Kako je z garancijo na stara stanovanja ?

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Zdravo,

pravkar kupujem rabljeno stanovanje, pa me zanima, če je praksa, da se v pogodbo napiše, da je neka garancija na skrite napake (npr. počene cevi, pokvarjen pralni stroj, ipd.)?

Če je taka praksa, me zanima, kakšen bi bil realen rok za to? 1 mesec? Več?

Hvala in LP,
Matjaž

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.086
113
Pomoje boš težko kaj takega v pogodbo spravil.
Če je v stanovanju pralni stroj, ima verjetno neko garancijo.
Če je že toliko star, da je več nima, zakaj bi ti prodajalec karkoli jamčil?
Enako imajo vse cevi (gradbena dela) neko garancijo od proizvahjalca (zidarja).
Če je to bilo zidano pred 20+ leti, potem se lahko pod nosom obrišeš za garancijo.

Verjetno bo prodajalec v pogodbo dal videno-kupljeno.
Še vedno pa lahko prodajalca terjaš za kake napake, o katerih te ni obvestil, pa je vedel zanje.
(recimo, da pozimi streha zamaka, ...)

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Sej zato pa sprašujem, kakšna je praksa na tem področju?

Prodajalec se zaščiti z opcijo videno-kupljeno, kako naj se pa jaz v tem primeru?

Sicer pa tako nasplošno...tudi prodajalec rabljenega avta je odgovoren za skrite napake (pustimo zdaj, kako potem to uveljavljat), zakaj ne bi bil kdo odgovoren še za skrite napake na stanovanju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
garancije nepričakuj, ker jo nimaš za kaj pa tudi dal ti je ne bo noben.

če sse bo kasneje izkazalo da kaj ne štima, boste pač poštemali in zrihtali. Brez veze da se sploh s tem obremenjuješ.

Glede premične opreme....če se zmenite da jo plačate -s pet je kakršna je, ne bo dajal nekdo garancije na pralni stroj, ker tudi slučjano nima pojma koliko bo delal, predvsem pa kaj boš ti z njim počel.

Raje zbijte dol ceno še za kakega jurja, pa imate noter vse garancije in reklamacije
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Kako pa boš dokazal da je tudi prejšnjo zimo spuščala streha. Sicer pa streha ni problem samo tebe ampak vseh lastnikov.
KOt rečeno. Če kupuješ nekaj let staro stanovanje potem ti garancijo daje gradbenik. Kako dolgo za kakšne stvari ne vem na pamet.
OD fizične osebe močno dvomim da boš dobil kakašno garancijo. tudi prvič slišim za kaj takega.
Za 10 let star avto dobiš kakšno garancijo?

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Za 10 let star avto dobiš kakšno garancijo?
Ja, če se prodajalec strinja in to napišeš v pogodbo. Ravno tako lahko tudi napišeš v pogodbo o prodaji stanovanja.
Ali bo pa prodajalec na to pristal je pa druga stvar oz. vse je stvar pogajanj
grims-1.gif
.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.086
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kako pa boš dokazal da je tudi prejšnjo zimo spuščala streha.
Recimo: pokličeš lokalnega krovca, pride pogledat,
pa reče: "Saj sem že lani rekel, da bo to koštalo 12.000€, pa niste hoteli popravljati."

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če se prodajalec in kupec dogovorita o garanciji na kupljeno blago, je to možno zapisati ne glede na starost predmeta nakupa.
Če tega dogovora ni, pa lahko kupec uporabi določila Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES) iz leta 2004.
Uporaba določil tega zakona bi lahko bila v primeru skrite (zamolčane) napake še slabša možnost za prodajalca, od dogovora o garanciji.
Predvidene so namreč tudi kar precejšnje kazni za tak primer.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Če se prodajalec in kupec dogovorita o garanciji na kupljeno blago, je to možno zapisati ne glede na starost predmeta nakupa.
Če tega dogovora ni, pa lahko kupec uporabi določila Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES) iz leta 2004.
Uporaba določil tega zakona bi lahko bila v primeru skrite (zamolčane) napake še slabša možnost za prodajalca, od dogovora o garanciji.
Predvidene so namreč tudi kar precejšnje kazni za tak primer.

Vendar so zadeve zelooooo težko dokazljive in v praksi po moje zelo redko to uveljavlja!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Niti ne. Za izvedbo takšnega postopka včasih zadošča že tržna inšpekcija, sicer pa je na razpolago množica sodnih izvedencev.
Res pa je, da se pri sodnem pregonu zadeve lahko izjemno podražijo, ali pa postanejo celo kontaraproduktivne (beri: izgubijo vsi)

Prijatelj je pred dvema letoma na tak način dobil povrnjeno skoraj tretjino kupnine za rabljen avto, ker je imel v pogodbi zapisano da je vozilo nekarambolirano, na prvem resnem pregledu pa se je izkazalo, da to ni res. prodajalec se je še pred intervencijo uradnih organov, samo ob omembi členov zakona sprijaznil s poravnavo.
Saj smo res včasih 'banana' država, vendar ne prav v vsakem primeru.

In če se že oglašam na to temo: presenečen sem nad mnenji zgoraj, 'kako se ne da nič narediti' če te nekdo ogoljufa,,,ali pa ti prikrije nekaj kar bi moral povedati.
Posebej še, če gre za vsote nekaj deset ali celo sto tisoč evrov.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Tu pa se res strinjam s tabo. V časih kot je danes ko je težko prodati nepremičnino je prodajalec tisti, ki se mora potruditi in zadovoljiti kupca.
In v končni fazi niti ni nujno da se dogovorita za neko garancijo, dovolj je da se v prodajno pogodbo dopiše nekaj stvari. Npr. da prodajalec jamči, da v nepremičnini ne pušča streha, da recimo stene niso vlažne in se na stenah ne pojavlja plesen, da cevi od odtokov ne puščajo, da .....
Torej ne gre za neko garancijo ampak samo zato da prodajalec potrdi, da je s stanovanjem, ki ga prodaja po njegovem vedenju res vse ok. Če pa nekaj takega nebo hotel podpisati, potem pa tako veš koliko je ura. Se pač poišče drugo nepremičnino. Ponudbe je danes veliko.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Tu pa se res strinjam s tabo. V časih kot je danes ko je težko prodati nepremičnino je prodajalec tisti, ki se mora potruditi in zadovoljiti kupca.
In v končni fazi niti ni nujno da se dogovorita za neko garancijo, dovolj je da se v prodajno pogodbo dopiše nekaj stvari. Npr. da prodajalec jamči, da v nepremičnini ne pušča streha, da recimo stene niso vlažne in se na stenah ne pojavlja plesen, da cevi od odtokov ne puščajo, da .....
Torej ne gre za neko garancijo ampak samo zato da prodajalec potrdi, da je s stanovanjem, ki ga prodaja po njegovem vedenju res vse ok. Če pa nekaj takega nebo hotel podpisati, potem pa tako veš koliko je ura. Se pač poišče drugo nepremičnino. Ponudbe je danes veliko.

Ja sej imaš prav, ampak kaj boš porekel na to recimo da pridem jst po tvoj rabljen avto, napišeš mi, da je vse OK z njim. Jst se odpeljem do prvega vogala, olje spustim v kantico in gasa na avtocesto do portoroža v drugi z gasom do podna. Vmes seveda nekaj ribne. Olje nalijem nazaj in te pokličem, da si pridi po avto?

Jaz v svojem stanovanju, ki je staro 3 leta nebi upal podpisati, da cevi ne puščajo! pa ne da hočem kaj prikriti ampak enostavno danes ne vem če puščajo, jutri pa se lahko to zgodi. Ampak to je še najmanjši problem, ki ga pokriva zavarovalnica.....

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pri starem stanovanju nikdar ne veš, kaj boš moral rihtat. Jaz sem kupil starega, vedel sem v kakšnem stanju je, pa me je še vedno marsikaj presenetilo, ko je šlo k hudiču. In tudi ko kaj zrihtaš gre vedno nekaj narobe. Neumen (bivši) lastnik, ki bo za tako stanovanje dajal garancijo.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Čaki čaki, ma ne moreš dati garancije za rabljeno nepremičnino. Danes lahko streha res ne pušča, jutri oz. ob prvem večjem nalivu pa začne puščat, danes ti cev za vodo ne pušča, jutri pa spusti ventil. Kako ti bom jaz garantiral, da bo ventil še držal toliko in toliko
sprasujem se.gif
Jaz vem, da takega papirja ne bi nikoli podpisal. Pa kaj jaz vem, kaj vse lahko novi lastnik naredi v 24 urah. Zato pa se podpiše priomopredajni zapisnik, kjer se na dan podpisa vse lepo popiše. Od podpisa naprej je žal vse tvoj strošek. Drugo je pri novogradnji, kjer ti da investitor garancijo za nekaj časa, po izeku garancije pa lahko streha začne puščat in ti je ne krije nobena garancija. Se gred pred nbakupom lepo pogledat stanovanje, vzdrževanje bloka, upravnik povpraša kako je ka z vzdrževanjanm, kaj je planirano za vzdrževanje v prihodnosti.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Saj zato pa sem rekel, da ne da garancije, ampak potrdi, da je po njegovem vedenju vse ok s stanovanjem. To pomeni, da recimo potrdi, da se v stanovanju ne pjavlja plesen na stena, da npr. streha ne pušča oz. do takrat ni puščala.
To ne pomeni, da se plesen nebo nikoli pojavila ali pa da streha jutri ne bo začela puščati. To samo pomeni, da po njegovem vedenju do danes ko sem jaz kupil ni puščala. In potem recimo ko se npr. v kopalnici na ali na steni ene severne sobe pojavi plesen, in greš malo bolje pogledat steno ter vidiš, da je praktično pol stene plesnive in je bila zadeva samo na hitro pobarvana in skrita, pač "lopneš" po prodajalcu ker ti je nekaj prikrival in celo rekel da je OK čeprav je on sam zadevo skril oz. prikril. To je point tega. Tudi jaz kot prodajalec nebi dal garancije, da je vse ok. Bi pa podpisal če bi nekdo zahteval in če bi se mi mudilo prodati stanovanje, da je neka določena stvar po tem kolikor jaz danes vem ok in dela.
Trenutno je pač na trgu nepremičnin tako stanja, da na žalost oz. srečo drugih, kupec lahko izbira. Ponudba je kar velika, kupcev pa je malo. In če najdeš nekaj kar ti je zanimivo, pač prodajalca še malo dodatno stišneš in obvezeš- Nikoli namreč ne veš kaj vse ti bo nekdo skušal prikriti in skriti.