Kaj vse sem skuril? :S

Tazzz

Pripravnik
12. sep 2007
47
0
6
Včeraj sem v svoj prenosnik želel priklopit en USB kabel; po pomoti sem namesto željenega kabla zagrabil drugi konec enega USB kabla, ki je že bil priklopljen na računalnik.
bonk.gif
Ko je ta drugi konec že priklopljenega kabla prišel v stik z USB vhodom se je računalnik samo ugasnil, prižge se več ne.

Vprašanje je, kaj vse sem skuril? Je možno da je samo kaj manjšega šlo k vragu in da popravilo ne bo drago?

Imam pa ASUS A6F, če to kaj pomaga.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.040
113
Zanimivo..načeloma bi se morala spražiti le USB plata. Na začetku BIOS preveri vse komponente in če katera ne dela, se prenosnik ne zažene.

Vzemi narazn in USB plato odklopi od ostalega..če je ločena.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zanimivo..načeloma bi se morala spražiti le USB plata. Na začetku BIOS preveri vse komponente in če katera ne dela, se prenosnik ne zažene.

Vzemi narazn in USB plato odklopi od ostalega..če je ločena.

Povej mi, prosim, kaj je USB plata, kje jo najdem pri prenosniku in kaj bi naj kupil, če jo želim zamenjati (točen naziv plošče). Imam Asus A6KM.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.040
113
Nimam pojma. Odpre se prenosnik in pogleda, ponavadi se vidi kam gredo priključki za USB in tisto malo vezje je potem od USB samo. Ponavadi tudi na njem piše kaj je in se potem po ebayu najde rezervni del.

Obstaja sicer možnost, da je vse direktno na plati gor, a mislim, da se zadnje čase tega proizvajalci ne poslužujejo.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Nimam pojma. Odpre se prenosnik in pogleda, ponavadi se vidi kam gredo priključki za USB in tisto malo vezje je potem od USB samo. Ponavadi tudi na njem piše kaj je in se potem po ebayu najde rezervni del.

Obstaja sicer možnost, da je vse direktno na plati gor, a mislim, da se zadnje čase tega proizvajalci ne poslužujejo.

No, posebne pomoči ravno nisem dobil.
Verjamem samo tvojemu prvemu stavku.

Drugače sem pa izvedel:
- priključki gredo na osnovno ploščo in tu je konec,
- ponavadi nikjer nič ne piše, kaj je gor,
- žal pa ravno obratno, vse več dajo na osnovno ploščo in vse manj posebej - najbolj še na prenosnikih!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.040
113
Ravno pri prenosnikih je tako, da ni vse na osnovni plošči. Pri desktopih niam smisla tlačiti stvari drugam, ker s tem nič ne pridobiš.

Če je vse na sami osnovni plošči, potem menjava itak ne pride v poštev, ker bi bila potrebno dokaj zaplatena oprema, da bi se lahko prelotalo kakšne čipe.

Meni (sony) vse lepo piše, res pa je, da nimam pojma kako ima asus, zgleda ne tako praktično. Verjetno bi bilo bolj pametno, kupiti kar celo plato, glede na to, da je A6KM star že 2, 3 leta...se bi znalo najti kaj poceni na ebayu.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaki kabel pa je to, da lahko oba konca v (isti?) PC priklopiš???

(za laptop pa servis, kaj drugega - razen če misliš sam popravljat, ampak če je osnovni plošči, ni kaj, treba menjat, cena pa je verjetno "neprijetna")

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
A si kaj odpiral ohišje? Probaj baterijo ven vzet pa spet nazaj dat.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Najprej sožalje. Upam, da čimprej kaj urediš.

Vprašanje: Za kaj uporabljaš male-male USB kabel? Jaz še nikoli niti videl nisem česa takega...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Mogoče eni mešajo tu dve različni zadevi:
- A-A USB kabel, namenjen "skurjenju" računalnikov
- povezovalna naprava, ki ima dva USB kabla in "od daleč" zgleda kot prej omenjeni A-A kabel, samo to ni

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To tudi meni ni jasno... Za kaj se sploh uporablja to? S povezovalnim USB kablom po mojem ne bi mogel skurit zadeve .

Tazzz

Pripravnik
12. sep 2007
47
0
6
Najprej hvala vsem za odgovore
nahrung002.gif

V bistvu ni šlo za kabel z USB povezavo na obeh straneh, ampak za kabel za povezavo računalnika s telefonom, ki ima dokaj podoben priključek. Mislil sem da imam za računalnikom samo samo USB kabel za priklop zvočne kartice in sem pač na blef porgabil en kabel in ga priklopil, ups
bonk.gif

Sem dal baterijo ven in nazaj notri, ob vklopu računalnika se zdaj začne nekaj dogajat: prižge se lučka, ki gori ko je rečunalnik prižgan, tudi disk na začetku nekaj melje, a na zaslonu ni nič (kot da se nebi prižgal). Če ga priklopim na napajanje, se prižge lučka za napajanje. Kakšna ideja, kaj vse to pomeni (kaj vse je fuč)?
sprasujem se.gif

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ravno pri prenosnikih je tako, da ni vse na osnovni plošči. Pri desktopih niam smisla tlačiti stvari drugam, ker s tem nič ne pridobiš.

Če je vse na sami osnovni plošči, potem menjava itak ne pride v poštev, ker bi bila potrebno dokaj zaplatena oprema, da bi se lahko prelotalo kakšne čipe.

Meni (sony) vse lepo piše, res pa je, da nimam pojma kako ima asus, zgleda ne tako praktično. Verjetno bi bilo bolj pametno, kupiti kar celo plato, glede na to, da je A6KM star že 2, 3 leta...se bi znalo najti kaj poceni na ebayu.

Izgleda, da imava čisto drugačen pogled na te stvari.
Prav pri prenosnikih je res skoraj vse na osnovni plošči. Dodatne plošče morajo biti priključene na vodilo (pri nas PCI). V namiznih računalnikih je prostora zadosti, pri prenosniku pa enostavno ne moreš postaviti plošče v konektor, razen če narediš "zasukan" konektor (za 90 stopinj), ki pa vseeno vzame mnogo višine in še poslabša hlajenje ker pokrije elemente na osnovni plošči. Pri prenosnikih je popolnoma vse integrirano na matični plošči, izjema je le grafična kartica, ki je včasih posebej (ločena, neintegrirana).

USB je bil včasih na desktopih na posebni ploščici, ampak samo zato, ker nekatere matične plošče še niso imele vgrajene podpore za USB. Tega danes NI več.

Oprosti, ker ti ugovarjam, ampak dal sem se poučiti, k sreči sem lahko dobil informacije iz zanesljive roke.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.040
113
Ne najdem slikic na internetu, svojega pa mi tudi ni za razdirat. Pri mojem so posebaj sledeče "kartice":

- USB
- Wifi
- UMTS
- memory card reader

vse kartice so dodatno priklopljene s custom made kabli, ni to PCI ali kaj podobno, enostavno "podaljšek" osnovne plošče. Le wifi, katera je vtaknjena v mini pci režo.

Tudi pri meni je bilo podobno, kot pri avtorju te teme, polil sem laptopa, kar je verjetno nekaj spravilo v kratki stik. Ko sem ga vzel narazen in odklopil USB "kartico", je zadeva delovala. Po podrobnem pregledu sem ugotovil, da je usb "kartica" preplavljena z vodo tako da sem jo lepo osušil in sedaj dela vse b.p.

Verjetno je temu tako zaradi tega, ker je plata zelo minimalistična in ne "seže" po celotni površini prenosnika, da pa ne bi peljali le "kable" na vse strani, pač dajo celotne "plošče", pa tudi ostali prazen prostor se tako izpolni in zmanjša zasičenost osnovne plošče, kar pripomore k boljšemo pretoku zraka in hlajenju. Seveda je govora o top rangu prenosnikov, manjših dimenzij.

Kakšen 17 ali 18" seveda kaj takega ne potrebuje.

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Ampak, glavni čipi za USB in ostalo je še vedno vse na plati, ti imaš dejansko verjetno samo podaljške do konektorjev, kateri pa so na ohišju.

Lp,

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Čimprej odnesi računalnik na servis (če je v garanciji), pa reči da je crknil.
Če bo skurjeno, te bodo že prej obvestili, če se pa nič ne pozna bo šlo pa pod garancijo.

Tazzz

Pripravnik
12. sep 2007
47
0
6
Hja, to je problem, ni več v garanciji.
smile-1.gif
Ker je računalnik star že nekaj več kot 2 leti (in daleč od tega da bi šlo za kak hud model), ne mislim zapravljat kaj dosti denarja za servisiranje.