Kako prepričati človeka da ne stori samomor

mistique

Guru
16. jun 2009
14.232
2.031
113
Emona / Carnium
KSZ
Torej, človek se je odločil, da je zanj edina rešitev (?!!!!) problemov, da si vzame življenje. Oseba, ki je tako daleč, ne verjame, da mu bo posvet (terapija) pomagala odpisati dolgove. Takšen človek išče direktno pot iz krize. Brez odlašanja.
Morda bi omenil en dogodek, ko smo kolega (brez prijateljev, iskal je svoje mesto v družbi,...) iz naselja, po prvem poskusu samomora (skok z balkona), sprejeli v svojo družbo. Dejansko smo ga vključili v naš prosti čas, v zadeve, ki smo jih počeli skupaj. Človeka smo dodobra spoznali, on nas, spremembe (na bolje) v njegovem razmišljanju so bile izrazite. Ta fant je bil zelo iskren, direkten, lahko bi rekel, da naiven in zato tudi občutljiv. Skratka, dečku ni čisto nič manjkalo. Neke vzgojne vzorce (očetove) je premagoval z intelektom itd.
Razlogi za poskus samomora so bili znotraj družine, kjer je bil oče izrazita avtoriteta (Šiptar, muslimanske vere - da ne bo kake vroče krvi: to ne bi smel biti razlog, da je oče grdo ravnal z družino). Kot je sam povedal, je šlo za to, da je bil zaljubljen v Slovenko, ki jo je želel doma predstaviti itd. Oče je temu izrazito nasprotoval. Ok, lahko bi rekli, da je to neka filmska zgodba (Outsider). Žal ni.
Skratka, morda se vam bo zdelo butasto, da ob takih problemih nekdo pomisli na samomor, vendar temu fantu je očetovo nasprotovanje pomenilo kapljo čez rob na vse dotedanje prijeme pri vzgoji. In ves pogum, ki ga je moral zbrati, da je staršem sploh povedal za to punco, se je spremenil v težko breme in razočaranje.
No, kljub nekakšni integraciji v družbo, se je brez nekih opaznih sprememb v obnašanju, kmalu po dolgotrajnem okrevanju od prvega padca, ponovno vrgel z balkona. Tokrat mu je uspelo.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.471
7.615
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Ko je človek v taki stiski mu takrat mogoče ni več mar za familijo in koga bo pustil za sabo, takrat je toliko egoističen, da mu je vseeno in se samo želi odrešiti muk.

Iskanje pomoči in idej preko foruma je nesmiselno, ker tukaj bo vsak podal svojo najbolj smiselno rešitev, ki je čisto jasna kakor črno na belem medtem, ko za tvojega kolega to ne bo uporabna rešitev. Do teh rešitev bo moral priti sam.

Jaz osebno bi ga napotil na CMZ (Center za Mentalno Zdravje - Enota za Krizne Intervencije), kjer ga bodo poslušali, morebiti tudi prostovoljno sprejeli za kak teden na odprto bolnišnično okrevanje s celodnevnimi terapijami, kjer se baje družijo in srečujejo povsem vsakodnevni ljudje (mladi, upokojenci, zaposleni, direktorji, matere, očeti, samohranilke ...) s tako različnimi težavami v katerih se baje z lahkoto najde vsak in tako vidi svoj problem skozi druge oči. Baje tam eno izmed skupin vodi tudi Mateja Svet
grin1.gif

Zelo dobro poznam človeka, ki je bil tam in so mu pomagali, čeprav je bil sam velik skeptik. Je pa čisto prostovoljno, kadarkoli gredo lahko ven po Ljubljani.

Če ima samomorilske težnje ga resno napoti tja in mu daj vzpodbudo, ker bo sigurno imel predsodke glede tega. Ta oddelek
http://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-mentalno-zdravje/

EDIT: pa še nekaj... če se ta kolega nagiba k samomoru ob finančnih težavah, mu niti trenutna rešitev teh težav ne bo pomagala na dolgi rok. Ker prej ali slej se bo spet znašel v neki drugačni stiski (razpad zakona ipd.) in bo takrat spet začel razmišljat v tej smeri.
Ravno zato je pomoje boljše, da se gre nekam pogovorit. Osebni bankrot ali pa zadetek sedmice loteriji ne bosta odpravila težave - vsaj dolgoročno ne, ker očitno ima problem drugje.

Problem EKI je, da ne vzamejo kar vsakega. Jih je ze par bilo tja prepeljanih nato pa so jih po par urah poslali domov, da oni pac niso za k njim... Pa smo cez 14 dni spet vdirali itd...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Problem EKI je, da ne vzamejo kar vsakega. Jih je ze par bilo tja prepeljanih nato pa so jih po par urah poslali domov, da oni pac niso za k njim... Pa smo cez 14 dni spet vdirali itd...

Tak je pomoje bolj spadal v Polje kot pa na EKI.

Ja baje imajo postelje stalno zasedene in je treba včasih čakati tudi po kak teden ali dva, vsaj tako mi je drug kolega povedal, ki še študira psihologijo. Povedal je tudi, da je EKI čisto nekaj drugega kot recimo Polje. V Polju zdravijo težke psihiatrične zadeve, ki se jih po večini obvladuje s tabletami medtem, ko naj bi pri EKI poskušali pomagati čimbolj brez tablet, čimveč s pogovori in aktivnim reševanjem problemov. Baje je ta razlika. No antidepresive že predpišejo, ne gredo pa na kakšne bolj hard zadeve, ki popolnoma otopijo človeka.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Kdo pa lahko pomaga človeku, ki ne dobi državljanstva, čeprav bi ga po vseh pravilih moral? Že davno se je odpovedal državljanstvu prejšnje države (ker se je moral, da dobi našega), traja že 10 let. Zadeva se "sprehaja" od upravne enote na MNZ pa na sodišče pa nazaj na UE (kjer ne upoštevajo navodil sodišča) in tako že eno desetletje. Famozna odvetniška družba mu tudi ne zna pomagati (delajo mu praktično pro bono), ker se vedno nekje zatakne.
Zdaj si pa predstavljajte, da ne morete delat (brez dokumentov se ne da), niste zavarovani in sploh ne morete biti. Plačujete takšne in drugačne vloge, takse, odvetnika, itd. Tu živi tudi mama, ki pa je bolna, pred invalidsko penzijo (35 let delala v Sloveniji) in mu trenutno ne more iti za poroka. Jaz sem premislil čisto vse variante, kaj bi se dalo. Pomagam kolikor lahko, vendar tale kriza tudi mene stiska. Pa ni treba predlagat Helsinškega monitorja, varuha človekovih pravic in podobnih stvari, ker niso nič naredili. Kako prebroditi čas do ureditve dokumentov? Človek bi resnično rad samo papirje, da lahko gre v službo in poskrbi za mamo.
In ne, tudi statusa tujca si ne more urediti, ne more dobiti osebne izkaznice za tujca, ker za vse potrebuješ potni list. Ki ga že leta nima več, v bivši državi pa ne more dobiti nič. Česa takega še v lajfu nisem videl. Kako nestrpni smo Slovenci sploh ne bom razlagal.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Koliko je pa kaj star?
Zadnjič sem bral da se nekateri Slovenci prehitro odločijo za familijo z napačno žensko. Že tako smo preveč navezani na matere potem pa gre direkt z joške na joško varjanta.
Saj vemo, zaljubljenost naredi svoje potem pa hitro otroka narest se poročit čez 5 let pa ugotovit da to ni to. Umes maš 2 otroka, si že tako siten ker moraš dat vse za familijo katere si še ne želiš ali kaj podobnega. Potem pa še izguba službe in velik kredit nad glavo.
Mogoče razloži tudi to da mu je vseeno za familijo. Nevem...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sori k bom direkten.

nič ne bo.

a maš psiho, moč..reševat..če ja, dej. če nimaš..kako boš rešil samoobdolzevanje za rezultat.

nisi v lepi poziciji

lahko mu napises kako globo misel. no..poves. jaz sem dane spoln globokih misli..ko soncnica semen..brez zajebancije.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Kdo bi pa lahko pomagal človeku, ki mu je policaj napisal visoko kazen in zaplenil avto, pa je potem naredil samomor?
Kdo bi pa lahko pomagal mulcu, ki so ga policaji izsledili, ko je vozil neregistriran motor, pa je raje potem naredil samomor?
Pa je takim sploh za pomagat, al je še najboljše da se sami fentajo?

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Malo ljudem je danes mar za sočloveka okolica je nehala vplivati na to. Malokdo se kdaj sploh če se potegne za koga, jaz sem sicer že sam taka budala, da se vedno ko je kdo v stiski podturim za pomoč pa čeprav vedno potegnem takrajšo pol celo svojmu življensko najboljšem prijatelju, ko ga je baba prevarala z drugim sem stal ob strani 3 mesece vsaki dan dopovedovanja, da bo še večji apsurd na koncu sva si postala največja sovražnika. Drug kolega mu je žensko netegnil jst sem ga miril pa je mislu, da sem jo še jst. Ok take in drugačne zgodbe piše življenje.

Meni je v končni fazi tisto zadovoljstvo, da sem nekomu pomagal več vredno kot vse ostalo, ki bo sledilo potem. Vedno sem se in se bom žrtvoval za sočloveka še posebej, če je ta nekdo, ki ga poznam od malih nog.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kolega, nimam nič proti tvojemu pisnaju. mi je simpatično in ga celo podpiram. ampak v tej temi je neprijetno. ker si že postavil vprašanja, ti dogovorim, potem pa zbriši poste in se ne oglašaj s tkaimi neprimenrimi vsebinami. tema ni zajebancija, ceprav je cvek.

1. vsak anredi prekrsek sam. prva pomoc je..ubiti v glavo kaj je prekrsek in zakaj
2. se zgodi prekrsek, ker pac spregledas..ce je mil, bo oprosceno, c ene prje na sodiscu. c eje tezek. zal nosis odgovornost. tudi ce te pri milen ne spustiujo..odgovornost nosis.

in spopades s elahkot ako, da nafehtas, nakrampas, odlopatas, odstihas, odspricas, odkosis, odperes,...to kazen.

na aletrju imamo primer drzavljana, ki je delal..za amrsikoga nemogoce, da bi si popravil status in obdrazl delovne navade. in nekaj s epac da delat, nekaj ne. mene niso in niso hotli vzeti v snago. pa sem sam vozicek in metlo prosil. se pa nisem spomnil na kaj bolj pametnega..ampak gre..sam obupat ne smes.

ubit se..to zna vsak..zmorejo redki..sma ni resitev. zivljenje je prelepo, prekratko..in prezajebano, da bi ga kar spustil

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Za 10.000 pufov ... vse v redu z njim? Zakaj ljudje v naprej ne mislijo ... če že imaš službo, si vzameš kredit, ali sposodiš denar, je še treba misliti zraven - da si jutri že lahko brez službe!

Ampak, če ga tako za puf skrbi, je rešitev polno ... Pojde do kakšnega velikega kmeta, ki mu kolikor tolikor zaupa, da je tam "hlapec", gre do kakšnega sadovnjaka, pa tam zaprosi za delo (obiranje jabolk, ipd), ali se vključi v zidarijo, kjer jemljejo zidarji vedno kakšne delavce, gre kam delat na črno, ipd ... rešitev je polno! Ampak si upam trditi, da temu človeku malo delo smrdi ...

Meni, ko je sestra nekdaj posodila 100.000 takratni tolarjev za avto, sem šel takoj za dva meseca ob faksu delat preko študenta ... samo da sem ji izplačal ... pa sem obiral jabolka (delo, ki ga v resnici ne maram) ... ampak naredil sem vse, samo da sem ji izplačal dolg, če tudi mi je rekla, da ni sile za denar ... oz mi je rekla ... ko ji ga bom vrnil, ji ga bom ... (ko ga boš, ga boš)

Kako bi pomagal takšnemu človeku ... Zanimivo vprašanje.
Odvisno za koga gre, kakšen je njegov karakter ipd.

Misel, ki me spreleti o besedi samomor je, da prvo pomislim na en odprt in direkten pogovor, potem pa psihiater in razne tablete (verjetno pomirjevala).

Torej se vsedeš za "okroglo" mizo, se na štiri oči pogovoriš z njim v čem je težava, zakaj misli na to, kaj je razlog za to ipd, če še kar vztraja pri samomoru, mu priporočiš psihiatra, če ga odvrne, poveš njegovim najbljižnim, da se "zorganizirajo" se pogovorijo z njim in ga skupaj prisilijo, da gre k psihiatru, če ne pa pod prisilo.

Nalo off ...
Kako je v ZDA ob takih primerih ... Če policija izve, da nekdo hoče narediti samomor, pokličejo SWATovce oz specialce, ti ga s svojim psihiatrom in pogajalcem probajo prepričati, da se preda. Policaji tam jemljejo samomorilce zelo resno ... so rekli: "Kdor hoče sebe ubiti, jim je za življenja drugih še manj mar." Zato policaji tam pričakujejo, da bo streljal na njih ... Sem pa že parkrat izsledil v oddaji Policijska izmena, ki jo imajo na Investigation Discovery, da po navadi samomorilci s streljanjem na njih hočejo izzvati, da jih policaji ustrelijo, ker se sami ne-morejo/-upajo.

Torej so takšni ljudje lahko nevarni tudi za ljudi v bližini in njegove najbližje ...

Upajva pa, da se bo po pogovoru zlomil in se odprl z odgovori, mogoče se mu bo odprl še en dober izhod iz tega sranja.

Kaj te pa pripravi do samomora, pa ne bom nikoli točno razumel, če tudi hočem ...
Spominjam se enega mojega prijatelja z najstniških let, ki je rekel, da se bo tisti teden 100% ubil, ker se je smejal zraven, smo vsi mislili, da se samo heca v smislu (naših fint ... "meni je tak vseeno, ker se bom jutri obesil") da bi bilo smešno. Ta človek je pred tem vedno mislil na to, da kdor naredi samomor, da je ne vem kaj vse ... samo človek ne .... in potem je sam sebe šel obesit ... Torej obstaja nekaj, kar lahko vsakega od nas pripravi na to, da bi se radi ubili ...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
112 je regijski center za obveščanje, ki mu bo poslal reševalno vozilo z zdravnikom. Sicer pa smo že veliko samomorilcev resili pa se noben ni dobil poloznice (samomor pac ni kazniv).

No, tudi če bi bil samomor kazniv, kako bi pa kaznovali nekoga, ki je naredil samomor?
tongue-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.751
435
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
112 je regijski center za obveščanje, ki mu bo poslal reševalno vozilo z zdravnikom. Sicer pa smo že veliko samomorilcev resili pa se noben ni dobil poloznice (samomor pac ni kazniv).

No, tudi če bi bil samomor kazniv, kako bi pa kaznovali nekoga, ki je naredil samomor?
tongue-1.gif

V antični Grčiji je bil samomor kazniv oz. je bil smatran kot dejanje proti državi. Če si (uradno) hotel narest samomor, si moral za dovoljenje zaprositi državo. V nasprotnem primeru je svojce samomorilca doletela kazen.
grims-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

tongue-1.gif

V antični Grčiji je bil samomor kazniv oz. je bil smatran kot dejanje proti državi. Če si (uradno) hotel narest samomor, si moral za dovoljenje zaprositi državo. V nasprotnem primeru je svojce samomorilca doletela kazen.
grims-1.gif

hehehe, tega pa nisem vedel. Ampak v našem pravnem sistemu ne more biti nekdo kaznovan za dejanja drugega. To bi bilo tako, kot če recimo softi napiše neumnost, kaznovan je pa mudarator.
evil.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.660
1.168
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Mene v glavnem te grožnje s samomori spominjajo bolj na lenobo ...

Tebe ja.... lahko je s tujim kurcem po koprivah opletat ja. Človek končno nekje zakriči da potrebuje pomoč ker ne zmore (jebiga, niso vsi isto trdni ali iznajdljivi karakterji), pa ga že označujejo za lenobo (tudi za veliko hujše stvari kot je 10 jurjev pufa). Idealna kultura za samomore smo, skupaj z Hrvaško in Japonsko.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.905