Kako ohladiti sobo?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Torej, kako ohladiti sobo, velikosti (na uč, se mi ne da merit) 4,5m x 3m x 2,7m (D x Š x V). V hiši je postavljena tako, da sonce pritiska na 2 steni sobe od nekje 9h naprej, dokler ne zaide. V sobi je konstantno prižgan računalnik.

Klime za tako malo kvadratov se mi skoraj ne kupuje, ker ne morem ohladiti nič drugega zraven (taka postavitev, tudi če bi odpru vrata, bi hladilo le predsobo, pa se mi zdi, da je mojim čevljem vseeno, koliko je stopinj), plus ne vem kako dolgo bo še soba aktualna (potencialna selitev.press) in se mi ne daje 200 in več eurov za montažo, da bo potem to zadnje poletje tu.

Sedaj praktiricam spuščene rolete čez dan in odprto okno, samo ne pomaga zadosti. Stropni ventilatorji odpadejo, ker je strop bolj bogi in ima nosilnost bolj ne kot ja. So namizni ventilatorji vredni denarja? Prensosne klime nočem, ker vem, da je to brezveze...

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Ventilator ti sicer ne zniža temperature, je pa prijetno da ti vsake toliko zapihlja mimo glave
smile-1.gif

Tako vsaj nekoliko lažje zdržiš vročino...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Pri nas smo delali tako, zjutraj ko posije prvo sonce na steklo, daš rulete dor in OBVEZNO zapreš okno (niti na kip ne sme biti). Tako pustiš dokler sije sonce. Ponoči pa smo okrog 23.00 oz. takrat ko je bila na zunanjem termometru nižja temperatura kot v stanovanju odprli okna in naredili prepih. Temperatura v stanovanju ni do sedaj še nikoli prišla preko 27 stopinj.

Imava pa vseeno sedaj tudi klimo, ker je z njo lažje.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ma to je zahebano ja. Meni poleti tudi cel dan sonce nabija v stanovanje. Jaz sem nastimal rolete, in ce spustim rolete je lepo hladno ampak problem je potem v tem, da je v stanovanju tema in moras imeti prizgane luci, kar pa je bedno.

Tko da vsaj ventilator prizgem, vsaj malo pomaga. Ali pa pojdi ven cez dan, pa se vsedi za racunalnik zvecer
tongue-1.gif

LP

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Mah, sej imam ruleto dol, samo mi pc segreva sobo nenormalno. Cez dan zunaj je malo problem - seneni nahod precej nagaja in je manj mucno svicat v sobi
smile-1.gif

Danes zvecer dobim na posojo en ventilator za test, da ne kupim za brezveze, če bo (sploh) kaj pomagalo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik sergio pravi:
Mah, sej imam ruleto dol, samo mi pc segreva sobo nenormalno. Cez dan zunaj je malo problem - seneni nahod precej nagaja in je manj mucno svicat v sobi
smile-1.gif

Danes zvecer dobim na posojo en ventilator za test, da ne kupim za brezveze, če bo (sploh) kaj pomagalo.

Ventilator edino pomaga če je stropni, oni so bol tak-tak.

Kolega ima prenosno klimo od Gorenja in je zadovoljen z njo.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Če ti okolica dopušča, potem imej okno na stežaj odprto čez noč in vrata imej zaprta. Ko pa greš v službo, pa samo okna zapreš, rolete dol, vrata zapreš, da zadržiš ohlajen zrak v sobi.

Tako jaz prakticiram, ker kaj druzga mi ne preostane. Za čez poletje pa en ventilator, sam je hudič, če pretiravaš in si bolan sredi poletja.
crazy1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Malo dražja rešitev ampak učinkovita.

Kupi si notebooka.
grin1.gif
Dosti manj segreva prostor.

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Ko greš spat maš odprto okno, pa vse do 9h. Potem okno zapreš, zaroletaš in imaš tako zaprto, dokler sonce ne zaide. Potem pa spet ponovi postopek.... dan za dnem....

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Ventilator ni najboša ideja. Če praviš da švicaš pa to. Glih včeraj ko sem nekaj zadevo reprogramiral pa me je vse z@jebavalo pa sem tudi kar švicen postal. Seveda imel prižgan ventilator in danes že smrkam. Je pa ventirator kvečjemu dober za pretok zraka. Okno na kip pa ventilator če delaš kej uzun ko pa prideš v sobo pa obvezno ugansni ventilator...

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Kupi wireless miško in tipkovnico in 5 metrski podaljšek za monitor...računalnik pa preseliš v drug prostor.