Kako skuhati riž ?

19. jul 2007
2.843
1.566
113
Načeloma zelo enostavna zadeva, ampak nisem več gotov glede tega?

Kako skuhate navaden riž?

(bolj detaljno ne bom vprašal, da ne bom polagal besed v usta)
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
V vrelo osoljeno vodo, kuham toliko časa, kot piše, odlijem vodo in to je to. Razmerje voda:riž... kot piše na embalaži

kje je problem
grin1.gif
 

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
ma ni spet tolk enostavno. Jaz imam raje malo bolj suh riž kot "pocast" riž, naredim pa takole...

Nasekljam čebulo in jo prepražim na malo olja, malo osolim in dodam riž. Riž pražim do temno rjave barve (moraš malo pazit, da ga ne zažgeš), dodam pol litra vode in grah. Po vrhu potresem vegeto in malo kurkume ter samo 1x premešam, pokrijem in pustim kuhat. Ko voda izpari, probam riž, če je pretrd, dodam še cca. 2dcl vode (ponavljam dokler riž ne "omehča"). To je to, se pa razlikuje riž, meni najbolj suh "rata" Hoferjev...
 
Nazadnje urejeno:

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
784
37
28
Zadnič tole probal in je bil odličen:

Daš malenkost vec vode kot (spranega) riza v lonc, posoliš malo, pa cca 6 minut kuhaš da zavre, 6 minut na majhnem ognju dokler ne popije riž vse vode, pol pa ugasneš in pokrito pustiš 15 minut. Perfekten riž.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Riž se mora pred kuhanjem zelo dobro oprat, priporočljivo je da tudi nekaj ur namočen v vodi + kisu, potem pa spet konkretno opere.

Potem pa ne bo nič lepljiv
smile-1.gif
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Kolikor opažam je kar veliko odvisno od vrste riža. Ob enakem načinu kuhanja se nekateri lepijo, nekateri razkuhajo....nekateri se p skuhajo O.K.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
daš v mikser da dobiš tak rižev prah. potem daš to v vrelo vodo. 10 minut in maš super raižovo kašo.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
V vrelo osoljeno vodo, kuham toliko časa, kot piše, odlijem vodo in to je to. Razmerje voda:riž... kot piše na embalaži

kje je problem
grin1.gif

Tak........................ženski pristop k kuhi
bonk.gif


To kar v kuharci piše tko narest k robot...brez razmišljanja.....

Kje je pokušanje...experimentiranje
sprasujem se.gif
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Riž se mora pred kuhanjem zelo dobro oprat, priporočljivo je da tudi nekaj ur namočen v vodi + kisu, potem pa spet konkretno opere.

Potem pa ne bo nič lepljiv
smile-1.gif

467716-post_slo.gif
in to je pravilno, razen če kupiš uncle ben, tist se pa ne razkuha niti ni pocast.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Riž se mora pred kuhanjem zelo dobro oprat, priporočljivo je da tudi nekaj ur namočen v vodi + kisu, potem pa spet konkretno opere.

Potem pa ne bo nič lepljiv
smile-1.gif

467716-post_slo.gif
in to je pravilno, razen če kupiš uncle ben, tist se pa ne razkuha niti ni pocast.
za dobro mero še malo kisa zliješ po voglih hiše
evil.gif



nikoli nisem pral ali namakal riža pa nikoli ni bil pocast.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
V vrelo osoljeno vodo, kuham toliko časa, kot piše, odlijem vodo in to je to. Razmerje voda:riž... kot piše na embalaži

kje je problem
grin1.gif

Tak........................ženski pristop k kuhi
bonk.gif


To kar v kuharci piše tko narest k robot...brez razmišljanja.....

Kje je pokušanje...experimentiranje
sprasujem se.gif

glede na to, da kupujem isti riž že ulala časa, ga ni potrebe probavat.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
Tud roba na trgu lahko varira
grin1.gif


Gre se za ženski pristop k kuhi...najprej preberi kuharico in prični z kuho....

Moški odpremo hladilnik...pogledamo kaj je notri in začnemo eksperimentirat...

Zato pa maš v 80% po televiziji kuharje...

Zdej pejt pa rože zalit
evil.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
eh kameleon se vid da si še ledig in frej...

moški pogleda najprej na šporgt če je že kej kuhanga. potem v hladilnik če je kej za na hitr v MW vržt. ko izčrpa vse to gre pa na pir... tist cajt pa po možnosti žena že kej skuha;) no če je pa lepo vreme pa se zakurbla roštilj...
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Rajc pravi:
ma ni spet tolk enostavno. Jaz imam raje malo bolj suh riž kot "pocast" riž, naredim pa takole...

Nasekljam čebulo in jo prepražim na malo olja, malo osolim in dodam riž. Riž pražim do temno rjave barve (moraš malo pazit, da ga ne zažgeš), dodam pol litra vode in grah. Po vrhu potresem vegeto in malo kurkume ter samo 1x premešam, pokrijem in pustim kuhat. Ko voda izpari, probam riž, če je pretrd, dodam še cca. 2dcl vode (ponavljam dokler riž ne "omehča"). To je to, se pa razlikuje riž, meni najbolj suh "rata" Hoferjev...

To je to. Zraven čebule dam sam še strok svežega česna (brez česna je brezveze), zaliješ pa z riž z juho iz argo kocke (potem tudi vegete ne dam) namesto vode
zmaga.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
Ne glih zato ker nisem vem kakšna zgleda ženska paradižnikova solata
smile-1.gif


Paradižnik narezan na 4kose mal olja in soli...mozarela na skor iste kose..

Špageti = špageti in pogreta pašta omaka
cheer.gif


Po pripombi pa zmer vojna
smile-1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
Če kuham sam moram pa pazt kaj vse po "nepotrebnem" mecem v lonc
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Malo olja in nasekljana čebula, ki se popraži do svetlo rumene barve. Nato se preko vlije 2 skodelici vode. Dodam skodelico riža, ki ga prej splahnem z vodo. Za začinit pa dodam malo žličko vegete,košček ali dva paprike, par celih poprovih zrnc, en mali klinček in včasih še malo kurkume-naredi riž rumene barve in zanimivo dobrega okusa. Včasih dodam tut malo čilija.

Najbolj je pomembno, da je vode točno 2x več kot riža. Ko zmes zavre, zmanjšam jakost plošče iz maximuma (9) na 2 in še nekajkrat premešam, zadnjih 5 min pa se kuha pri miru, dokler voda ne povre/se riž napije. Na koncu pa obvezno lonec z rižem odstavit s plošče, da se ne prekuha!

Res mam rad riž ne
smile-1.gif
Bolj kot krompir, res pa je da pomfri ali pa pire včasih noro paše.
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Riž se mora pred kuhanjem zelo dobro oprat, priporočljivo je da tudi nekaj ur namočen v vodi + kisu, potem pa spet konkretno opere.

Potem pa ne bo nič lepljiv
smile-1.gif

467716-post_slo.gif
in to je pravilno, razen če kupiš uncle ben, tist se pa ne razkuha niti ni pocast.
za dobro mero še malo kisa zliješ po voglih hiše
evil.gif



nikoli nisem pral ali namakal riža pa nikoli ni bil pocast.

Očitno na tvojem koncu ne delate krvavic!
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Presneto pa kis
smile-1.gif
Za cote prat, za steklo čistit, za riž kuhat. Ne hvala! Kis je za na solato in pika. No pa za vlagat tudi.