Kako brusite nože?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.671
6.709
113
pri taščici
A ves da se tudi meni zdi teh enajst stopinj zelo malo.
Nekajkrat potrgnes po kosti alinpa ga nekam bolj grdo odlozis, pa gres lahko ponovno brusiti
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kot 11 stopinj je od središčnice noža. Skupni kot kline je torej 22 st.
grims-1.gif
Je Hanzi prav razumel.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.407
5.684
113
Kuhinjski noži so 20 stopinj v povprečju. Kaki žepni lovski in to pa 25-30 (ima ostrino ampak vseeno drži zlorabe)
Japanerji imajo enostanski kot in 8° ali pa obojestranskega in 15-16°

Brusiš pač kak ti paše oziroma kaj bol uporabljal.
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
http://www.ebay.com/itm/Knife-...HoAAOSwxbtZpTm4

Nabaviš še par kamnov in en star usnjen pas za finiš. V parih minutah maš tak ostro, da paradajz pade na rezilo in gre na pol.
Kot pa tudi po želji.

Nekaj takega sem imel v mislih za zacetek,da lahko kote izbiras. Ker na klasičnih kamnih verjetno rabiš pravi "grif" v roki..

Kaksen nasvet kaj bi bilo Ok,ker ponudbe je kar precej...
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne to ... kako se tule na Alterju napiše "nadpisano", tisti krogec, stopinja. Jaz tega na tipkovnici nimam ...
d055.gif
 

JaniS

Pripravnik
5. sep 2007
242
0
16
LJ
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ne to ... kako se tule na Alterju napiše "nadpisano", tisti krogec, stopinja. Jaz tega na tipkovnici nimam ...
d055.gif

tipkovnica: Alt Gr + 5 = °
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

- 23,7 °C
Ha !! Dela !
smile-1.gif


Hvala.
 
Nazadnje uredil moderator:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Kot 11 stopinj je od središčnice noža. Skupni kot kline je torej 22 st.
grims-1.gif
Je Hanzi prav razumel.

Itak. In to ni glih veliko. Se hitro zjebe. Čez 30 veliko več zdrži, pa je še vedno dovolj ostro.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Tisto je kostenica, to ni nož.

Saj vem, kaj vas muči. Če bi pogledali klasično nabrušen nož pod mikroskopom, bi videli - žago! Klino je treba na koncu "abcigati" in zapolirati. Abcigaš jo na štrajherju (ji pobereš tisti rob po brušenju), ali na usnjenem pasu (čudeže dela !), zapoliraš jo pa pod dodatnimi brusi, tja do zrna 10.000 - ali pa na trdi filc šajbi s polirno pasto - toda odsvetujem, ker je treba imeti in opremo in znanje. Taka klina zdrži ... ohoho, eno leto brez brušenja, če je babnica prav tako k temu.
smile-1.gif


Zares, pojdi in kupi nek "drag" nož od npr. Friderik Dick, ter reži z njim paradajz. Še po enem letu ti bo krasno rezal, ker je bil pač pravilno nabrušen in spoliran. Potem ko ga greš kasneje prvič sam nabrusit (ali ga pa daš k "Pestnerju", ne bo nič drugače
grims-1.gif
 

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Moja domača zbirka nožev je mešanica VICTORINOX-a in ene nepoznane Portugalske firme, ampak je material odličen. Kamni pa različni. Dva umetna in ena Bergamo osla, in nek naraven kamen, ki so mu rekli Arkanzas in je bolj podoben marmorju.
Vsak nož ima svoje mesto v doma narejenem stojalu.
Ko se spravi kuhati moja občasnica, so moji noži TABU!
Za njo so na pol nabrušeni "plebejci" iz neke bau-bau štacune.
Svoje brusim po potrebi, njene pa vedno, ko neha kuhati.
P.s: Ko sem bil še poročen sem babi nože nabrusil vedno ko sva se skregala! Pol je pa vsa poflajštrana okol letala!
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tisto je kostenica, to ni nož.

Saj vem, kaj vas muči. Če bi pogledali klasično nabrušen nož pod mikroskopom, bi videli - žago! Klino je treba na koncu "abcigati" in zapolirati. Abcigaš jo na štrajherju (ji pobereš tisti rob po brušenju), ali na usnjenem pasu (čudeže dela !), zapoliraš jo pa pod dodatnimi brusi, tja do zrna 10.000 - ali pa na trdi filc šajbi s polirno pasto - toda odsvetujem, ker je treba imeti in opremo in znanje. Taka klina zdrži ... ohoho, eno leto brez brušenja, če je babnica prav tako k temu.
smile-1.gif


Zares, pojdi in kupi nek "drag" nož od npr. Friderik Dick, ter reži z njim paradajz. Še po enem letu ti bo krasno rezal, ker je bil pač pravilno nabrušen in spoliran. Potem ko ga greš kasneje prvič sam nabrusit (ali ga pa daš k "Pestnerju", ne bo nič drugače
grims-1.gif
To lohk jest potrdim. Ta tip o katerem govorim zapolira klino in noži res režejo eno leto ko šus, če se seveda kakšen slučajno ne znajde v pomivalcu. Babnica pač ne ve, da nož ni za tja.
aplauz.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tisto je kostenica, to ni nož.

Saj vem, kaj vas muči. Če bi pogledali klasično nabrušen nož pod mikroskopom, bi videli - žago! Klino je treba na koncu "abcigati" in zapolirati. Abcigaš jo na štrajherju (ji pobereš tisti rob po brušenju), ali na usnjenem pasu (čudeže dela !), zapoliraš jo pa pod dodatnimi brusi, tja do zrna 10.000 - ali pa na trdi filc šajbi s polirno pasto - toda odsvetujem, ker je treba imeti in opremo in znanje. Taka klina zdrži ... ohoho, eno leto brez brušenja, če je babnica prav tako k temu.
smile-1.gif


Zares, pojdi in kupi nek "drag" nož od npr. Friderik Dick, ter reži z njim paradajz. Še po enem letu ti bo krasno rezal, ker je bil pač pravilno nabrušen in spoliran. Potem ko ga greš kasneje prvič sam nabrusit (ali ga pa daš k "Pestnerju", ne bo nič drugače
grims-1.gif

Če meni razlagaš: imam doma kar nekaj OK nožev. Od srednjega razreda v stilu Zwilling 4 in 5 star (kar je nekaj podobnega kot F Dick) do kakega japonca. Brusim jih pa ne sam, samo tu ali tam malo strajhnem, brusit jih dajem ven (dem se ravno ob tej temi spomnil, da jih je pa par takih, da bo res že čas za to naredit). Mi pač ni do tega, da bi jih sam.
In razen japoncev vsi letijo v pomivalca, pazim samo, da se ne dotikajo (oz. med pomivanjem ne morejo dotakniti) ničesar drugega. Nekateri iamjo že 15 let, 1x letno brušenje je dovolj, razen če jim kdo kaj hudega naredi (ja, tudi jaz včasih, ko kaj hitim), npr kak šus v kost ali kako rezanje na krožniku. Jebiga, saj imam rad dobre nože, ampak konec koncev so le orodje.
In seveda ena par čip nožev (natadnje iz petrolove akcije za 15 evrov), ki jih "brusim" sam na unem koleščku. Saj ni slab, je iz kamna, pa na mokro, ampak so itak noži tako mehki, da zdrži glih en mesec ...
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Brusim sam doma s kamni (mokro brušenje). Imam jih par, od 600 do 10.000. Nabrusim tako, da se lahko komot obriješ..tako da je pomojem dovolj za domačo uporabo. Vsak nož se da ornk nabrusiti... se pa kasneje zelo pozna kvaliteta noža kako dolgo ti oster rob zdrži. Dober nož nekaj mesecev, slab pa precej manj. Ko smo pri Ostrem robu, super trgovina in vse... samo tisti kamni so pa močno overpriced. Glej amazon in podobne strani.

Razen če nimaš kako res ekstremno trdo jeklo, ki ga je doma nemogoče dobro nabrusiti, bi jaz kar doma to brusil.
 

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
sam uporabljam kamne. 5 različnih granulacij.
Na začetku sem si kupil še nastavek za brušenje noža pod pravilnim kotom (dobiš jih za par €), kasneje, ko pa pride grif pa ta ni več potreben.
Noži (tiste ki jaz uporabljam) so vedno nabrušeni in spravljeni na varnem. Tiste ki pa moja uporablja pa se ne trudim, ker njej rata skrhat še sekiro na putru. pač, babe so brez občutka in vse na silo.

Imam pa 1000, 2000, 5000, 8000 in 12000

in tko kot je Demz napisal: noži zdržijo dolg cajta... dokler jih baba ne dobi v roke
crazy1.gif
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik buce pravi:

in tko kot je Demz napisal: noži zdržijo dolg cajta... dokler jih baba ne dobi v roke
crazy1.gif

ponavadi tud zato, ker pri moših niso tolk v uporabi kot pri "babah".
PS Imam en brus za ročno koso. Po moje j
evil.gif
Dojčekvaliteta