Kakšen Prenosnik?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Nekako tako ja. Žal pa IBM izdeluje "pro" laptope, kar pomeni da ne da dosti na igrice, kar pomeni da bo avtor te teme težko našel uporabni model, če bo hotel igrati igre. In se bo moral zadovoljiti z jajci ...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
http://www.bof.si/sl/product.cp2?guid=B7502BA6-B04A-C249-B083-8CFBE2889698&linkid=15

tole sem nabavil prejšnji teden in sem zaenkrat zadovoljen. Tipkovnica je čista IBM kopija, zato se počutim kot doma
smile-1.gif

Mi je pa sama resolucija dost bolj pomembna kot pa igrce
wink-1.gif

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kostevc..dan danes se dobijo prenosniki katerim res nič ne manja iz aspekta kvalitetne izdelave in uporabe kvalitetnih materialov in tehnik.

Dobijo se že razni acerji, HPji, toshibe..z zelo "hudo" konfiguracijo. Ampak ljudje pozabljajo na najbolj pomembno stvari pri prenosnikih - kvalitetno izdelavo. Je pa res, da je za slovenske potrošnike težko, saj so cene vseeno malce previsoke za povprečnega kupca.

Za mene osebno je kvaliteta izdelave in ekrana na prvem mestu, šele potem pridejo v poštev ostale stvari.

Meni se zdi, da je kvaliteta izdelave pri Dell-u 1520 ZELO dobra. Morda je celo bolj kvalitetno izdelan kot katera izmed Toshib ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
To sem tudi rekel, da so toshibe slabe, vsaj Axxx serija. Tecre so druga zgodba.

An Inspiron remains a safe choice for many, and though there's nothing inherently bad about the new version Dell hasn't done enough to make it stand out in an increasingly competitive market.

No..1520 sodi med povprečje, oz..neko sredino, ampak...verzija z spodobno grafično kartico (sicer brez HDMI??) pride skoraj 1100€...

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
rad bi slišal definicijo kvalitetnega prenosnika
je to slabo ohišje
so to slabe vgrajene komponente
je to prešibka konfiguracija
ali kaj tretjega???

ker tukaj se mi zdi ste vsi zelo zelo pametni samo informacije pa nobene prav koristne...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Kontra temu, kar si rekel
wink-1.gif

Pri prenosniku je konfiguracija strojne opreme na zadnjem mestu.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
ne vem no....sem pred 2 mesecema izbiral prenosnik.....
iskal sem 17'' ekran, boljšo baterijo, teža nepomemben faktor, ker stoji večinoma na eni in isti mizi, ter resolucija je morala biti 900 X 1XXX ker drugače je vseskupaj premajhno za moje oči in delo...
denar ni bil neka velika ovira.....

po brskanju po netu in sestanku z rač tehnikom sva izbrala dell inspiron 1720 za 1600€.....več kot zadovoljen...
ohišje zelo solidno (sem gledal enega acerja...in je po mesecu uporabe pokrov ekrana že poplesaval)....
pa še všečen je na pogled....in 9 celična baterija je pravi bombonček....

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik mitja pravi:
ne vem no....sem pred 2 mesecema izbiral prenosnik.....
iskal sem 17'' ekran, boljšo baterijo, teža nepomemben faktor, ker stoji večinoma na eni in isti mizi, ter resolucija je morala biti 900 X 1XXX ker drugače je vseskupaj premajhno za moje oči in delo...
denar ni bil neka velika ovira.....

po brskanju po netu in sestanku z rač tehnikom sva izbrala dell inspiron 1720 za 1600€.....več kot zadovoljen...
ohišje zelo solidno (sem gledal enega acerja...in je po mesecu uporabe pokrov ekrana že poplesaval)....
pa še všečen je na pogled....in 9 celična baterija je pravi bombonček....

Sam sem pred časom podobno izbiral - ampak sem se potem odločil za Toshibo iz X serije ... Vsekakor odličen nakup.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik netko pravi:
rad bi slišal definicijo kvalitetnega prenosnika
je to slabo ohišje
so to slabe vgrajene komponente
je to prešibka konfiguracija
ali kaj tretjega???

ker tukaj se mi zdi ste vsi zelo zelo pametni samo informacije pa nobene prav koristne...

Slab prenosnik je večinoma zaradi slabe izdelave - odzunaj lahko izgleda v redu, ampak ko ga razšraufaš so razlike precejšnje. Tudi če laptop dela eno leto super, se kasneje pojavijo okvare, obraba delov, prezračevanje ne dela kot bi moralo itd. Kot je že nekdo napisal so bili najkvalitetnejši IBM ThinkPadi ampak žal je laptope prevzel Lenovo. Vrhunski so bili tudi Compaq-i, ki jih je prevzel HP (sam imam enega zadnjih Compaq-ov in se lahko novi HP-ji skrijejo proti njemu).

Druga stvar, ki jo moraš paziti pri nakupu laptopa je to, da ne kupiš takega s čisto novimi komponentami, ki so šele prišle na trg, ker še niso dovolj preizkušene. Kolega je kupil Fujitsu-Siemensa z DDR3 grafično takrat, ko so šele prve DDR3 grafične za hišne računalnike prišle v trgovine. Rezultat je bil neprestano sesipanje v igricah.

Glede kvalitete ohišja pa je tak - če s prenosnikom delaš pazljivo, če ga imaš večinoma doma na mizi, paziš da ni na prašnih površinah itd., ti bo tudi Gericom, Tron ali Chiligreen delal bp (čeprav je recimo sestrin Chiligreen glasen ko hudič, a dela v redu, ker ga ima nonstop na mizi). Tudi sam sem imel najcenejšega Acerja, pa je vse delalo bp, ker ga nisem prenašal naokoli po terenu. Tak da sam moraš vedet za kaj boš prenosnik uporabljal. Če ga boš nosil naokoli po terenu, potem kupiš kvaliteten laptop in ti ni pomembno, da je not 2 leti stara grafična. Če ga uporabljaš doma za igrice, pa pogledaš, da je not dobra grafična, ki ima svoj ram (mislim da vsi, ki sem ti jih predlagal, imajo svojega), in ti kvaliteta ohišja ni tak pomembna. Navsezadnje če ga boš vzel v BOF-u vzameš 6-letno garancijo, pa boš laptop najverjetneje že pred iztekom garancije komu prodal, tak da ne bo problema.

Pogledaš pa malo pred nakupom po spletnih straneh ocene kupcev (veliko je nemških strani z ocenami) in vidiš, ali so ljudje s tistim modelom zadovoljni ali ne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Vsak prenosnik bo slej ko prej preslab za igranje najnovejših igerc, tudi trenutni najmočnejši stroji so že preslabi.

Tako, da kupovati prenosnika za kaj takšnega je bedarija, kajti grafičnih kartic se ponavadi ne da menjati v prenosnikih. Razen, če se nabavi kak hibridni prenosnik Asus C90
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik ant pravi:
@ darjan: govoriš proti toshibi in dellu, ki sta med najboljšimi laptopi že veliko let in pomoje ni vrag, da bi bili tako slabi.

Odvisno katera serija od Dell-a in Toshibe.
wink-1.gif
Pri poceni variantah pač nikvalitete.

Citat:
Uporabnik guardy pravi:
http://www.bof.si/sl/product.cp2?guid=B7502BA6-B04A-C249-B083-8CFBE2889698&linkid=15

tole sem nabavil prejšnji teden in sem zaenkrat zadovoljen. Tipkovnica je čista IBM kopija, zato se počutim kot doma
smile-1.gif

Mi je pa sama resolucija dost bolj pomembna kot pa igrce
wink-1.gif

Jeij. Zakaj nisi raje Thinkpada kupil.
confused-1.gif
Kot dan in noč je.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Za 700€ žal noben ni OK - vsaj z solidnimi specifikacijami, obstajao modeli z int grafo in slabšim procim, diskom, etc...Ampak modeli z dedicated grafo, iber CPU in vlkim diskom pa so vsi približno enako slabe izdelave.

Če pa sprašuješ kateri laptop za 700€ bi že bil ok, če je pač to finančne zmožnost...

Pa bi žal rekel, da je vse odvisno od sreče...lahko naletiš na OK model in ti bo delal vrsto lep BP, lahko pa naletiš na [censored] in te bo jebal vsake par mesecev.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
seveda si ti tukaj največji klobasač... na niti eno vprašanje ki ti ga je kdo zastavil nisi odgovoril konstruktivno

povej že enkrat kaj je tisto kar za tebe označuje prenosnik za dober... ker po do sedaj rečenem je zate dober prenosnik drag prenosnik...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
To je ja čisto logično, a ne?

Tudi dobri avtomobili so dragi
wink-1.gif

So dobri laptopi tudi poceni, a potem niso neki multimedijski stroji, ampak imajo C2D procesor, 2G rama, 160G diska in int grafično.

oskar

Pripravnik
5. jan 2008
68
0
6
Kaj je dober prenosnik, se mora vsak najrej odločit pri sebi. Enako kot pri avtu. najprej moraš vedeti, kaj bi s tem rad počel, ostalo pride samo od sebe. Treba je razmišljati o teži, velikosti (velikost ekrana, debelina...), pogostosti prenašanja, kje se bo računalnik uporabljal (pretežno doma oz v zaprtih prostorih ali zunaj na terenu), kakšen je prvi namen uporabe (bolj pisarniški + www ali igrice), in seveda cena. Ko se odličiš glede teh zadev, lahko začneš gledati dalje. Trpežnost ohišja in teža sta popolnoma brez pomena, če računalnika dejansko ne prenašaš naokoli in je tem primeru debata o kakovosti izdelave precej brez pomena.
Bi pa rad nekaj pripomni še na vse te traparije o tem, kako Thinkpad "ni več to". Lenovo je od IBMa prevezl ne le ime ampak tudi kompletno ekipo ljudi, ki so bili kakorkoli povezani s PCji. Vključno z razvojniki. Isti ljudje še vedno razvijajo Thinkpade, kot so jih prej. Ni popolnoma nobenega razloga, da bi kar naenkrat znižali svjoe standarde glede kakovosti. In verjemite, Lenovo še kako skrbi za to, da kakovost ostaja na nivoju, kot so ga stranke vajene. Je pa res, da se napredek skriva v malenkostih, ki očem na prvi pogled niso vidne pa mogoče vse skupaj zgleda, kot da je kaj narobe...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Trpežnost ohišja in kvaliteta materialov ima vezo. Slabši materiali se bolj grejejo in poslednično se niža življanjska doba. Slabši materiali začnejo pokazi oz se luščiti. Vsak prenosnik mora imeti optimiziran odvod zraka in hlajenje vseh komponent in ne samo en ventilator ki se vrti "na pamet". Etc...

oskar

Pripravnik
5. jan 2008
68
0
6
Ja, OK, se strinjam. Hlajenje je vsekakor bistvenega pomena za dobro in dolgo delovanje. Ampak sami materiali pri tem ne igrajo tako velike vloge. Nekaj že, OK, bolj je pa pomembno, KAKO je tok zraka speljan, kako se odvaja toplota z vročih komponenet in od kje se jemlje svež zrak. Material je lahko tak ali drugačen, v principu bi bil vsak lahko dovolj dober, če bi ga uporabil na pravi način.
Pa da ne bo kakšne pomote, sem dolgoletni uporabnik Thinkpada in zagovornik vsega, kar predstavlja. Najbolj enostavno bi bilo reči, da je TP pač super in najboljši, ker ima lučko, pa materiale itd. To je vse res, ampak tudi stane nekaj več. Potem pa mogoče da sprejeti tudi kakšen kompromis glede materialov in trpežnosti.