Kako vpliva tek na mestu na motor?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Bolje, da laufajo avto na mestu, kot da pripeljejo na avtocesto s hladnim in z 200 kW pod haubo ne upajo pospeševati več kot do 80 km/h, da uboga kljuseta pod haubo ne bi trpela, turbina crknila ...
Konkretna izkušnja. Pri hiši je tudi en 15 let star avto z malim dizlom, ki sem ga zmeraj ob vstopu na avtocesto moral pohoditi do konca, da sem se normalno vključil in nisem ogrožal sebe in drugih. Cca deset let vsak delovni dan, potem še dve leti otrok, ki se je vozil na študij. Do avtoceste se je ogreval slabih 5 km zjutraj, popoldne še kaka dva km manj. Servis na 20.000 km. Avto ima 350.000 km, pa ni na motorju nič mehanskega še crknilo. Zaradi ostalega okrog je vozilo precej primerno za odpad. Koliko km pa bi zdržalo, če bi ga lepo ogreval? 700.000? Je to pomembno?
Da ne napišem še bogokletja, da je celo francoz in da mi je oplov dizel v drugem vozilu tudi dočakal dobrih 300.000 km preden sem ga prodal, brez da bi bile z motorjem mehanske težave ...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pa keyless lavfa avto če greš z ključi recimo v klet in se izgubi "povezava"?

Je imel frend keyless avto in je kako leto nazaj prišel do mene, ta čas pa je njegova žena šla do trgovine. No in ji je v križišču 1.5km stran avto ob nerodnem speljevanju crknil, frend pa ključ v žepu...no, potem se ga hitro peljal do žene, da je lahko vžgala avto. Torej, avto dela, dokler ga ne ugasneš.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Zalaufaš spučaš avto če je potrebno in spelješ. Ker eni dalj časa na mestu ogrevajo kot se potem peljejo. O teh vključevanjih po polžje ker je mrzel motor pa nebi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.068
6.916
113
pri taščici
Kaj za vraga imate za.pucat.
Nalijes flaso tople vode, polijes, pobrises in odpeljes. V hudem mrazu rabis kanister, ker s prevec vroco vodo ga pa spet ni pametno polivat

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.626
4.355
113
Eh toplotno črpalko montiraš na kiler pa hitre sponke

Drugače pa ti bo Darjan razložil, če že ni kje zmrznil.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Je imel frend keyless avto in je kako leto nazaj prišel do mene, ta čas pa je njegova žena šla do trgovine. No in ji je v križišču 1.5km stran avto ob nerodnem speljevanju crknil, frend pa ključ v žepu...no, potem se ga hitro peljal do žene, da je lahko vžgala avto. Torej, avto dela, dokler ga ne ugasneš.

Saj je nekak logično, da mora keyless še vedno delat enkrat ko zalaufaš, ker je preveliko tveganje za varnost. A si predstavljaš, da mašino izklopi kar med vožnjo če slučajno ključa ne bi več zaznal iz XY razlogov (slaba baterija, ključ znotraj torbe, mobitel motilec, itd)...

• Všeč mi je
Reactions: iskalec

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Imamo tudi naslednji primer v družini - v garaži je bil ključ/kartica v jakni, ki je visela na "žeblju".
Tast je avto lepo vžgal in se odpeljal do trgovine - tam ugasnil in šel ven - avto se je zaklenil.
Nadaljevanje vam je verjetno znano. ;)

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Novejši avti vedo lokacijo ključa(levo, desno, zadaj, v avtu) in ne vžgejo če ni ključa v avtu. Prav tako kljuka odklene le na tisti strani kjer je ključ.

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Točno tako, če pa zapustiš avto z kartico v žepu ko vozilo deluje, pa piska in cvili kot noro. Tak da te varjante nabijanja oz sem pozabil, je šel ven z kartico v žepu itd, so čisto nabijanje, ker avto začne cvilit kot nor in bedak moraš biti da kej takega spregledaš oz. kdor to spregleda ni za za volan, ker ko bo opoved bremz začelo cilit v avtu, se bo kr naprej peljal.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Dones je dan, k bo avto laufal na mestu, ker nimam strgala :D. Je le - 8 zunaj. To pa ni več za cd-jke iskat pa čohat, ali stare bančne kartice.

B81

22. jul 2007
37.589
10.881
113
Težava je v resnici kako ogret avto in porabo ohranit na oziroma pod 5.33.
Hahaha daj fakof, proti prejsnjemu je to milina, ceprav bi blo 7. Pac belezim, da bo kupec imel porabo, ker je zgleda res najpomembnejsa...Res pa tile mlincki so tako obcutljivi na vse, stari ford ima motor kot se rece. Laufa cele noci, po vec letih se zapaca nek ventil, ga mehanik ocisti in laufa dalje. To enostavno gre.

RagnarZ

Fizikalc
17. feb 2016
936
174
43
Hahaha daj fakof, proti prejsnjemu je to milina, ceprav bi blo 7. Pac belezim, da bo kupec imel porabo, ker je zgleda res najpomembnejsa...Res pa tile mlincki so tako obcutljivi na vse, stari ford ima motor kot se rece. Laufa cele noci, po vec letih se zapaca nek ventil, ga mehanik ocisti in laufa dalje. To enostavno gre.

Ker Fordov motor to?

B81

22. jul 2007
37.589
10.881
113
2.0 145 KM benc, zjutraj gasa, ...pri 215 k km je sel v Bolgarijo.