Kako narediti mrežo?

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Pozdravljeni

Doma imam Linksys wrt54gl. Brezžični net mi dela BP. Sedaj me pa zanima, kako naj nastavim, da bom videl drugi računalnik? rad bi si delil datoteke, pa ne vidim drugega rač.
Hvala za pomoč

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
OS= operacijski sistem = xp, vista, linux...

Workgroup je pa , če sem prav prevedel Delovna skupina. Nastavit pa je potrebno isto d.s. na obeh računalnikih.Nastavi pa se to , da daš desni klik na Moj računalnik in Lastnosti, pol pa imaš tam nekje Ime računalnika, domena itd...

Sicer pa, sem se sam že dosti s tem pozajbaval, pa mi ni vedno uspelo povezat obeh pcjev. Tak da, od takrat dalje pa uporabljam le še FTP server .Na enem pcju nastaviš FTB strežnik, z drugim pa pol preko FTP klienta dostopaš na tale pc. Izmenjava fajlov deluje v obe smeri.Je pa to bolj komplicirano nastavit, kot pa vpisat Workgroup in bi naj delalo. Na vista-XP pcju mi to ni uspelo. PC sem videl, vendar je vedno zahtevalo neko geslo in upor. ime, katero pa sploh ni blo nastavljeno.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
probaj en racunalnik pingat, potem naredi tale "manever":

start-zazeni -> vpisi ime racunalnika v obliki \\ime_pcja stisni OK
ce to ne gre
vpisi ip naslov v obliki \\10.10.10.2 pac kakrsn je ip naslov ce to deluje imas probleme s poimenovanjem.

ali imas skupno rabo vkljuceno?

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Ja, očitno so problemi s preimenovanjem... Sploh ne najde preko imena in tudi preko ipja. Je pa smešno, ker privzeto ni funkcije RUN na Visti. Jo je treba posebej vklopit : http://www.xp-vista.com/other/where-is-run-in-windows-vista .

Ampak, ker mi mreža dela preko FTP perfektno, nebom zaj nič spreminjal.Vseeno pa hvala za info. Bo kdaj drugič prav prišel.
wink-1.gif

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Firewall je le na routerju. Ko pa vpišem ime bratovega pcja, pa vrže ven error, da sem najbrž narobe vpisal ime, kar pa ne drži...
Za ping pa ne vem, ker ne pridem tak daleč. lol

@Jodlarcek Si uspel zrihtat??

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
probaj en racunalnik pingat, potem naredi tale "manever":

start-zazeni -> vpisi ime racunalnika v obliki \\ime_pcja stisni OK
ce to ne gre
vpisi ip naslov v obliki \\10.10.10.2 pac kakrsn je ip naslov ce to deluje imas probleme s poimenovanjem.

ali imas skupno rabo vkljuceno?
Vse sem naredil kot je bilo napisano ." PC sem dal v workgroup, vendar ko želim v omrežni soseščini odpreti ta workgroup mi napiše da omrežje ni na voljo???
Sem pozabil kaj vključiti? Kje se vključi skupna raba?

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
jah ali pa uporabis "bliznjico" wintipka+R

hmm ce ti tudi preko IP ne dela je najbrz kriv firewall... kaj pa ping gre cez?
jaz sem izklopil firewall na xp pa še vedno nepridem do mreže? Tudi ip drugega računanalnika mi ne najde. Očitno delam nekaj narobe

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Sedaj pa mi je uspelo, da vidim samo en računalnik v mreži
confused-1.gif
Ko se želim z drugim rač. povezati na njega, me vpraša za geslo. Ne vem pa, katero geslo naj vpišem? Ker vsa možna gesla katera bi naj veljala na mojem rač. mi ne primejo.
Zakaj ne vidim drugega rač.?

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Jodlarcek

če si prilezel že tako daleč, potem pa vendar naredi že eno prijavno ime in geslo pa ti bo delalo;
Na "... drugim rač. povezati na njega, me vpraša za geslo", no na temu računalniku naredi novega uporabnika, recimo ime naj bo
"prenos" in geslo naj bo "prenos" in naslednjič ko se boš povezoval na njega in te bo vprašal za ime in geslo ......! Voila!

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Jodlarcek

če si prilezel že tako daleč, potem pa vendar naredi že eno prijavno ime in geslo pa ti bo delalo;
Na "... drugim rač. povezati na njega, me vpraša za geslo", no na temu računalniku naredi novega uporabnika, recimo ime naj bo
"prenos" in geslo naj bo "prenos" in naslednjič ko se boš povezoval na njega in te bo vprašal za ime in geslo ......! Voila!
Sedaj sem uspel narediti tako daleč, da v mreži vidim SAMO
confused-1.gif
en računalnik. Drugega pa ne vidim, čeprav sem delal vse enako kot na prvem.
Še kakšna pomoč. Prosim.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Rešitev je samo ena: Vrni se nazaj na začetek -upam da veš kako!
Nato ponovno od začetka in poizkusiš po drugi poti, če ne gre, pa spet od začetka,
če se tega ne boš držal potem boš po tretjem poizkusu zabredel tako globoko, da se ne boš videl ven.

Podri -pobriši vse nastavitve: deljene datoteke in mape -share, nove userje, potem preglej TCP/IP nastavitve, naredi enega novega uporabnika (za začetek enostavno ime in geslo - geslo mora biti, ker xp-ji ne dovolijo mrežnega dostopa s "praznim" geslom), nastavi "workgroup", izklopi "Use simple file sharing" , izklopi firewal (začasno, ko bo delalo, ga vklopi in nastavi -daj kljukico pri "File and printer sharing"). Vse to delaš na računalniku na katerega se hočeš kasneje priključiti. Če boš vse to naredil in bo slučajno rač zahteval "restart" ga kar ubogaj, bodi potrpežljiv, ko se ti ponovno postavi izbereš ukaz "run", vpišeš "cmd" in v ukaznem oknu "ipconfig", prepišeš na list "IP Address: .... 193.2.168.x , Subnet Mask .... 255.255.255.0 in Default Gateway .... 193.2.168.1
greš na svoj rač. (tisti, katerega nisi nič nastavljal), izbereš ukaz "run", vpišeš "cmd" in v ukaznem oknu "ping 193.2.168.x in drugi rač se ti mora odzvati. Ko to deluje, odpreš Explorer (file manager) -na svojem rač., izbereš "tools->Map network drive" v novem oknu pustiš črko pogona, v polje folder pa napišeš: "\\193.2.168.x\c$" (to je administratorski share, ki je vedno prisoten - ni, če ga znaš izklopiti), izbereš "connect using different user name" v novem oknu vpišeš uporabniško ime in geslo (ki si ga naredil na drugem rač.) potrdiš z "OK" in potem še "Finish" in počakaš. Čez 5-10 sekund se ti mora v Explorerju pojaviti nov disk s črko pogona , ki je bila napisana v prejšnem postopku (z,x,y ...). ko ti to deluje izbereš "tools->Disconnect network drive" in potrdiš tisto kar je prikazano v oknu! Sedaj greš na rač. ki si ga nastavljal in lahko na novo nastaviš svoje mape, ki jih želiš "deliti", itd ...

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Rešitev je samo ena: Vrni se nazaj na začetek -upam da veš kako!
Nato ponovno od začetka in poizkusiš po drugi poti, če ne gre, pa spet od začetka,
če se tega ne boš držal potem boš po tretjem poizkusu zabredel tako globoko, da se ne boš videl ven.

Podri -pobriši vse nastavitve: deljene datoteke in mape -share, nove userje, potem preglej TCP/IP nastavitve, naredi enega novega uporabnika (za začetek enostavno ime in geslo - geslo mora biti, ker xp-ji ne dovolijo mrežnega dostopa s "praznim" geslom), nastavi "workgroup", izklopi "Use simple file sharing" , izklopi firewal (začasno, ko bo delalo, ga vklopi in nastavi -daj kljukico pri "File and printer sharing"). Vse to delaš na računalniku na katerega se hočeš kasneje priključiti. Če boš vse to naredil in bo slučajno rač zahteval "restart" ga kar ubogaj, bodi potrpežljiv, ko se ti ponovno postavi izbereš ukaz "run", vpišeš "cmd" in v ukaznem oknu "ipconfig", prepišeš na list "IP Address: .... 193.2.168.x , Subnet Mask .... 255.255.255.0 in Default Gateway .... 193.2.168.1
greš na svoj rač. (tisti, katerega nisi nič nastavljal), izbereš ukaz "run", vpišeš "cmd" in v ukaznem oknu "ping 193.2.168.x in drugi rač se ti mora odzvati. Ko to deluje, odpreš Explorer (file manager) -na svojem rač., izbereš "tools->Map network drive" v novem oknu pustiš črko pogona, v polje folder pa napišeš: "\\193.2.168.x\c$" (to je administratorski share, ki je vedno prisoten - ni, če ga znaš izklopiti), izbereš "connect using different user name" v novem oknu vpišeš uporabniško ime in geslo (ki si ga naredil na drugem rač.) potrdiš z "OK" in potem še "Finish" in počakaš. Čez 5-10 sekund se ti mora v Explorerju pojaviti nov disk s črko pogona , ki je bila napisana v prejšnem postopku (z,x,y ...). ko ti to deluje izbereš "tools->Disconnect network drive" in potrdiš tisto kar je prikazano v oknu! Sedaj greš na rač. ki si ga nastavljal in lahko na novo nastaviš svoje mape, ki jih želiš "deliti", itd ...

Hvala za izčrpno pomoč. Vse sem delal po tvojih navodilih. Ko sem pingal računalnik ..mi ga normalno pinga. Ko pa želim mapirati network drive po tvojih navodilih mi napiše "Navedeno omrežno ime ni več na voljo". Kaj sedaj? Bi moral kaj nastaviti na wireless routerju?
V administrator tools sem želele ročno zagnati servis SERVER vendar mi napiše "Could not start the Server service on local computer. error 2001:the specified driver is invalid
Kaj bi lahko to bilo?

Nazadnje urejeno:

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Na tvojem mestu se nebi več zajbaval s tem...

http://filezilla-project.org/

Na en pc namestiš server, na drugega client. Na serverju nastaviš ip, port , upor. ime in geslo.Vse to pa vpišeš v client in si shraniš račun.Nekak takj je, ker še nisem videl, kak se naredi ftp server.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Jodlarcek
... mi napiše "Navedeno omrežno ime ni več na voljo", pomeni da se je od zadnjega zagona do tega trenutka, ko si to storil nekaj spremenilo: ime (malo verjetno, preveri) bolj verjetno IP naslov, ker imaš nastavljeno dinamično dodeljevanje IP naslovov.
poizkusi rač. na katerega se hočeš priklopiti, hip predno izvedeš mapiranje ponovno pingati z ukazom ping 193.2.168.x, če bo odgovor pozitiven, potem ni razloga, da ukaz "\\193.2.168.x\c$" ne bi deloval, mora!
??? Firewal=off , izklopljen "Use simple file sharing" ????

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Jodlarcek
Pozabil sem te vprašati, kaj ti to delaš na enem rač., ki je povezan z UTP kablom in drugim, ki je povezan brezžično ????
Če je tako, potem mi povej če se ti računalnik normalno poveže z usmerjevalnikom oz. če se poveže na internet.
Če ne delaš brezžično potem je vprašanje brezpredmetno in tudi tvoji dvomi o nastavitvah na brezžičnem delu usmerjevalnika prav tako!

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Jodlarcek
Pozabil sem te vprašati, kaj ti to delaš na enem rač., ki je povezan z UTP kablom in drugim, ki je povezan brezžično ????
Če je tako, potem mi povej če se ti računalnik normalno poveže z usmerjevalnikom oz. če se poveže na internet.
Če ne delaš brezžično potem je vprašanje brezpredmetno in tudi tvoji dvomi o nastavitvah na brezžičnem delu usmerjevalnika prav tako!
Oba računalnika sta povezana brezžično preko routerja in oba se normalno povežeta na net.