Kakšna moč varovalke za samostojno hišo?

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Mi lahko nekdo prosim razloži, kako lahko vržeš ven glavno varovalko, tudi če imaš po hiši 3x16A varovalke.

Kot si sam to zamišlam je to tako da če maš recimo na eno varovalko vezano, kuhinjske elemente in dnevno sobo, na drugo kopalnico, in sobe, ter na tretjo, ostalo.

Sedaj pa me zanima 16A varovaka dovoljujeo porabno moč 3,7kW. Torej mora biti skupna poraba približno 11kW ali več da vrže ven glavno varovalko, ki jo vzdržuje elektro-ljubljana recimo ?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Teoritično zelo hitro, kar je za odgovor na tvoje vprašanje povsem v redu:

V eni sobi imaš porabo 16A in ker je varovalka 16A, ne izklopi.
Druga soba ima svojo varovalko, isto 16A in če tam tudi trenutno teče tok 16A, tudi ta ne izklopi. Po murphyevem zakonu sta pa ravno ti dve varovalki na isti fazi, kar pomeni da v tvoji omarici, kjer imaš varovalke npr 3x25A skozi dve ne teče nič, skozi eno pa 32A in jo lepo skuri.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Seštetih 11kW je zgolj teoretično, ker dejansko (simetričnih) 3x3,7kW ne boš nikoli dosegel, vedno bo ena faza "bolj" obremenjena. Je pa "sreča v nesreči", da pri trofaznem toku imaš za vsako fazo svojo varovalko in ti ven vrže samo eno tretjino hiše. Kar izpade zelo kaotično, če ne veš, kaj je kam vezano
grin1.gif

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Mi lahko še kdo razloži kako bi napravo priklopil na enofazni sistem, a za priklop potrebuje trofazni.
Torej predelava ?

Fuzija

Zelenc'
12. jul 2009
25
0
1
Kakšne moči?
Ena možnost je preko frekvenčnega pretvornika. Cena f.p. je odvisna od moči porabnika.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Da kar tukaj vprašam, ker res nimam pojma.

3fazni štrom in varovalke 3X25A. Je tukaj obračunska moč 10KW?

Tudi ko gledam info izračun mi povsod tole ponuja. Sprašujem pa ker sm v fazi menjave in je Elektro obračunsko moč postavil na 17KW?

Se to ureja preko kakih količnikov?

Thnx

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
enostaven izračun

napetost x tok = moč (če je trofazni x3)
25A x 3 x 230V = 17250W = 17.25Kw

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Eno je računska moč, drugo je obračunska moč. Računska moč je tista, s katero je mogoče trajno obremeniti omrežje. Obračunska moč pa je tista, katero nam glede na moč glavnih varoval zaračuna dobavitelj električne energije in je določena z zakonom.

Tako je za trifazni odjem in 16 A varovalki računska moč 11 kW, pri 20 A varovalki pa 14 kW, za obe pa je obračunska moč 7 kW. Za 25 A varovalko je računska moč 17 kW, obračunska moč pa 10 kW.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Na vikendu kjer recimo se slabe 10 let nebo laufala indukcija, fen, pralni stroj, grelnik vode in toaster hkrati, bom znizal priklop iz 3x25 na 3x20 in stem prisparal 5eur/mesec, zamenjava varovalk 32eur in cez 10 let nazaj na 3x25 zamenjava spet 32eur torej s popustom 5eur/mesec bom ta 2x storsek menjave varovalk prinesel v enem letu, torej se mi iz tega vidika splaca.

Torej ena faza bo imela moc 4.6kW, prej 5.7kW in me zdej zanima a je to dost za kaksne mahinacije, mesalec mora laufat na to pa se kaksno orodje ne prevec mocno, vsi me sprasuejejo ce so nam stene ze naredil, nevem kaj pa oni to priklapljajo da tolk elektrike zre?
Vecji stroji so itak 3 fazni in se to na tak priklop uredi torej nebi smelo biti problemov.

Res je tudi da imamo pomojem valjanca premalo (ali pa ker smo zadnji v liniji), ceprav po predpisih, kajti vcasi se je zgodilo da nam je vrglo ven varovalko pri bor masini ali pa pri radiu in nic drugega. Sam to spet nima veze z mocjo priklopa.

Torej stvar z 3x20a varovalkami bi morala pit vodo za neko srednjo obcasno uporabo?

Nazadnje urejeno:

Sonny_Chiba

Majstr
3. dec 2011
1.684
-521
83
Stara tema pa vendar.
Je mogoče kdo v kratkem povečal priključno moč iz 3x20A na 3x25A?
Kolikšen je bil strošek?
Hvala

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
S povečanjem varovalk boš moral povečati tudi priključno moč. Zdaj imaš predvidevam 14kw, šel boš na 17kw, kar je cca 130 eur doplačila+njihov prihod 30 eur in si na 160 Eur.
Gre pa tako, da moraš oddati enotno vlogo za pridobitev soglasja. Se pravi najprej pridobiš soglasje, potem pogodbo o priključitvi + iskal bojo še kakšen drug dokument in počas bojo prišli zamenjat. Tako da ja, vse skupaj cca 2 meseca.

• Všeč mi je
Reactions: Sonny_Chiba

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
In cca 5€ na mesec pri omrežnini (zaradi povečanja obračunske moči s 7 na 10 kW).
Jaz sem speljal v dobrem mesecu dni, je pa res, da sem vmes parkrat po telefonu klical in bil karseda prijazen ...