Kako uspešno očistiti teflonsko posodo?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Problem je, ker se je pred časom 'naši' zažgal riž v teflonski posodi.
Če obstaja kakšen praktičen nasvet za čiščenje, brez da bi se uničila teflonska prevleka, bom v imenu soproge zelo hvaležen!
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Najbolj varno bi jo bilo vreči stran in kupiti novo. Če teflonsko prevleko pregreješ, teflon razpade in rezultat so fluorjeve spojine, ki so zelo reaktivne -> strupene.
Teflonska posoda je super, vendar bogvaruj, da jo pregreješ.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V posodi skuhaj vodo pa malo detergenta. Tako se bo prijeta plast vsaj malo razmehčala.
Potem pa v pomivalca z njo.
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pri nas zažgane in prismojene posode rešujemo s sodo. V posodo nasujem kakšno žlico sode bikarbone, zalijem z vodo in zavrem. Če ne žiliš zraven še generalno očistiti štedilnika, svetujem, da se stoji zravne, ker drugače prekipi. Pustim stati nekaj ur ali čez noč in zjutraj z viledo obrišem.
 

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Hvala za nasvete, kuhanje detergenta smo že opravili, tole s sodo pa še ne. Pa bomo.
Kljub temu pa se sam nagibam k nasvetu, ki ga je dal 'Demz', čeprav soproga še ni čisto za to, da posoda roma v kontejner.
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.718
1.516
113
V kanto, velikokrat ni druge.

Sam sem potem kupil rostfrej ponev...
tongue-1.gif
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Najbolj varno bi jo bilo vreči stran in kupiti novo. Če teflonsko prevleko pregreješ, teflon razpade in rezultat so fluorjeve spojine, ki so zelo reaktivne -> strupene.
Teflonska posoda je super, vendar bogvaruj, da jo pregreješ.

Kako pa veš da je prekurjena? Ker teflonko za palačinke kr precej segrejem... Verjetno prevec...
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
teflon zdrži preko 300°C. dvomim, da jo boš kdaj pregrel. če te pa to tako skrbi si pa kupi keramično ponev.
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
1. razmaščevalec - fajn našpricaš

2. čistilo za strojno pomivanje posode - vliješ in pustiš čez noč

3. soda bikarbona + kis - nasuješ sodo in vliješ manjšo količino kis, sproži se reakcija (se prične penit) in razmasti

Navedeni so po učinkovitosti
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Tema govori o zažgani hrani v teflonski posodi kjer se ta ne bi smela zažgat, se pa zgodi in takrat se uniči tudi plast teflona in to pri slabših teflonskih posodah.Ta zažgana plast je v resnici precej nevarna ker se kosi te prevleke stalno krušijo in zahajajo v hrano.
sam sem se odvadil uporabljati teflonske posode ter kupil kvalitetnejšo keramično posodo in verjemi da ni niti ta tako kvalitetna ker se že poznajo razpoke v keramiki in to zaradi raztezanja in krčenja kovine-

Teflon. Vdihavanje hlapov, ki se sproščajo iz poškodovane teflonske posode, lahko povzroči tako imenovano vročico polimernih hlapov (gripi podobna bolezen). Zato je pomembno, da prazne teflonske posode nikoli ne segrevamo dlje od treh minut.
 

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Tema govori o zažgani hrani v teflonski posodi kjer se ta ne bi smela zažgat, se pa zgodi in takrat se uniči tudi plast teflona in to pri slabših teflonskih posodah.Ta zažgana plast je v resnici precej nevarna ker se kosi te prevleke stalno krušijo in zahajajo v hrano.
sam sem se odvadil uporabljati teflonske posode ter kupil kvalitetnejšo keramično posodo in verjemi da ni niti ta tako kvalitetna ker se že poznajo razpoke v keramiki in to zaradi raztezanja in krčenja kovine-

Teflon. Vdihavanje hlapov, ki se sproščajo iz poškodovane teflonske posode, lahko povzroči tako imenovano vročico polimernih hlapov (gripi podobna bolezen). Zato je pomembno, da prazne teflonske posode nikoli ne segrevamo dlje od treh minut.

dokumentarec, bbc, teflon je popolnoma nenevaren za zauzitje, ker ga nase telo ne more prebavit in gre pac svojo pot naprej pri zadnji luknji ven ... to je bilo veckrat poudarjeno ...

kako pa je s hlapi teflona pa ni bilo omenjeno ...

ce bi bil teflon res tako strupen, nevaren, ne verjamem da bi se ga tako mnozicno nanasalo na vse mogoce plehnate in alu materiale ... ali pac?

da se teflon redno menja, je predvsem interes proizvajalcev ponev ...
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Teflon je kemijsko "politetrafluoretilen", kar zelo poenostavljeno pomeni : ogljikovi atomi vezani v polimerizirano verigo, na vsakem ogljikovem atomu pa visita dva fluorjeva atoma.
Kemijske in fizikalne lastnosti teflona so izjemne, nikakor pa ne čudežne. Razvit je bil za vesoljsko tehnologijo.
Je žilav in ima zelo nizek torni koeficient, zato je zelo uporaben kot ležajna površina. Kemijsko zdrži temperature do 250 C, kar je za organsko spojino izjemno, nad to temperaturo pa prične seveda razpadati. Pri tem se sprošča fluor kot prosti element in tudi razne njegove spojine. Fluor je najbolj reaktiven element, kar jih je, kar se lepo vidi iz Mendeljejevega periodnega sistema elementov, zasluga temu je pa fond elektronov, ki jih fluor premore in postavitev le-teh po orbitalah.

Moja kemija je stara blizu 100 let, ampak približno velja. Fluor ne samo da je tako reaktiven, problem je tudi, ker je njegov atom tako majhen in brez skrbi pade v notranjost katere koli molekule in jo uniči od znotraj ! Fluoro vodikova kislina HF npr. je edina, ki topi steklo. Sodelavec je bil pri delu nepreviden in jo je - sicer razredčeno, potegnil po cevi in dobil v usta. Še danes po 10. letih ima spredaj kosmate in temnejše zobe !!! , pa se je zadeva zgodila samo hipno.

Ko pregreješ teflonsko posodo preko 250 C, zadeva ni več varna, zato jo vržite stran in kupite novo. S posodo je pa treba delati pametno in dopovedati domačemu kuharju, kaj se z njo sme in česa ne. Kako hitro dosežeš 250 C? Če delaš z oljem, ne bo nevarnosti, ker olje mnogo prej zavre. Če delaš na suho - ej, si pa tik - tak na 400 C, sploh na plinu. Pa še opazil ne boš!
 
Nazadnje uredil moderator: