo, potem sladko smetano z 30+ maščobe.

Drugo pa je t.i. "bulletproof kafe", ampak to ne sodi sem
wink-1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
grenko , občasno kak kapučino, občasno dvojno ali pa podaljšano

seveda sem kavo začel piti sladko. z leti pa sem vedno manj sladkal in sedaj že vsaj 20 let če ne več, pijem grenko. mi je boljša
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Grenko, brez vsega. Sladkorja ne pijem niti ne dajem nikamor dodatno, recimo tudi čaje ipd.! Da kava brez sladkorja slabšega okusa dvomim, to je bolj stvar navade in percepcije. Meni sladkane stvari ne sedejo, občutek v ustih in sam okus sladkorja no go.

(tudi recimo raznih tortic in ostalih sladkih peciv ne morem jest, po parih žličkah mi gre na bruhanje oz. moram potem popravit okus s kakšno feto pršuta da se mi ne obrne v želodcu
evil.gif
)

Aja glede sladkorja, če ne piješ kave 10x dnevno in dodaš vsakič 5 žličk sladkorja se ta sladkor nikjer ne pozna. Dosti več sladkorja dobiš iz čisto vsakdanjih zadev kjer ga niti ne čutiš, kokakola je samo en tak ekstremen primer, sladkor je pogosto glavni konzervans v vsej pripravljeni hrani tako da ga imaš dejansko povsod. Pa sladkor (namizni - saharoza) je šele začetek, glukozno-fruktuzne mešanice v hrani so precej bolj problematične (hint: te sladkorje najdeš tudi v sadju, zelenjavi), hitro dosegljiv škrob je dejansko danes povsod ... skratka od parih žlic sladkorja dnevno manj v kavi ne boš nič bolj zdravo živel.
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Pijem vse vrste kave, najraje espresso in filter, vse brez kakršnih koli dodatkov. Sladkor samo prekrije okus kave. Enako velja za čaj, brez vsega, prave in sadne.

Sladkarije pa seveda jem in tudi sladke pijače pijem občasno. Pa kaj močnejšega tudi :)
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.075
7.541
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Grenko, brez vsega. Sladkorja ne pijem niti ne dajem nikamor dodatno, recimo tudi čaje ipd.! Da kava brez sladkorja slabšega okusa dvomim, to je bolj stvar navade in percepcije. Meni sladkane stvari ne sedejo, občutek v ustih in sam okus sladkorja no go.

(tudi recimo raznih tortic in ostalih sladkih peciv ne morem jest, po parih žličkah mi gre na bruhanje oz. moram potem popravit okus s kakšno feto pršuta da se mi ne obrne v želodcu
evil.gif
)

Aja glede sladkorja, če ne piješ kave 10x dnevno in dodaš vsakič 5 žličk sladkorja se ta sladkor nikjer ne pozna. Dosti več sladkorja dobiš iz čisto vsakdanjih zadev kjer ga niti ne čutiš, kokakola je samo en tak ekstremen primer, sladkor je pogosto glavni konzervans v vsej pripravljeni hrani tako da ga imaš dejansko povsod. Pa sladkor (namizni - saharoza) je šele začetek, glukozno-fruktuzne mešanice v hrani so precej bolj problematične (hint: te sladkorje najdeš tudi v sadju, zelenjavi), hitro dosegljiv škrob je dejansko danes povsod ... skratka od parih žlic sladkorja dnevno manj v kavi ne boš nič bolj zdravo živel.

Verjetno je že v koščku (rebru) čokolade več sladkorja, kot jo recimo daš v kavo, pa se folk baše s čokolado.
 

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Kavo samo s kapljico mleka, čaj brez vsega. Sladkor le prekrije okus dobre kave oziroma čaja, tako da če sladkam kavo mora biti že res ogabna
smile-1.gif
.

Moje hujšanje pri kavi nebi imelo efekta, ker vedno pojem karkoli že dobim zraven kafeta (čokolada, piškot, ... )

LP
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.135
660
113
kava z manj kot tretjino čajne žličke sladkorja in kapljico mleka. tudi brez mleka gre brez problema.
po kavi ki je preveč sladkana mi je slabo, prav tako po kavi ki ma preveč mleka v njej. rajši ne pijem take.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sladkor je samo začimba. Če že kava, je dovolj samo dva zrna sladkorja - samo toliko da prekrije rahlo oduren grenki okus kave.
Pa tudi brez nje se da živeti - le da malce težje.
grin1.gif
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.075
7.541
113
Tebi ki si starejše generacije, verjetno bolj kot sladka kava, paše irska?
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.916
9.481
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Da ne pišem v temo Kafetiera, odpiram novo temo, ki se prav tako nanaša na kavo. Namreč, opazil sem, da zadnje čase večina ljudi pije grenko kavo. Verjetno bolj zaradi tega, ker naj bi bil sladkor škodljiv, kot pa zaradi tega, da je grenka kava bolj dobra. Meni osebno sigurno ni. Zanimivo je, da se kava ne sladka, obenem pa se pije Coca-cola in ostale sladke pijače, Praktično je danes skoraj v vseh živilih sladkor.
Zakaj se potem pazi le pri kavi?
Kakšno kavo pijete in zakaj?

Pijem kratko kavo brez vsega zunaj in doma turško tudi brez. Zakaj? Začel sem s kavo s smetano in dvema sladkorjema pred leti, potem sem leta pil z mlekom do težav z želodcem. Ugotovil sem, da mi ravno mleko/kava kombinacija škodi, zato sem opustil mleko. Sladkor je šel potem kar sam od sebe iz kofeta in zdaj mi je sladkana kava dejansko za pljunit ven, pa se drugače sladkih stvari ne ogibam. Tudi kak sladkiš in kaj kratkega paše pri kofetu, samo sladkana kava mi je pač ogabna. Mimogrede, če bi mi nekdo pokazal 10 let nazaj tale post bi mu rekel, da je zmešan.
 
Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.236
3.887
113
Zanimivo da če nekdo reče da pije vino, ga nihče ne sprašuje ali pije bambus, vino, kuhano vino ali kakšno drugačno mešanico vina in česa tretjega. Po analogiji s pametovanjem o okusih kave bi pri vinu o okusu vedel največ povedati tisti ki pije bambus. Ali o pivu tisti, ki pije radler.

Če rečem da pijem kavo, to pomeni da pijem kavo brez vsega. Torej, kavo in vodo, brez filtrov, bombic s tisoč in enim okusom, mlekom, sladkorjem in še čem kar je možno vsut v kavo.

Pa fajn je če ne kadiš, ker drugače je čist vseen qrc kaj maš v šalci, samo da je rjave barve.
 

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Grenko, podaljšano v mali šalci. Prej pil s sladkorjem, potem pa ugotovil, da mi grenk, naraven okus kave bolj prija oziroma "da jo bolj čutim".
grims-1.gif
 

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.280
2.885
113
Lublana
Obišči stran
Doma vedno brez sladkorja, mleka... samo črno grenko kavo iz kafetiere. Zakaj? Ker mi je takšna najbolj všeč. Po lokalih v glavnem pijem kavo z mlekom in brez sladkorja. Zakaj? Ker je po slovenskih lokalih kava brez vsega precej zanič. V italilji recimo vedno pijem le esspreso brez vsega.
Imaš pa prav, danes je že v skoraj vsakem živilu sladkor. Zakaj bi ga tlačil še v kavo, če je dobra brez? Poleg tega še marsikaj drugega bi bilo brez sladkorja enako okusno, če že ne bolje. Kadar pa rabim cuker pa z veseljem pojem čokolado ali spijem coca colo.
 
Nazadnje urejeno:

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.664
9
38
Ljubljana- okolica
Brez sladkorja z mlekom. Spijem tudi sladko(ce jo nekdo skuha ter ne vpraša) ampak bolj z vljudnosti.
Sladkorja ne uporabljam v kavi/čaju oz. na splosno kot dodatka ze nekaj let. Sem pa bil kar močan porabnik (3 vrečke na kavo).
Mi je pa boljši okus brez
 
Nazadnje urejeno: