Kako se "navaditi" OSXa?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik KrNeki99 pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ma js sm dal takole, za Aira 13" sem dal 830 eurov novega zapakiranega. Za iMaca 27" sem dal 1000 eurov za 8 mesecev starega. Edino iPhone 6 sem vzel pa na firmo in skeširal. Ostalo so itak drobnarije, ki stanejo par sto eurov.

Na Airu mi je v začetku držala baterija 8 ur interneta in podobnega brez problema. Zdaj je nekje na 4-5 ur.

tole mi deluje podobno kot tiste o servisu Audi A8 za 100€

Macbook Air 13" i5 Dual-core 1.4GHz/4GB/128GB SSD/Intel HD Graphics 5000 CR KBRedna cena:1.059,00 €
Št. izdelka: md760cr/b Cena v predplačilu:1.027,23 €

in se primerljiv izdelek (za moje pojme boljsi)
http://www.dell.com/de/p/xps-13-9343-laptop/pd?oc=cnx4301&model_id=xps-13-9343-laptop

lp

Ja in kaj če to v ceniku paše? Moj MBP je bil uradno po ceniku 2.300 a,i nekaj podobnega, kupljen je bil pa za 1.600 ...
Sicer sem se pa sam OSSX navadil v tednu ali dveh, nikoli več pogledal nazaj. Pa sem bil med tistimi, ki so imeli največ za povedat čez mace, ko sem bil še na win. Še na prvem macu (vedno prenosniki) sem pristal le zato, ker tisti hip ni bilo win alternative po zmogljivstih, trajanju baterije in ceni ...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ma js sm dal takole, za Aira 13" sem dal 830 eurov novega zapakiranega. Za iMaca 27" sem dal 1000 eurov za 8 mesecev starega. Edino iPhone 6 sem vzel pa na firmo in skeširal. Ostalo so itak drobnarije, ki stanejo par sto eurov.

Na Airu mi je v začetku držala baterija 8 ur interneta in podobnega brez problema. Zdaj je nekje na 4-5 ur.

tole mi deluje podobno kot tiste o servisu Audi A8 za 100€

Macbook Air 13" i5 Dual-core 1.4GHz/4GB/128GB SSD/Intel HD Graphics 5000 CR KBRedna cena:1.059,00 €
Št. izdelka: md760cr/b Cena v predplačilu:1.027,23 €

in se primerljiv izdelek (za moje pojme boljsi)
http://www.dell.com/de/p/xps-13-9343-laptop/pd?oc=cnx4301&model_id=xps-13-9343-laptop

lp

rolleyes-1.gif

Koji [cenzura] mam jaz od tega, da si zmislim, koliko sem dal za računalnik? Za laptop sem dal celih 18 eurov več kot za iPhone.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Pomoje da nic... samo ne mores primerjati list price za normalne stvari in "iznajdljivo" ceno za tebi ljubo stvar (japko). Podoben problem ima SJTV1.

Dejstvo je da za podoben denar dobis podobno hitrost (danes tudi ze obliko/tezo/velikost). Tisto da pa OSX ne crkuje/zmrzuje/... WIN pa, so pa pravljice za jabka fane.

@SJTV1: kot sem ze prej napisal, iz istih razlogov kot ti sem kupil MBP15 retina (pol leta tudi fural OSX), na koncu obupal in nalozil bootcamp in WIN8

lp

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Dečki dejstvo je da Win 8.1 prekaša OSX na celi črti. To lahko povem ker imam oba sistema in poizkušam z obema delat. Dejstvo je da je z winsi vse bolje. Edina tipka ki jo uporabljas je widows tipka in včasih ESC... kaj pa na OSX? Kar je prednost MBP je edino retina display. Boljšega od tega nisem videl. Ostalo pa se dobi v štacuni boljše za manj denarja.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Odvisno za kaj OS uporabljaš jaz si ne morem predstavljat več delat na winsih, se mi zdi ko bi iz avta šel na kolo al pa peš. Vsakemu svoje jst pravim mam kolega, ki mu je obratno isti filing. Men osebno to je moje mnenje če ne bi blo osx bi linux uporabljal kak ubuntu destiler al pa kr ubuntu distro. Winsi so zame stvar zgodovine.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Aja če se vrnem na bistvo na OP-ja na OSX se lahko navadiš samo, če nisi preveč obremenjen z WINSI drugače je potreben čas ogled marsikaterega tutoriala itd. To ko eni bluzijo da ne moreš nekaj narest v OSX ker je kao zaklenjen ma koj.u p.iz.du ma.te.ri.nu pa v windowsih lahko a windows je open source. Naj hehajo bluzit vsi skup oba OS oveall sta crap OSX z yosemite je postal kurčeva glista od winsow polno nekega sranja gor, ki ga roko na srce sploh ne rabiš. Sem začel na TIGRU in zame je najboljši OSX leopard pogojno snow to je blo stable pa delal je ko raketa.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Pomoje da nic... samo ne mores primerjati list price za normalne stvari in "iznajdljivo" ceno za tebi ljubo stvar (japko). Podoben problem ima SJTV1.

Nimam, to je bil samo primer pri zadnjem (sem dal samo za primer, da se da tudi pri japki dobit dober deal), ko sem šel iz win na mac so bile povsod polne cene. In očitno eno obdobje resnično ni bilo laptopa, ki bi se primerjal s takratnim MBP po zmogljivstih in bateriji in ceni. Takrat je bil v igri še en Vaio, ampak je bil dražji od MBP. Ostalo je bilo pa ali švoh al pa baterija ni držala več kot dve uri.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Dečki dejstvo je da Win 8.1 prekaša OSX na celi črti. To lahko povem ker imam oba sistema in poizkušam z obema delat. Dejstvo je da je z winsi vse bolje. Edina tipka ki jo uporabljas je widows tipka in včasih ESC... kaj pa na OSX? Kar je prednost MBP je edino retina display. Boljšega od tega nisem videl. Ostalo pa se dobi v štacuni boljše za manj denarja.

Hja, ti si pač eden unih ki za vse klikajo z miško. Jaz recimo 90% stvari naredim na tipkovnici, ker je hitreje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Aja če se vrnem na bistvo na OP-ja na OSX se lahko navadiš samo, če nisi preveč obremenjen z WINSI

Točno tako. Navadit se je pač treba vsakega in ne tiščat v enega navad iz drugega (velja tudi, če bi šel nazaj iz OSX na Win).

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Nimam, to je bil samo primer pri zadnjem (sem dal samo za primer, da se da tudi pri japki dobit dober deal), ko sem šel iz win na mac so bile povsod polne cene. In očitno eno obdobje resnično ni bilo laptopa, ki bi se primerjal s takratnim MBP po zmogljivstih in bateriji in ceni. Takrat je bil v igri še en Vaio, ampak je bil dražji od MBP. Ostalo je bilo pa ali švoh al pa baterija ni držala več kot dve uri.

Se stinjam, ko je prisel ven mbp15 retina je bil brez konkurence. Kasnejo jo je dobil v obliki "dell precision m3800" kjer pa je bila pri nas cena se malo visja od MBPja.

Dans se mi pa zdi da apple izgubil tisto svojo HW prednost.

lp

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Na MacBook Airu ne boš nič dosegel z F11 oziroma boš zmanjšal glasnost
smile-1.gif

Sem pa pogledal youtube video iz te teme in se naučil to isto doseči na trackpadu.
zmaga.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Odvisno za kaj OS uporabljaš jaz si ne morem predstavljat več delat na winsih, se mi zdi ko bi iz avta šel na kolo al pa peš. Vsakemu svoje jst pravim mam kolega, ki mu je obratno isti filing. Men osebno to je moje mnenje če ne bi blo osx bi linux uporabljal kak ubuntu destiler al pa kr ubuntu distro. Winsi so zame stvar zgodovine.

Saj pravim vsakemu svoje... Hvalabogu pa da so si izmislil Parallelse, da lahko java programe laufam znotraj Windowsov. Npr. Brocade san switch explorer mi na OSX ne odpre, pa da ga jebeš. Enako je za še nekaj java aplikacij s katerimi se kasneje nisem niti ubadal, ki na windowsih delajo BP in so osnova za moje delo.
Zdaj čakam na Office 2016 in upam da bo autodiscover na Outlooku delal, da nebom rabil preko POP3-ja na Exchange hodit.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:

Se stinjam, ko je prisel ven mbp15 retina je bil brez konkurence. Kasnejo jo je dobil v obliki "dell precision m3800" kjer pa je bila pri nas cena se malo visja od MBPja.

Dans se mi pa zdi da apple izgubil tisto svojo HW prednost.

lp

Uh, moja zgodba sega precej bolj v preteklost kot so retina modeli ...

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Na MacBook Airu ne boš nič dosegel z F11 oziroma boš zmanjšal glasnost
smile-1.gif

Probaj Fn + F11. Sicer imaš pa v nastavitvah opcijo, da F1 - F12 uporabljaš kot funkcijske tipke privzeto in ne kot posebne hw tipke.

Jaz sem macbooka kupil predvsem zaradi osx. Sem prej na starem dellu uporabljal hackntosh, pa mi je bilo dosti zajebancije s hackanjem. Res pa da OSX ni več pojem stabilnosti, kot je včasih bil. Malo so se sami zaklali s tem novim hitrim ciklusom izdaj nove verzije vsako leto. Sicer yosemite še vedno deluje presenetljivo dobro na mojem early 2010 MBP. Sicer ga zadnje čase uporabljam samo še za xcode. Verjetno bo to moj zadnji prenosnik, ker sovražim delati na tako majhnih ekranih. Na desktopu pa dobim boljše performance za isti denar.

Je pa treba priznati, da so windowsi zelo napredovali in delajo povsem solidno.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
osx se navadis najlazje tako, da ga ne uporabljas kot windowse. Pogledat je treba kaki video, ki razlozi osnovno upravljanje, vse ostalo pa potem pride s casom in malo raziskovanja

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ksz...

imam eno pripombo oz. vprašanje, če je kdo opazil - pri prejšnjem OSxu je v Safariju delovalo, da si strani nazaj kar hitro lahko premikal, Safari si jih je zapomnil, zdaj pa če hočem 3 strani nazaj, moram počakat, da vsako vmes naloži. Se da to kje aktivirat?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
winse uporabljam od win98 dalje in jih imam še vedno doma.
v službi pa imam japčka.

kaj me na japčku moti
- da na tipkovnici ni narisanih posebnih znakov
- da ni orodne vrstice z odprtimi okni (ne ni mi všeč preklaplanje ko vsa okna razporedi po ekranu)
- če z usba ključka zbrišeš, moreš takoj še koš sprazent, ker drugač je še vedno "rezerviran" prostor na ključku
- ko vklopim fotič, mi un foto app, takoj preskenira celo kartico in ne vem kam vse zapiše te slike
bonk.gif

- kljub temu, da programe zapreš in tudi restartaš japčka, si še vedno zapomne kero sliko si nazadnje gledal in kaj si pisal v textedit. To si kr nekak zapomne in moreš potem 2x posebi zapirat
- ni pravega offic-a
- "raziskovalca" ni. sem moral en drug app naložt da iskanje dela kot treba, sploh po folderijh na strežnikih.

kaj mi je všeč
- več namizji
zmaga.gif

- hitrost. mislim, da je cca 5let star, pa nimam kaj rečt (tok-tok)
- pregledovalnik fajlov - klik na preslednico in odpre "preview"
cheer.gif

S prilagajanjem ni bilo nekih hudih težav. Je pa bilo potrebno večkrat googlat kje in kako se kaj nardi:)
Za doma si ga vrjetno ne bi kupil. Pa ne vem točno zakaj ne. Nekak me ni tolk prepričal in bolj "varno" oz sposoben samo popravila se počutim na windowsih7 (ker ko sem win8 probal, bi se vrjetno lažje v linuxu znašel :crazy1, Na YT sem šel pogledat kako se pc ugasne
bonk.gif
)