Kako se "navaditi" OSXa?

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Kot dolgoletni uporabnik Microsofta (od win 3.11 naprej) se že dalj časa spogledujem s prenosniki od Appla. Všečna mi je izdelava, kompaktnost, občutek kvalitete,...

Pri uporabi Win nimam težav ali potreb po spremembi sistema. Ampak....

In zdaj sem dobil to "čudo" na posojo za nekaj časa. Kako za vraga začeti? Saj uporaba konkretnih programov ni problematična, samo vse ostalo mi je sedaj "počasno", ne poznam bližnjic, nič ni tako kot bi "moralo biti",...

V glavnem: Kako začeti? ali pač se sprijazniti, pozabiti na win in začeti uporabljati samo OSX in bo s časoma zadeve postala zanimiva.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
bootcamp resi vse tvoje probleme
wink-1.gif

lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Glede na to da imam izkušnje z vsemi sodobnimi desktop OSji ti lahko povem da se je najtežje od vsega "navadit" win sistemov, brez izjeme. Preveč skritih funkcij, preveč diferenciacije v verzijah in premalo logičnih "bližnjic".

Prehod je najbolj enostavno izvesti tako da "pozabiš" na to kar veš oz. da pozabiš na win okolje. Če kaj ne veš oz. ne znaš dobit poglej na google, zagotovo je 100 ljudi spraševalo enako. Mogoče boš na začetku rabil 3x več časa ampak se izplača. Osx je dobro delovno orientiran sistem in omogoča z nekaj znanja zelo hitro in enostavno upravljanje, je pa tudi relativno "butl proof" in omogoča delat tudi starim mamam ki prvič v življenju držijo miško (dobro edino na retina zaslonih je potrebno resolucijo pokvarit da kaj vidijo)!
cheer.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Se strinjam, OSX je res narejen tako, da ga vsak bedak razume (še najmanj pa ITjevci, ki smo ganjali windowse od 3.1 dalje)
grin1.gif

Jaz še vedno vsakodnevno uporabljam tako OSX kot W8.1 in kar me najbolj moti na OSX, da ni [cenzura] bližnjice, da bi prišel do namizja. Pa resnih word dokumentov še vedno ne znam delati na OSX - jih najraje delam kar v gdocs, s kateregakoli računalnika že - potem na koncu pa uredim formatiranje headingov, tabel, slik, footnotov, skratka vsega možnega, kar lepo v MS Wordu - človek se razvadi ob dejstvu, da je v poslovnem okolju še vedno močno prevladujoč Microsoft ekosistem.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
kar me najbolj moti na OSX, da ni [cenzura] bližnjice, da bi prišel do namizja

Na "hot corner" si nastaviš show desktop?
smile-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ko začneš z jabko, pozabi na bližnice preko ctrl+c in podobno, ker je tu v uporabi CMD tipka. In kar hitro ugotoviš, da je bolj pri roki, ker imaš palec itq stalno tam zraven in za ctrl pozabiš da obstaja. Najbolj preproste zadeve:
CMD+c [copy]
CMD+v [paste]
CMD+q [quit program]
CMD+w [zapre okno programa]

potem za odpiranje programov, ne vem čemu se trudijo z organizacijo po Lounchpadu in tistim pop-up folderjem [
grin1.gif
], vžgeš CMD+presledek, začneš tipkat, kaj iščeš... najde vse, dokument, zaznamek, program.

Ostalo funkcionira po podobnem principu, System preverences je mogoče narejen malo bolj preprosto kot (sploh novi) Control panel od windowsov, ampak ima vse. Za morebitne entuziaste Unix sistemov (ali pa res kake settinge v drobovju), pa lahko vse delaš tudi preko konzole
smile-1.gif

lp

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Citat:
Uporabnik KrNeki99 pravi:
wink-1.gif

lp

Malo je numno kupit Jabolko in na njega tišat Windowse. Sam sem na na podobni situaciji, na DOSu sem se rodil, mleko pil preko Win 3.11, diplomsko tipkal na Win 98... Zdaj pa se je po desetletjih oken pri hiši pojavilo odgriženo jabolko. OSXa se navadiš zelo hitro, če ne želiš šarat po sistemu in če uporabljaš to kar ti ponujajo ikone.
Mene še vedno bega Finder a se bom že navadil. Enostavno sem navajen drevesne strukture naoknih.
Problemi pa nastanejo, ko hočeš kak kitajski kos pretvornika USB->X (pri čemer je X poljubni izraz) gor priključit. Tukaj pa je tema. Po nekajdnevnih iskanjih rešitev ugotoviš, da Yosemite ne podpira nepodpisane gonilnike. Sicer jih Windowsi tudi ne, ampak tam mi še vsi pretvotniki delajo, medtem ko mi na OSX ne dela skoraj nič.
Sam OSX se štarta zelo hitro, verjetno zaradi SSd diska. A tudi Win8 niso kaj pretirano počasnejši. Win 7 se na Macu boota še za par sekund dlje. Tako da inštalacijo Win 7 ne priporočam.
Pa ne bit presenečeni, če boste ugotovili, da naprava za 2k eur kar se grafičnih učinkov tiče, šteka kot Samsung na Androidu po letu uporabe... Tukaj je W8 svetlobna leta pred OSX-om. Nekaj so z Yosemite pošteno zajebali.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Pa na OSX lahko zaženeš samo eno instanco programa.

A ni tako, da si nastaviš več namizij in s tem uporabljaš več instanc?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Veliko sreče ti želim, sem imel Macbooka pol leta, se v tem času pošteno trudil, da bi se navadil na OSX, vmes je parkrat bil prenosnik že na dobri poti, da spozna kak trda je stena in na koncu... obupal. Sem si mislil 'komu na čast izgubljam živce z nekim obskurnim sistemom, ki ga uporablja 5% ljudi'... Sistem je toliko drugačen, da se moraš ogromno stvari naučit na novo, še posebej če uporabljaš veliko bližnjic v Windowsih kot jaz. Maca prodal, kupil za isti dnar enako dobrega Dell Latituda in pozabil za vse čase na to izkušnjo.

Skratka kar hočem povedat - če obstaja bilokaka možnost si Mac-a sposodi za kak mesec (ali pa kupi enega poceni rabljenega na Bolhi), magari naloži OSX na svoj komp, da vidiš, če je sploh to zate.

Verjamem pa, da je nekemu 'amaterju' OSX verjetno super sistem in si misli zakaj Windowsi niso tako preprosto urejeni.

PS: To je moja izkušnja, prosim brez lajanja 'ti sploh ne veš kak je OSX super', 'windowsi so drek' in podobnimi.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik KrNeki99 pravi:
wink-1.gif

lp

Malo je numno kupit Jabolko in na njega tišat Windowse. Sam sem na na podobni situaciji, na DOSu sem se rodil, mleko pil preko Win 3.11, diplomsko tipkal na Win 98... Zdaj pa se je po desetletjih oken pri hiši pojavilo odgriženo jabolko. OSXa se navadiš zelo hitro, če ne želiš šarat po sistemu in če uporabljaš to kar ti ponujajo ikone.
Mene še vedno bega Finder a se bom že navadil. Enostavno sem navajen drevesne strukture naoknih.
Problemi pa nastanejo, ko hočeš kak kitajski kos pretvornika USB->X (pri čemer je X poljubni izraz) gor priključit. Tukaj pa je tema. Po nekajdnevnih iskanjih rešitev ugotoviš, da Yosemite ne podpira nepodpisane gonilnike. Sicer jih Windowsi tudi ne, ampak tam mi še vsi pretvotniki delajo, medtem ko mi na OSX ne dela skoraj nič.
Sam OSX se štarta zelo hitro, verjetno zaradi SSd diska. A tudi Win8 niso kaj pretirano počasnejši. Win 7 se na Macu boota še za par sekund dlje. Tako da inštalacijo Win 7 ne priporočam.
Pa ne bit presenečeni, če boste ugotovili, da naprava za 2k eur kar se grafičnih učinkov tiče, šteka kot Samsung na Androidu po letu uporabe... Tukaj je W8 svetlobna leta pred OSX-om. Nekaj so z Yosemite pošteno zajebali.

Evo se moja izkusnja.

Mam MBP15, za delat pa rabim tudi VS.NET.

Probal da bi primarno zaganjal OSX, v virtualki pa WIN in notri VS.NET. Sami problemi, po pol leta obupal, nalozil bootcamp Win8 (zdej ze 8.1) in vse deluje kot mora.

Če bi sedaj kupoval racunalnik bi vzel DELL XPS 13 (recimo DELL)

lp

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Še moja izkušnja. Sem pred leti kupil MacBooka. Je dolgo dobro delal, če je bil samostojen. Ko pa sem hotel iTunes knjižnico na NAS dati pa so se začeli problemi. Povezave kar ni hotel obdržati. Ob vsakem zbujanju iz spanja knjižnice ni sam naše. Pa iPHoto je čisti dizaster. Pa Finder mi nikoli ni sedel....Pa zmrzoval je...
Skratka, zdaj je v hiši Lenovo Yoga 2 Pro in Win 8.1 in Appla nikoli v hišo ne spustim več

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Se strinjam, OSX je res narejen tako, da ga vsak bedak razume (še najmanj pa ITjevci, ki smo ganjali windowse od 3.1 dalje)
grin1.gif

Jaz še vedno vsakodnevno uporabljam tako OSX kot W8.1 in kar me najbolj moti na OSX, da ni [cenzura] bližnjice, da bi prišel do namizja. Pa resnih word dokumentov še vedno ne znam delati na OSX - jih najraje delam kar v gdocs, s kateregakoli računalnika že - potem na koncu pa uredim formatiranje headingov, tabel, slik, footnotov, skratka vsega možnega, kar lepo v MS Wordu - človek se razvadi ob dejstvu, da je v poslovnem okolju še vedno močno prevladujoč Microsoft ekosistem.

Kupi si multitouch pad. Potem samo še drkaš levo desno s prsti.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz..

- Namizje jaz vedno dobim s pritiskom na F11. Ga pa ne uporabljam, če že, preko Finderja
- za prilagoditev tipkovnice po naše oz. na windows-way je zlata vreden Karabiner
- XtraFinder doda par dobrih bombončkov Finderju

>> Pa na OSX lahko zaženeš samo eno instanco programa.

Who says? Čisto odvisno od programa. Sicer pa je logika drugačna. Program laufa, nato pa odpiraš nova okna, lahko je sicer odprt tudi brez oken. S cmd+w zapiraš posamezna okna, s cmd+q zapreš vsa okna + sam program. Ko se navadiš, ni boljšega.

Za tistih par Win programov, ki jih rabim občasno, pa zmaga Parallels desktop.

Začetki so težki, nekje 2 meseca sem rabil, da sem se docela počutil domač v tem okolju, pa sem power user.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
iti iz win sistema, ki ti dela super, na osx, ker je to pa hipstersko je pa tudi čista neumnost....daj win 8 na strojno opremo, kot jo ima apple pa tu bo isto vse delalo kot šus.

Pri bajti samo ipad air od apple, pa še tega bom enkrat zabrisal v steno, ker vsaj enkrat mesečno pa mora zmrzniti. In potem mi neko frocovje pametuje z iphonom, kako je kul, hiter in ne zmrzne, ko pa se sam ne spomnim, kdaj mi je nazadnje zmrznil samsung s4...jaoooo

konec koncov, kakor komu paše...samo ne vsiljevat in napizdovat, kako je vse oh in sploh

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
iti iz win sistema, ki ti dela super, na osx, ker je to pa hipstersko je pa tudi čista neumnost....daj win 8 na strojno opremo, kot jo ima apple pa tu bo isto vse delalo kot šus.

Pri bajti samo ipad air od apple, pa še tega bom enkrat zabrisal v steno, ker vsaj enkrat mesečno pa mora zmrzniti. In potem mi neko frocovje pametuje z iphonom, kako je kul, hiter in ne zmrzne, ko pa se sam ne spomnim, kdaj mi je nazadnje zmrznil samsung s4...jaoooo

konec koncov, kakor komu paše...samo ne vsiljevat in napizdovat, kako je vse oh in sploh

Saj noben nikogar ne sili.

Jaz sem vzel Aira, ko sem pač začel računalnik vsak dan nosit za sabo. 17" Fujitsu Siemens pač ni bil primeren za to. Aira sem imel cel dan na šihtu, bil na netu z njim in sem imel še vedno nekaj baterije, ko sem prišel domov.

Je pa res, da računalnik v večini uporabljam za multimedijo in pa obdelavo fotografij in videov.

Trenutno windowse pogrešam samo, ko moram kaj digitalno uredit z našo javno upravo.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Saj ne leti na nikogar direktno tu, opažam pa, da folk pretirano hvali jabučka...

no, tudi sam imam prenosnik verjetno cel šiht na bateriji z win8 (nisem še probal, ker imam večino časa zadevo na internetu), zdrži pa gladko čez štiri ure nonstop wifi, seveda pa je zadeva stala čez jurja, isto kot jabuk verjetno...veliko je odvisno od strojne opreme...folk pa gleda tam neko jajčko za 500€ in potem primerjajo z macbookom za jurja in še kaj
uf-1.gif

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ma js sm dal takole, za Aira 13" sem dal 830 eurov novega zapakiranega. Za iMaca 27" sem dal 1000 eurov za 8 mesecev starega. Edino iPhone 6 sem vzel pa na firmo in skeširal. Ostalo so itak drobnarije, ki stanejo par sto eurov.

Na Airu mi je v začetku držala baterija 8 ur interneta in podobnega brez problema. Zdaj je nekje na 4-5 ur.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ma js sm dal takole, za Aira 13" sem dal 830 eurov novega zapakiranega. Za iMaca 27" sem dal 1000 eurov za 8 mesecev starega. Edino iPhone 6 sem vzel pa na firmo in skeširal. Ostalo so itak drobnarije, ki stanejo par sto eurov.

Na Airu mi je v začetku držala baterija 8 ur interneta in podobnega brez problema. Zdaj je nekje na 4-5 ur.

tole mi deluje podobno kot tiste o servisu Audi A8 za 100€

Macbook Air 13" i5 Dual-core 1.4GHz/4GB/128GB SSD/Intel HD Graphics 5000 CR KBRedna cena:1.059,00 €
Št. izdelka: md760cr/b Cena v predplačilu:1.027,23 €

in se primerljiv izdelek (za moje pojme boljsi)
http://www.dell.com/de/p/xps-13-9343-laptop/pd?oc=cnx4301&model_id=xps-13-9343-laptop

lp

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ko je bil dolar še slabši napram EUR si v USA imel za isti kos MACa nižjo ceno v US kot pri nas v EUR... (to je še danes) ampak razmerja so potem prišla ven fenomenalna...