kako se znebiti sršenov?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:4. če ne moreš sam pokliči gasilce ki so za taka akcije usposobljeni

Od kje ti informacija, da so gasilci za te zadeve usposobljeni?!
V mojih 30+ letih dela v gasilstvu še nisem naletel na tečaj oz. usposabljanje kako se znebiti sršenov?!
17758-icon_confused.gif

Zanimivo, si doma v mestu? mogoče profi enota dela to.

Na podeželju vem da so se usposabljali za tako delo, imajo pa tudi vse potrebne pripomočke in opremo. Polna zaščitna oprema zadrži sršene, CO2 jih ubije če je sila, lestve imajo in na koncu tudi zavarovanje če gre kaj narobe!
grin1.gif

Sršeni spadajo tudi med potencialno nevarnost za ljudi in živali, zato je pristojnost gasilcev tudi pravno gledano ne samo možna ampak celo obvezna. Če seveda ni kakšne druge službe ki to opravlja, očitn ose tudi to najde nekje.

Še lani se spomnem da so bile gasilske intervencije proti koncu poletja/jeseni običajne, jih je bilo v nekem času ogromno vidnih na SPINu.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
sej ti je napisal, da posebej usposabljanj ni. (kot ne kako mačko spravit z drevesa) Imajo pa zaščitno opremo..... in orodje kakšno pač potrebujejo, da se približajo. Sprej... pa kakšna vreča pa tud ni problem.

PS. Kaj vse gasilci delajo, jih ni mogoče za vsako malenkost posebej usposobit. Tud dva požara verjetno nista bila enaka. Sicer pa naj sam pove.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Sem enkrat gledal dokumentarec o teh azijskih sršenih. Groza... Ampak glede na komentarje na 24ur jih je že kar nekaj ljudi videlo pri nas:/

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Ja itak:) Če ga nisi še nikol videl je velik, potem ga strah pa še malo poveča:)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Potem ga ubiješ za trofejo in si ves razočaran ker se vsak dan malo skrči in se ne moreš hvalit s tistim posušenim kako je bil velik!
grin1.gif

Sicer pa ne vem če niso naši mediji malo zajeb... (bi rekel da nenamenoma), sršen ki je v EU in prihaja iz azije je dejansko azijska plenilska osa ( wiki), podvrsta je tudi japonski sršen.

Skratka tala azijski sršen ki je pri nas (če je pri nas) je lepo MANJŠI od našega evropskega sršena. Za ljudi ni nevaren je pa predvsem problematičen ker napada čebele. To da eni vidijo pa že orjaškega sršena pri nas je pa itak 24kur efekt, je pa res da znajo bit odrasli sršeni dosti veliki kar je vpliv predvsem ugodnih pogojev ki so bili lansko leto jeseni in pa potem pozimi.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik osiris12345 pravi:
ja sej fora je pri men da se gnezda ne vidi, samo vidi se kako lezejo v neko lukno za lesom, ampak bom že naciljal v tisto lukno pa bodo šli
smile-1.gif
@osiris12345: Zanima me, če si že kaj reševal / rešil s sprejem?

Danes sem ugotovil, da so se sršeni naselili tudi pri meni na podobno nedostopnem mestu in ugotovitev glede gasilcev v Ljubljani je jasna: oni tega ne delajo!
So mi pa dali številko Zavoda za zdravstveno varstvo, kjer se menda lahko dobi pomoč.
Jutri jih pokličem, pa da vidim.
So pa informacije, ki jih lahko preberem na različnih lokacijah na netu kar grozljive. Od tega, da jih lahko s sprejem le razdražiš, pa vse do obveščanja sosedov o posegu...

Če ima še kdo kakšno informacijo (poleg spreja in gasilskega aparata na CO2) bom hvaležen!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:4. če ne moreš sam pokliči gasilce ki so za taka akcije usposobljeni

Od kje ti informacija, da so gasilci za te zadeve usposobljeni?!
V mojih 30+ letih dela v gasilstvu še nisem naletel na tečaj oz. usposabljanje kako se znebiti sršenov?!
17758-icon_confused.gif
Tudi naša in sosednja društva po mojih info uradno ne delajo tega, niti niso usposobljeni prav zato, tudi oprems nimajo. Vidim da tudi GBL ne dela tega.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Da zaključim zgodbo.
Po kar nekaj informacijah, tako na netu, kakor tudi ustnih sem si razčistil pojme:

- sršeni brez razloga ne napadejo ljudi, le branijo gnezdo, enako kakor čebele ali ose
- sršeni so predatorji, torej lovijo žuželke in ose, v nekaterih okoljih so torej lahko koristne živali
- zelo redko so nadležni, tako kakor ose, pa še v primeru da zaidejo v stanovanje si poskušajo kar se da hitro najti pot ven
- leglo sršenov pred zimo propade, z izjemo matice (ali več njih), ki naslednje leto poskrbi za nadaljevanje roda
- sršeni živijo le v ZDRAVEM okolju, ker v nasprotju z osami in čebelami ne morejo izločati zaužitih strupov

Ta informacija o zdravem okolju me je presenetila, podobno kakor strokovnjaka iz Inštituta, ki kar ni mogel verjeti, da je možno najti gnezdo skoraj v centru Ljubljane.

Kljub temu, da sem se po vseh teh informacijah kar težko odločil za uničenje gnezda, je na koncu prevagalo dejstvo, da nameravamo letos menjati del obloge v bližini gnezda, če bi tega ne bilo, bi jih pustili.

Poklical sem že omenjen Zavod za zdravstveno varstvo, gospod je danes zjutraj prišel, si ogledal situacijo in temeljito poškropil vhod k gnezdu in tudi vanj. Tudi on se je strinjal z navedbami, ki sem jih dobil na Inštitutu ter z možnostjo, da se jih pusti pri miru. vendar kakor že napisano - letos se bo nekaj delalo okrog vhoda v gnezdo...

Upam, da bo ta moja izkušnja koristila še komu !

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
- sršeni brez razloga ne napadejo ljudi, le branijo gnezdo, enako kakor čebele ali ose

Nobena žival brez razloga ne napade ljudi. Ampak včasih je dovolj da greš 20m mimo gnezda da te smatrajo za nevarnost in posledice so znane.

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
- sršeni so predatorji, torej lovijo žuželke in ose, v nekaterih okoljih so torej lahko koristne živali

Ja in ne, po mojih izkušnjah sršeni lahko naredijo precej veliko škodo na sadju. Dejansko lahko obgrizejo celo jabolko ali pa samo malo in potem zaradi njih zgnije. Imet gnezdo v bližini sadovnjaka skoraj zagotovo pomeni manj pridelka ali pa celo katastrofo. Sršen je s tega stališča zelo velik škodljivec (če ne verjameš vprašaj kakšnega sadjarja). Sršeni napadajo tudi čebele, so problem tudi čebelarjem (kar predcej lahko razdrečijo populacijo v panjih če so v bližini, tako da čebelarji kar zavzeto iščejo in uničujejo njihova gnezda).

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
- zelo redko so nadležni, tako kakor ose, pa še v primeru da zaidejo v stanovanje si poskušajo kar se da hitro najti pot ven

Problem sršenov je da so zelo aktivni ob mraku in dostikrat zaidejo v hiše zvečer ker jih privablja svetloba. S tega stališča so precej bolj nadležni kot ose, če imaš gnezdo v bližini in zvečer odprto okno + luč se jih kmalu naveličaš lovit. Glede tega kako najdejo pot ven dvomim da drži, recimo ose imajo res dobro orientacijo in ko pride v prostor gre ven po isti poti (recimo če je zavesa vmes, zna it okoli), sršeni po mojih izkušnjah ne (se zaletavajo v strop, luč, okna, zavese, ...).

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
- leglo sršenov pred zimo propade, z izjemo matice (ali več njih), ki naslednje leto poskrbi za nadaljevanje roda

Tudi večina mladih legel oz. rojev propade izjema so dobre letine ko se do jeseni namnožijo dovolj da lahko spomladi roj začne nov reprodukcijski cikel. Bistvena je seveda matica ker brez nje ni nič.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Glede 20m: ko sem omenil ta 'urbani mit' uslužbencu Zavoda, ki je prišel rešit problem, se je le zasmejal in me povabil s seboj na balkon, od kjer je bilo do gnezda le še kakšen meter in pol. Kljub temu, da so sršeni še pred špricanjem prihajali ven, ni niti eden kazal kakšnih znakov napadalnosti.
Res pa je, da sem pred 20 leti na Madžarskem doživel grožnje iz sršenjega gnezda, čeprav sem avtomobil ustavil več kakor 10 m stran.
Ker pa sam o tem nisem imel pojma, bom zaenkrat verjel ljudem, s katerimi sem osebno govoril in so strokovnjaki na tem področju.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Od kar me je v prvem razredu pritegnil v glavo in sem bil v pol ure ves zabuhel pri zdravniku imam do njih malo strahu. Kljub temu sem jih kar nekaj ”pospravil” od takrat. Največ hkrati najbrž nekoč v votlem deblu oreha z ognjem

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
dr. Utiševalec ve več.

Sej lahko ti demostriraš na naslednjem alter pikniku!
grims-1.gif

Načeloma pa žuželke malce drugače dojemajo svet kot pa mi in ostala razvita bitja. In sklepat kdaj se počutijo ogrožene je čisto ugibanje, čisto lahko greš do gnezda sršenov pa malce brcaš vanj pa ne bo nič, mogoče si se pa po britju namazal z napačno kolonjsko vodico ki ima snovi katere razdražijo cel roj.

Da to velja lahko preverite pa pri kakšnem čebelarju, vsi so sicer sila pametni ko pride do tega kako se znajo obnašat tako da ne vznemirjajo čebel, ampak po drugi strani jih 90% nosi zaščitna obleko še ko pohajajo pred panjem, tisti 10% ki si upajo brez pa vsake toliko ne upa v gostilno!
evil.gif

vidovitimilan

Zelenc'
13. jun 2014
11
0
1
Zanimivo, kako so mnenja deljena, sam sem že slišal za primere, ko so gasilci odstranjevali osja in sršenja gnezda. Priznam pa, da se mi zdi to malo čudno.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Glede gasilcev: kakor sem že zapisal, so mi v Gasilski brigadi pojasnili, da so oni le v pomoč delavcu Zavoda za zdravstveno varstvo, če je gnezdo nedostopno.
Ker sem pred tem na osnovi informacije 'Utiševalca' najprej poklical svojega dolgoletnega poveljnika in nekdanjega predavatelja v Centru za zaščito in reševanje na Igu, Janeza Hočevarja in ga prosil za nasvet, sem nato v Brigadi dobil samo potrditev informacije, torej da oni niso uradno usposobljeni za to delo.
Če pa takšne zadeve počnejo v kakšnem od prostovoljnih gasilskih društev pa je seveda možno in kolikor poznam člane nekaterih društev tudi povsem mogoče.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Da to velja lahko preverite pa pri kakšnem čebelarju, vsi so sicer sila pametni ko pride do tega kako se znajo obnašat tako da ne vznemirjajo čebel, ampak po drugi strani jih 90% nosi zaščitna obleko še ko pohajajo pred panjem, tisti 10% ki si upajo brez pa vsake toliko ne upa v gostilno!
evil.gif

No ja... to je tudi zelo laično napisano (in brez osnov).
Naša avtohtona čebela je načeloma nenapadalna a to velja le za obdobja, ko je obilje hrane in, ko ni prevroče. Tako spomladi marsikateri čebelar dela brez zaščitne opreme. Če te pač kakšna piči to ni kaj takega. Poleti in jeseni pa redko kateri dela brez opreme, saj se iz nekaterih družin stražarke kar zapodijo vate (sem že letel ven iz čebelnjaka čeprav sem bil v zaščitni obleki), nekatere družine so pa skozi mirne.

Sršeni, ki pa pridejo v čebelnjak pa niso niti najmanj napadalni in z lahkoto jih ujameš in odneseš ven. Tako, da verjamem, da so agresivni predvsem, ko branijo gnezdo - kot čebele ob določenih časih.