Kako mi mraz napada dotrajan amortizer?

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Nove mam že naročene, tako da mi tega ne predlagajte.
wink-1.gif

Povsem tehnično me zanima, zakaj mi ob nizkih temperaturah en amortizer dobesedno "zmrzne", ampak ne zmeraj. Zadnji desni popolnoma zašteka, na srečo je poleg auspuh in ga po nekaj cajta segreje. Najprej je čist trd, potem si toliko opomore, da ene dva kilometra samo stabilizator štanga poje zimzelene, po 5 km je pa vse okej.
Navzven je že malo masten. Kaj točno zmrzne? Olje komplet v njem ali pa se primrzneta samo damper in bat?

Ne vem niti, kdaj točno se to dogaja in kdaj so ugodne temperature za to. Včeraj je bila ista temperatura (avto stal samo eno noč), grem en krog z zablokiranim amortizerjem in se na koncu uleže in funkcionira normalno po nekaj minutah rožljanja. No, sem šel danes do avta in ga zaniham, pa dela bp.
wink-1.gif

Moram povedat, da se mi je lansko zimo zgodilo isto kot letos, vendar je bil takrat poseden, včeraj pa je bil normalen, s tem da v obeh primerih amortizer ni mel niti 1 mm hoda. Zakaj je bil takrat poseden, mi še zdaj ni jasno, ker se recimo v garažo ne pripeljem s šusom in sploh ne potegnem ročne. Čudežno se je pa čez nekaj ur sam popravil.
wink-1.gif

Hvala za informacije.
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.113
10.962
113
kod Džej-Zija
Točno tako. Tisto, kar naj bi bilo olje v amortizerju, ni več olje, ampak emulzija, mešanica olja in vode, ki zmrzne pri dovolj nizkih temperaturah. Precej pogost pojav pri dotrajanih amortizerjih.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
...in pri določenih obnovljenih. Vem iz prve roke, kako se obnaša avto, z obnovljenimi amortizerji(Vuga NG). Pri temperaturah pod 0, je avto prvih par kilometrov trd ko sam satan!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.113
10.962
113
kod Džej-Zija
Preveri, če ima tisti amortizer na tem avtu kaj hoda. Moj je po Vuginem posegu tudi pozimi precej trd, ni pa nepremičen.