Kako po stopnicah z berglami ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Prvič v življenju imam na levi nogi longeto. Na nogo ne smem stopit. Sem pa dobil bergle. Sedaj me zanima katera je najboljša tehnika za hojo po stopnicah ?

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Kaj ti niso pokazal?

Gor greš takole: zdrava noga gor, bergle gor, bolana noga/gips gor.

Dol pa takole: obe bergli dol, bolana noga/gips dol, zdrava dol.

Vsaj tako sem jaz imel za križne vezi+hrustanec.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Kaj ti niso pokazal?

žal so mi samo dali longeto gor in bergle. Znajdi se sam sklepam da.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
Jaz imam trenutno še večji problem. Leva noga izpahnjeno stopalo (gips z peto (peto dobil včeraj), gips še 3 tedne), desna noga zlomljena petnica (longeta, noge ne smem obremeniti še najmanj 6 tednov). Brez da bi šel po stopnicah lahko grem samo v kopalnico + WC. Bom pa sedaj vsaj delno mobilen, ne pa tako kot zadnje 3 tedne
crazy1.gif

Samo glede na okoliščine poškodbe, se ne pritožujem.

P.S. Hvala bogu za PS3.
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Obe bergli na naslednjo stopnico - isto za gor in dol.

za gor je to včasih mnogo težje kot zdrava gor bergle gor, še posebej če so malo višje stopnice

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Se strinjam
ne delaj po nasvetu South parka ker bož omahnil rikverc ko boš hodil gor. To si lahko privoščiš ko boš enkrat zverziran in boš zaupal v štenge in bergle....
Če so dobre štenge, grem gor po tri na "korak" dol pa po 4.
Pa je tvoja longeta obliž v primerjavi z mojimi nekdanjimi poškodbami.....je pa res da sem bil kar nekaj let na berglah (in povrh vsega še vesel da sem sploh bil)
Pravilno ti je napisal JADO.
Ko boš obvladal štiritaktno hojo po stopnicah bo lažje....za začetek pa se drži Jadota
Samo z longeto bo težko stiritaktno (odvisno kje jo imaš in kakšna je)

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
Jaz imam trenutno še večji problem. Leva noga izpahnjeno stopalo (gips z peto (peto dobil včeraj), gips še 3 tedne), desna noga zlomljena petnica (longeta, noge ne smem obremeniti še najmanj 6 tednov). Brez da bi šel po stopnicah lahko grem samo v kopalnico + WC. Bom pa sedaj vsaj delno mobilen, ne pa tako kot zadnje 3 tedne
crazy1.gif

Samo glede na okoliščine poškodbe, se ne pritožujem.

P.S. Hvala bogu za PS3.
evil.gif

A to si se sesul z biciklom?

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
Ne. Šel sem peš domov po temi in mi je zmanjkalo tal pod nogami in sem padel 5m v globino direkt na noge.

Sem pa ugotovil, da mi peta ne koristi nič,ker ni variante da obdržim ravnotežje in 90kg na teh 3x3cm, kaj šele da naredim kak korak. Tako da sem očitno še 3 tedne v kiti.
cry12bpy.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Uf, tole pa ni bilo šala. Na podoben način je en frend staknil zlom lobanjskega dna. Ima kar srečo, ker se je kar dobro izvlekel iz te poškodbe.

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
771
-9
16
eh kolk pisanja na temo hoje... pač če si kaj pri moči, kar po mojem si, naredi krog al dva, boš videl kako ti najbolj ustreza hodit, pa gas... več ko boš hodil, več moči boš imel v rokah, več samozavesti boš dobil... mirovat ne smeš kaj dost, razen mogoče čist na začetku... vsak razvije eno svojo tehniko, sem vidla pred pol leta ko sem bla nekaj mesecev na berglah... eni hodijo prav hecno, a sam, da šiba..
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
Ne. Šel sem peš domov po temi in mi je zmanjkalo tal pod nogami in sem padel 5m v globino direkt na noge.

Sem pa ugotovil, da mi peta ne koristi nič,ker ni variante da obdržim ravnotežje in 90kg na teh 3x3cm, kaj šele da naredim kak korak. Tako da sem očitno še 3 tedne v kiti.
cry12bpy.gif
V tolažbo - kolega (začetnik na rolerjih) si je zjebal obe zapestji hkrati in fasal "vinkla" na obe roki. Res je lahko povsod hodil, ampak tudi riti si ni mogel sam obristati..

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Kaj ti niso pokazal?

žal so mi samo dali longeto gor in bergle. Znajdi se sam sklepam da.

Gre nekako v tem smislu ja. Samo da noge nikol ne smem na tla dat, ko hodim
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
ksz...

Ma jaz nisem imel pete, sem imel pa dvakratni zlom gležnja sredi poletja.. In pa bergle. Je totalna jeba, ko si še pijače ne moreš nesti, ker z nogo ne smeš stopiti na tla. Po stopnicah pa sem tudi ene 2x padel malo bolj ruknil. Drugače pa je Jado dobro napisal kako je treba. Še vedno pa lahko padeš.. :]

kelih

Fizikalc
17. jan 2008
374
36
28
Ko sem js mel birgle sem čist normalno šu po stopnicah kot po ravnem. Drgač pa mirki na nihalna vrata js sem jih enkrat odrinu z birglo in pol postavim birglo na tla da bom šu naprej iN BUMF!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Najpomembnejše pravilo pa je, nikamor se ti ne sme muditi. Za kočljive situacije, kot stopnice in pragi, ter še posebej tuširanje in mokra tla, si moraš vzeti čas za vsak gib. Kaka prehitra neumna poteza ti mimogrede podaljša bergle za par tednov.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
zgleda da je za dol najboljše imet eno berglo na stopnici kamor stopiš eno pa na tej na kateri si. Ravnotežje je precej boljše
smile-1.gif

Za gor pa še testiram
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Boš ugotovil, da je način, ki ti ga je opisal Jado precej boljši, čeprav sprva ne zgleda. Po mojih izkušnjah ni ravno varno imeti bergel na dveh različnih ravneh in se upirati nanje.

Sicer pa sem imel isti problem. Dobil sem gips, evo tukaj imaš bergle in adijo. Juhu.
rolleyes-1.gif

Prvi dan sem šel po štengah raje kar po riti.
grin1.gif