Kaj narediti z govedino iz juhe?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
To vprašanje se mi poraja po vsakem kuhanju goveje juhe
smile-1.gif


Ponavadi naredim iz hladne govedine nato solato z jajci in čebulo. Ali pa pri kosilu pražen krompir in govedino zraven. A vse manj ljudi je zadovoljnih s tem
frown-1.gif


Kaj vi naredite s to govedino, ki ostane od kuhanja juhe?

V hladilniku imam recimo sedaj nabrane divje šparglje. Kako to skombinirati s kuhano govedino? Kaka ideja?

Hvala
roza.gif
 

jmarkoos

Pripravnik
21. apr 2011
98
0
6
kupto.si
- 500 g govejega mesa
- 4 večji paradižniki
- par žlic paradižnikove mezge ( lahko se da več, glede na okus posameznika )
- 1 večja čebula
-1 lovorov list
- 5 zrnc pimenta
- 5 zrnc popra
- 3 klinčke
- ščepec timjana
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička sladke paprike
- sok pol limone
-sladkor,olje,sol


Na olju prepraži na drobno narezano čebulo, dodaš narezan paradižnik, dušiš, dodaš mezgo, premešaš in še vse naštete začimbe + limonin sok. Zaliješ z juho od mesa.Kuhaš. Ko se paradižnik razpusti, precediš omako, dodaš še sladkor, sol, po potrebi kis ( če želiš, da je bolj kisla ) ali vodo če potrebuješ več omake. Na maslu zmešaš malo moke, s tem zgostiš omako. Narežeš meso po dolžini, ga daš v omako in vse skupaj pregreješ. ( Včasih če ti je to všeč lahko dodaš tudi smetano )

Zraven narediš lahko kruhove cmoke, testenine,….


to je to - dober tek :)
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik pumaX pravi: Kaka ideja?

Hvala
roza.gif

Ja, kuhaj tisto župo iz kocke če že moraš, pa ne bo ostalo nič nadležnega mesa za tvoje preseratorje. Pa še v minuti boš fertik.

Lahko pa narediš tudi juho iz kakih piščancev ali česa drugega, pa bo sprememba.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Kak preverjen recept za vinski zos iz rdečega vina?

Saj ne mores narediti narobe ne glede na to kaj pocnes. Vzami cvicek, ker je najbolj kisel in hkrati ne obarva mesa, ce ti je to vsec prej poprazi malo cesna/cebule, lahko tudi tako dalec, da se razpusti, ce rabis za zgostiti pa malo pogoljufaj z jedilnim skrobom (Gustin - doziraj po eno cajno zlicko s kupom naenkrat, prej ga premesaj ali v vodi ali v vinu v salcki, da ne dobis kep, potem pridno premesaj in racunaj, da se omaka zgosti sele cez nekaj casa, ne takoj isto sekundo ko vrzes noter). Aja pa ne pozabi prej kaksne zacimbe vreci na meso, sol/poper/majaron/itd.
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Še eden za vinski zos. Rdeči, iz belega vina mi ni všeč.

Tale ideja mi je pa všeč.
Kak preverjen recept za vinski zos iz rdečega vina?
Na maščobi prepraži moko, da porumeni, prilij vino in gladko razkuhaj. Dodaj cimet v skorji, klinčke in sladkor. Če se ti zdi pregosto, razredči z vodo, vendar ne preveč - meni osebno je bolj všeč, če je nekoliko gostejša kot redkejša. Itak jo postrežeš, dokler je vroča, tako da s tem ni problemov. Nekateri pravijo, da jim je bolj všeč, če sladkor porumeniš na maščobi in šele potem dodaš moko in zaliješ z vinom in začiniš. Kuharjeva skrivnost - lahko dodaš še nekaj brusnic - če jih imaš slučajno pri roki.
wink-1.gif

Osnovna količina vina naj bo pol litra ter par žlic masti in moke. Ostale začimbe pa dodajaj izključno po okusu - morda ti bo bolj všeč kiselkast okus, morda sladkejši. Pazi le, da se ga ne lotiš delati s preveč kislim vinom, ker bo omaka obdržala tak priokus. Mirno pa lahko uporabiš kako dobro domačo rdečko.
wink-1.gif
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Tanke kose govedine namažeš z gorčico na obeh straneh, pomočiš v maso za palačinke in popečeš na olju.

Njaaaaami
smile-1.gif
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Zanimiv recept.
Jaz sicer najprej na olju stopim sladkor potem pa dodam vino in vodo nekako v mešanici 2/3 vina in 1/3 vode. Počakam da lepo zavre in primešam gustin za zgostitev in dodam cele klinčke in limonino lupino (če imam limone doma).
Moja mama zadevo zgosti tako dodaja moko samo meni potem vedno nastanejo grudice. Mi je pa vinska omaka boljša z belimi pol suhim vinom kot pa z rdečim.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Aja je pa varuška od moje hčere naredila paradižnikovo omako dodala nasekljano/nastrgano govedino v to in potem še testenine. Odlična zadeva.
Pa recimo nekateri jedo kuhano govedino naslednji dan s špinačo in pire krompirjem. Meni sicer bolj kot govedina paše pečena jajčka.