kako se znebiti sršenov?

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
imamo nekje nad balkonom seršene, zaenkrat sem vidil samo enega ki preletava tam pod streho in nato zleze v neko luknjo... ima kdo kakšno idejo kako se znebiti predno se si zleže še več? drugače lukno sem zadelal z purpenom ampak ima še nekje pod streho drugo lukno ki je pa več ne dosežem iz balkona... uglavnem kako bi se rešil te zalege?

Nazadnje urejeno:

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
Ta effect pomaga 100%.
Imel lani opravka s ca. 1m visokim ter pol metra sirokim gnezdom srsenov pa smo jih brez zrtev na nasi strani lepo odstranili.

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Effect in pošpricaj s parih metrov - preverjeno pomaga
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Zelo učinkovit je tudi neki sprej za ose in sršene, ki mislim da se mu reče "Tyson". S tem sprejem pošpricaš do 5m v gnezdo. No, zadeti moraš cilj, kar ni težko... preblizu ni zreba biti..... Efekt je pa takšen, da ne vzletijo več, ampak samo še malo hodijo kot pijani.... potem se pa skotalijo na tla.... (tam sem jim jaz pomagal z lopato)
tongue-1.gif

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
ja sej fora je pri men da se gnezda ne vidi, samo vidi se kako lezejo v neko lukno za lesom, ampak bom že naciljal v tisto lukno pa bodo šli
smile-1.gif

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Meni so se tako naselili v fasado. Sem s parih metrov našprical z Effectom, potem so pa začeli letati ven iz luknje, kjer jih je čakal sesalec
grin1.gif

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Ja sesalec obvezno spraznit!
Jaz sem jih z vodnim posesal, tako da so se vsi utopili še predno sem spranil sesalec
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik osiris12345 pravi:
ja sej fora je pri men da se gnezda ne vidi, samo vidi se kako lezejo v neko lukno za lesom, ampak bom že naciljal v tisto lukno pa bodo šli
smile-1.gif

Stvar je toliko močna da je dovolj že nekaj meglice ali pa "mokrota" okoli luknje pa bodo samo popadali. Bodo pa v fazi napada postali agresivni, tako da imej pripravljeno kritje če kje iz zasede udarijo ven. Zgleda mogoče da jih je malo, ampak gnezdo notri je pa lahko ogromno.

Lani smo jih z Efektom pomorili za dve veliki vedri ko so bivakirali v nerabljenem dimniku, od zunaj se je videlo par sršenov ki so leteli noter in ven, no ko se je posprejalo v dimnik s podstrešja in je roj začel bobnet (dobesedno) ni bilo ravno prijetno. Recimo to se je delalo zaradi varnosti ponoči, in ko so se vznemerili so šli letet ven in so se še celo noč po vasi zaletavali v luči in pa okna. Drug dan je poleg tistih dveh veder s podstrešja ležalo še polno trupel naokoli na prostem.

Skratka nasveti: 1. ne podcenjuje sovražnika, 2. videz o velikosti gnezda/roja vara, 3. pričakuj protinapad in se ustrezno pripravi (če delaš v naseljenem območju je fino to delat ponoči oz. obvestit sosede da se skrijejo v hišo in zaprejo okna), 4. če ne moreš sam pokliči gasilce ki so za taka akcije usposobljeni

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik osiris12345 pravi:
smile-1.gif

Stvar je toliko močna da je dovolj že nekaj meglice ali pa "mokrota" okoli luknje pa bodo samo popadali. Bodo pa v fazi napada postali agresivni, tako da imej pripravljeno kritje če kje iz zasede udarijo ven. Zgleda mogoče da jih je malo, ampak gnezdo notri je pa lahko ogromno.

Lani smo jih z Efektom pomorili za dve veliki vedri ko so bivakirali v nerabljenem dimniku, od zunaj se je videlo par sršenov ki so leteli noter in ven, no ko se je posprejalo v dimnik s podstrešja in je roj začel bobnet (dobesedno) ni bilo ravno prijetno. Recimo to se je delalo zaradi varnosti ponoči, in ko so se vznemerili so šli letet ven in so se še celo noč po vasi zaletavali v luči in pa okna. Drug dan je poleg tistih dveh veder s podstrešja ležalo še polno trupel naokoli na prostem.

Skratka nasveti: 1. ne podcenjuje sovražnika, 2. videz o velikosti gnezda/roja vara, 3. pričakuj protinapad in se ustrezno pripravi (če delaš v naseljenem območju je fino to delat ponoči oz. obvestit sosede da se skrijejo v hišo in zaprejo okna), 4. če ne moreš sam pokliči gasilce ki so za taka akcije usposobljeni
467716-post_slo.gif

vse povedano.
zmaga.gif

me pa zanima, kje nad balkonom je ta luknja?? Pod ostrešjem??? Pod strešnimi cigli???
Ti je kolega zgoraj vse opisal. Možno, da je kje ogromno gnezdo in tisto luknjica samo izhod/vhod. Oziroma, gnezdo sigurno je, samo kakšno. Možno je gnezdo kje dalj notri in jih sprej ne bo dosegel. Ampak samo razdražil. Če je možno od kje pogledati, kje se nahajajo in v kakšnem obsegu so se razvili potem ukrepati. V vsakem primeru PREVIDNO!!!!!!
(Sorodnik mi je še prejšnji mesec govoril, da je imel med streho in drugo ploščo ogromno gnezdo, ki je viselo iz tramov. On je rešil tako, da sta se z bratom ponoči splazila gor, vzela prazno PVC vrečo (50kg) od umetnega gnoja on jo počasi nataknila na gnazdo. Ko sta jo odtrgala sta hitro vrečo zavezala. Vreča je bila polna gnezda. Nato čez luknjico v vrečo našpricala spreja. Naslednji dan sta še pustila vse skupaj na soncu in ko je že vse obmirovalo sta še zažgala. Tega podviga ti ne priporočam, ker je lahko zelo zelo nevarno.)

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
91
28
Gasilci tega ne smejo več delat (tako so mi povedali) in so mi dali številko nekega centra, ki naj bi odstranjeval gnezda, cena pa cca 100 Eur.

Drugač pa res, ne se z ognjem igrat okoli ostrešja, jaz sem imel gasilce že na telefonu, pa smo hvala bogu uspeli zadevo pogasiti.

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
ma ne z ognejm pa dimom se ne mislim hecat.... smo pa že nabavili tale effect in bom našprical po tistih luknjah kjer hodi ven pa not pa bomo vidl al se je pregnalo to al ne, na podstrešje mislim da ne morajo priti so pa zadi za tistim lesom ki je obit na fasado pod streho

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:4. če ne moreš sam pokliči gasilce ki so za taka akcije usposobljeni

Od kje ti informacija, da so gasilci za te zadeve usposobljeni?!
V mojih 30+ letih dela v gasilstvu še nisem naletel na tečaj oz. usposabljanje kako se znebiti sršenov?!
17758-icon_confused.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
... hja... očitno velja, da ste se sami usposobili. No, sej po moje ste potem še najbolj usposobljeni, kot da vas usposablja nekdo, ki še ni videl sršenjega gnezda.

Pa ste kdaj odstranili kakno sršenje gnezdo??