Kajak

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Zanima me kje v Sloveniji bi bilo mogoče kupiti kajak za mirne vode.

Živim namreč v bližini 2 jezer, ki so zelo primerne za veslanje, pa bi svoj fizični trening dopolnil tudi z tem (plus za na morje bi bil super).

No pa tudi kakršni koli nasveti za začetnika v kajakaštvu bi bili super.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Hja najbolj praktičen bi bil napihljiv. Ampak tukaj mi je vprašljiva kvaliteta vsega skupaj in tudi napihovanje mi ne diši najbolj (čeprav z temi kompresorčki ki jih priklopiš na 12v v avtu to nit ni problem)

Tko da glede na priporočila bi vzel ali umetna vlakna ali napihljivega.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
taprava napihljiva itak stanejo +500eur in dobis tudi modele za divje vode. ne smes kupovati v hervisu ali baumaxu colnov za 40eur. pri nas imas uvoznika za innova oz. gumotex. zelo dobre izkusnje s temi "colni"
zmaga.gif

http://www.innovakayak.com/

http://www.gumotex.cz/en/products/inflatable-boats/

ceprav je sevylor se malce boljsa zadeva ampak predvsem kar se prakticnosti tice. kvaliteta je enaka. sicer pa vprasaj, imajo tudi na izposojo, da vidis ali ti stvar ustreza.

http://www.m-ktrade.com/

s pumpo na roke postavis tak kajak pokonci v 5minutah. prej kot na usta napihnes dvoje rokavckov.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ja tale zgornji je pravzaprav dila na kateri sedis.. spodnji pa fajn raketa, okretna in hitra najbrz, so mi pa osebno daljsi kajaki bolj prirocni saj lahko vozim s seboj vso opremo, ko zene ni zraven. tudi za vecdnevno kampiranje, ce je treba. pa lazje drzijo smer. imam helios II

http://www.m-ktrade.com/helios%2012.php

zdaj, ko sem jih ze nekaj preizkusil bo naslednja zadeva en hibrid z jadrom, ker znajo stojece vode (jezera) kar utruditi nevajenega sportnika
evil.gif

http://www.bournemouthcanoes.co.uk/productpages/hobie-kayaks/hobie-adventure-island.htm

adventure-island.jpg

tim_sailing.jpg

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Živijo
pred nekaj meseci sem se tudi sam začel ukvarjat aktivno s kajakom na mirnih vodah, predvsem morju.
Ko treniram na Ljubljanici uporabljam BURAN WEEKEND od Roto Šport, doma na obali pa enega boljšega.

Pri meni je bilo tako, da nisem do sredine marca nikoli bil v kajaku. Potem sem vzel 5krat po 2 uri privat inštuktorja in me je naučil osnov. Zdej pa lepo sam gor in dol po Ljubljanici in po morju brez najmanjšega problema.

Pazi ko boš kupoval veslo, ker je razlika ogromna. Že jaz ki se ne spoznam, vidim občutno razliko med tem boljšim ki ga imam na morju in tem s katerim treniram po Ljubljanici. Ponavadi je tukaj kolko para tolko muzike. Je pa vse odvisno od tega, koliko boš sploh veslal.

Če si kje iz bližine ljubljane, ti priporočam, da greš na tečaj v Kajak klub Ljubljana, imajo super inštruktorja in ugodno. mislim, da je 5x2 uri okoli 100€.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Dej malo napiši o tem treniranju.
A je velika razlika v enem plastik čolnu in tistim, ki ga imaš doma. Kaj pa si pravzaprav nabavil?
Pa še to.
A čoln za spoznavanje s kajakom v LJ so ti oni posodili ali kako?

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Moje besede vzami samo kot besede enega amaterja, ker se s tem športom ukvarjam šele nekaj mesecev.
Doma na morju imam Avalon Viviane od Kayaksporta. Je dolg in relativno lahek(za tako dolžino), narejen za morje, ne glede na stanje.

Ker sem hotel na vsak način začeti že jeseni, sem imel z inštruktorjem privat ure. Greš čisto postopoma, od tega kako se sploh veslo prime, do tega kako vstopiš v čoln... na prvi uri sem se tudi prevrnil v vodo, da sem videl kako naredit moker izstop iz kajaka. Potem te počasi uči različne zavesljaje, ampak vse postopoma. Te umes popravlja, kaže kaj izboljšat, ti da napotke kako se sam kontrolirat.

Jaz prvih nekaj ur sploh nisem mogel iti 100m ravno, stalno me je zanašalo
smile-1.gif
.

Ta od Roto Sporta, ki sem dal gor link, je čisto vredu kajak, hitro se ga da obrnit, je zelo stabilen, trpežen in z njim greš lahko na tudi kake večdnevne ture.
Razlika s tem mojim je predvsem v dolžini, materialu in obliki. Viviane je hitrna, malo nestabilna dokler se ne navadiš in predvsem okorna pri obračanju. Ampak ne moreš pričakovat, da se bo 5.8m kajak obrnil z lahkoto
smile-1.gif
. Mislim, pa da je predvsem razlika v veslu, tu se ne splača šparat.

Ja, klub zagotovi vso opremo za čas tečaja.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.768
113
kod Džej-Zija
Jaz ga redno uporabljam na kajakih za divje vode, me pa močno zanima, kako se stvar izvaja na sea-kajakih. Slednji so le precej ožji in daljši od onih drugih, ki imajo izrazitejše robnike in širše boke, vendar so precej krajši.

Katero veslo uporabljaš? Si že na karbonskem?

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Na teh malih nisem nikoli probal naredit obrata, tako da ne morem primerjat. Recimo pri mojem sea morem malo pazit, da se na zapletem v vrvice z zadnjim delom vesla. Drugače pa gre, samo vadit moreš
smile-1.gif
.

Dol na morju uporabljam karbonsko s prelomljeno (crancked shaft) palco, asimetrično. V Lj tudi asimetrično, aluminjasto palco. Ampak je razlika kot dan pa noč. Tudi za zapestje čutim veliko razliko med crancked in straight. Pri straight mi zapestje po dveh urah že malček otrdi, oz. prsti, pri crancked skoraj nič.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
sevylor kajake imaš za več kot 50% cenejše v avstriji in nemčiji kot pri nas.poglej še na ebay.de pred parimi meseci je sevylora vzel kolega preko ebaya

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
cheer.gif
daj link prosim link do teh vesel oz. kje jih lahko nabavim. za po morju oz. stojece vode mislim...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
grin1.gif
uf tole je pa celo premozenje. bom se malo potrpel s svojim starim. HVALA!!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.768
113
kod Džej-Zija
Jap, dober Werner za divje vode hitro stane 400-500€. Imaš pa cel kup proizvajalcev, ki imajo vesla tudi cenejša. Recimo Prijon iz Bovca tudi dela kvalitetna vesla. Lahko povprašaš tudi pri slovenskem proizvajalcu vesel Ophion, ki ima izredno kvalitetna vesla iz karbona. Edino za obliko lopat nisem prepričan, če so tako na nivoju. Potem so tu Čehi s svojim Galasportom. Te robe ni malo, se je pa treba malo posvetit temu in veslo najprej preizkusit, če ti sploh odgovarja.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Ne še v nulo, ampak nameravam ravno ta teden
smile-1.gif
.

Težko si predstavljam to početje na ljubljanici. Da moraš obraz močit v tisto vodo. Ne vem, jaz sem poln predsodkov.
crazy1.gif