kako se ogrevati

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
zivimo v hisi s pradedkom in prababico, ki jim ugaja konstantnih 22c v stanovanju. Ker sta pozimi cel dan notri, mora pec seveda skoz laufat.

najvecji problem je, ker je kurilnica na drugi strani bajte, in do nje moras iz hiše pa okol po stengah dol, itn... skratka zoprno.

sej pozimi ko je na olje pec se gre, v prehodnem obdobju pa se grejeta na drvaž, in tako je treba hodit nalagat. pec je ena mejhna, kr neki.

nas pa itak cele dneve ni, in rabimo gretje samo zvecer in cez vikend

zdej me pa zanima, kaj bi bilo smiselno nabavit, da bi laufalo samostojno?

olje - drago
peleti - folk pravi da to ni to, kar se obljublja, da ni tok ceneje kot olje + tezave z gorilci
drva - men so čist ql, jih mamo tud v gmajni, samo neprakticno za kurjenje v nasem primeru
elektrika - to me ubistvu najbl zanima - te toplotne crpalke zrak-zrak, voda-zrak....

bajta je pac starejsa, brez izolacije, ampak nova okna... nekje govorijo, da se elektrika ne splaca v neizoliranih hišah...

?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.152
113
tako ja, zraven peči en velik zalogovnik, pa to zagreješ pa je mir par dni. Če si že pri drvah. Menjava za TČ zrak/voda bo drago.

Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
zivimo v hisi s pradedkom in prababico, ki jim ugaja konstantnih 22c v stanovanju. Ker sta pozimi cel dan notri, mora pec seveda skoz laufat.

najvecji problem je, ker je kurilnica na drugi strani bajte, in do nje moras iz hiše pa okol po stengah dol, itn... skratka zoprno.

sej pozimi ko je na olje pec se gre, v prehodnem obdobju pa se grejeta na drvaž, in tako je treba hodit nalagat. pec je ena mejhna, kr neki.

olje - drago
peleti - folk pravi da to ni to, kar se obljublja, da ni tok ceneje kot olje + tezave z gorilci
drva - men so čist ql, jih mamo tud v gmajni, samo neprakticno za kurjenje v nasem primeru
elektrika - to me ubistvu najbl zanima - te toplotne crpalke zrak-zrak, voda-zrak....

bajta je pac starejsa, brez izolacije, ampak nova okna... nekje govorijo, da se elektrika ne splaca v neizoliranih hišah...

?

peči na pelete + zalogovnik znajo biti dimenzijsko jeba..zibro kamin je svoj čas delal peči, ki so šle direta v bivalni prostor, gor si pa lahk priklopil pumpo + radiatorje in si tako mel centralno v malem, oz lahk si tud sam peč laufal (je mela timer + ventilator itd)...zalogovnik je bil z akak dan dva, odvisno od porabe...jaz bi vsekakor, če majo v bivalnih prostorih dimnipki prikljupček, pregeldal omenjene peči

top črpalke zrak zrak so tud okej varianta. poleti se lahko še hladijo z njimi, pri zrak voda pa malo težje. kako so kaj zadovoljni s poletnimi temp?

tu nekej bi jaz iskal solution

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Jaz imam v bivalnem delu poleg plinske centralne še en mali peletni "kamin". Taka samostoječa, samodelujoča peč na pelete z zalogovnikom za par dni (pri nas ko laufa zjutraj 2 uri pa popoldan 3-4). Je ne menjam za nič, razen za tako, ki ima še priključek na centralno.
Nakup pa v Bauneki za +-jurja €.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Če imaš doma drva dodaš še zalogovnik in zakuriš zvečer ko ste doma da se segreje zalogovnik ki ti bo potem držal 24+ ur.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če ti le dimenzijsko znese, bo dodaten zalogovnik in kurjenje enkrat na dan najbolj elegantna rešitev. Varianta s TČ bo draga. Ker ni mala investicija, razen, če že itq razmišljaš o menjavi sistema ogrevanja?

Če rabita samo en prostor dogrevat, si razmislil o klimi? (po domače je to TČ zrak-zrak
grin1.gif
) Najmanjši poseg v prostor, pride klimaš, ti zmontira, daš dalinjčka babici, pokažeš kjer se prižge in voila...

Da ne boš mislil da je to to... imaš tudi opcijo kamina na bioetanol, ne rabiš dimnika, niti niso več tako dragi... je pa gorivo še vedno precej dobro cenjeno, čeprav izgleda pa čist hudo
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ob sedanji ceni olja pozabi na pelete. Kuri olje. Problem je izguba peci v teh prehodnih obdobjih.
Koliko m2 ogrevata prastarsa?
Ali elektircni radiator, ce jima je poleti vroce, potem klimo. Ce pa imas dolgorocno plan iti na drva, potem pa to naredi ze sedaj. Dodaj vsaj m3 zalogovnik. Koliko sedaj pozges drv in olja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Sicer pa sodobne peci na drva. Sorodnik ogreva preko 500m2 z enkratnim (v res hudem mrazu 2x) nalaganjem na pec. Je pa res da je skoraj 5m3 zalogovnik, v pec pa najbrz nalozis 3 postene sajtrge drv. Ampak ti najbrz nimas tako velike hise. Kljub temu te bo neka posodobitev ogrevanja stala okoli 10 jurjev (TČ al pa drva z zalogovnikom). Sedaj pa racunaj koliko let se grejes z 20 m3 olja.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.698
1.331
113
Če bo na obstoječ sistem lahko pritaknil ustrezno velik zalogovnik, ne bo taka investicija. Torej 55l+ velik zalogovnik na vsak nazivni kW peči. Če. V stare hiše težko gredo le po 1 kos zalogovnika, največkrat zaradi višine, potem pa še širina vrat ne ustreza. Torej bo več čebrov. Najcenejša bo še vedno rešitev s klimo na tak objekt. Bo tudi trenutno ugodno KO hitro investicija notri.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ce ima sedaj en gaspercek, bo moral se vedno 5x dnevno nabutat pec da bo segrel zalogovnik. Poleg tega bo pri nabutani klasicni peči zagotovo imel vecje izgube kot pri napol nalozeni.
V prehodnem obdovlbju ni veliko izgub. En el. radiatorcek za nekaj 10 evrov bo vzdrzeval temperaturo v najvecjem prostoru breznproblema. Ce pa jima je poleti vroce, potem pa svetujem klimo. Po moznosti "talno" ker se bo bolje obnesla pri ogrevanju kot stenska pod stropom.

Se vedno ne vemo koliko m2 imata stara starsa in koliko m2 se ogreva v kpl.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.285
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

olje - drago

?

olje - zaenkrat poceni
peleti - delajo BP, treba je pa pucat peč, pa glede na današnje cene kurilca ni nekih hudih prihrankov
drva + zalogovnik, če imaš prostor - to bo najceneje, sploh če imaš svoja drva
TČ - draga investicija

Za več info pa pošlji ZS

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja lansko leto smo porabili nekje 1500l. pec na kateri je gorilec je spet en malo vecji "gaspercek", tko da gorilec skor skoz laufa... se mi kar smili.

to je stara kurilnica, sparali so povsod. tko da pec je treba v vsakem primeru zamenjat in zrihtat kotlovnico, ker zdej je res kr neki...

tale drva + zalogovnik mi res najbolj disi, ker ce so pri bajti drva, je to skor logicno, da se jih porabi.

onadva ogrevata sicer samo kuhinjo in dnevno, ki je itak ena vecja soba, ampak to res na 22-23 C, cca 35m2. pa nasa garsonjera cca 80m2... na 20-21C. mi smo v 1. nadstropju, in spet podstreha ni izolirana in gre spet vse v luft... to bi bilo tud smisleno hkrati narest...

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Napisal si:
>zdej me pa zanima, kaj bi bilo smiselno nabavit, da bi laufalo samostojno?

Najbolj "komot" je skoraj zagotovo toplotna črpalka (nastaviš in pozabiš...). dobiš visokotemperaturne (glede na zapisano domnevam, da imaš radiatorje in ne talnega ogrevanja), dovolj je taka, ki ti vodo segreje do 60 stopinj, tam na 50-52 so radiatorji že čisto ok, saj vseskozi greje (s kako Mitsubishi Ekodan Zubadan itak ne moreš falit). S subvencijo znaš priti tam nekje na 7-8.000 EUR (z ogrevanjem sanitarne vode). Plus enih 1000 EUR stroškov na leto za štrom (če ne bo kakih hudih sprememb, ampak to itak ne veš...). Pa si izračunaj v koliko letih "dobiš notri" investicijo glede na plin ali kurilca pri tipu hiše, ki ga imaš (kakor sklepam ne gre za novogradnjo/pasivno)...

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
enostavno klima, najcenejša investicija, pa še hladiš se lahko poleti......elektrika je še vedno dosti poceni.........drugače pa če imaš peč na drva in se da predelat na pelete dodaš samo tisti gorilnik in posodo za pelete s polžem, kar je dosti ugodno.....nas je cca 4 leta nazaj stala investicija in kurjava za celo zimo eno cisterno olja, na zimo smo porabili približno dve

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Ima kdo izkušnje z IR paneli? Malo razmišljam, da bi jih namestil v kopalnico in dnevni prostor predvsem za ogrevanje v prehodnem obdobju...

Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ja lansko leto smo porabili nekje 1500l. pec na kateri je gorilec je spet en malo vecji "gaspercek", tko da gorilec skor skoz laufa... se mi kar smili.

to je stara kurilnica, sparali so povsod. tko da pec je treba v vsakem primeru zamenjat in zrihtat kotlovnico, ker zdej je res kr neki...

tale drva + zalogovnik mi res najbolj disi, ker ce so pri bajti drva, je to skor logicno, da se jih porabi.

onadva ogrevata sicer samo kuhinjo in dnevno, ki je itak ena vecja soba, ampak to res na 22-23 C, cca 35m2. pa nasa garsonjera cca 80m2... na 20-21C. mi smo v 1. nadstropju, in spet podstreha ni izolirana in gre spet vse v luft... to bi bilo tud smisleno hkrati narest...

obi ali kak aizmed baubau trgovin je nekaj časa nazaj ponujala mislim da laminat s toplotno izolacijo (spodaj je bil stiropor, na njem pa laminat). Če se še dobi in če je ugodno ga flikenš potleh po podstrejšju pa vsaj malo ublažiš izgube.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če te jaz prav razumem imaš čez zimo rešeno in ne bi spreminjal, mučijo te prehodna obdobja?

Za ta namen jima bi sam zmontrial dva ali tri el. radiatorje v sobah, ki so 'pomembne' in naj vzdržujejo želeno temperaturo..nabaviš kaj boljšega da je dobra regulacija in je to to.

Če bi rad zamenjal peč in nimaš namena toplotno sanirati hiše boš najceneje a še vedno z kar nekaj komoditete, prišel skozi s peleti (nabava peči + poraba).
O tč raje ne razmišljaj..edino če vzameš visokotemperaturno...a tam bo nakup tč za cca. dve peči na pelete. Z vidika porabe boste nekhe tam tam (s tem da je tč kot taka seveda bolj komot).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja, res sem napisal, cimbolj samostojno...

klima odpade, ker mi ni vsec tist topel zrak ki piha v prostor.

pec v kurilnici je treba pač zamenjat, in iscem, s cim jo zamenjat...

pozabil sem omenit da tč za sanitarno vodo ze imam. staro 1 leto.

dobr, ko gledas ceno tc - 7-8k in pec z zalogovnikom 2-3k das tud komoditeto na stran...