Kaj namesto rezervnega kolesa?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.530
1.131
113
Izpit (za avto) imam 8+ let, 6 let tišine, v zadnjih 2 letih 4 (štirje) gumi defekti. Opiltk, žebelj, opiltk, vijak ter dvakrat (dobro, tega ne štejmo) slab ventilček
jezen.gif

Ne vem zakaj vi uporabljate svoje avtomobile ter kdaj in kje, jaz sem kar vesel, da vozim normalno gumo s seboj, ker se mi to rado naredi na drugem koncu Evrope, na dvorišču mi res še ni uspelo...

Pa če sem še malo žleht: če ne znate gume zamenjati, potem nimate šans, da jo boste zaflikali
grin1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
hehe meni sta se pa oba defekta zgodila na dvorišču
smile-1.gif

obakrat me je zjutraj pričakala prazna guma
smile-1.gif

1x sponka za papir
smile-1.gif
(nevem kak ji je to uspelo) enkrat pa ventilček spustil dušo

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Z zakonom je določeno, da če ima avto ob nakupu rezervno pnevmatiko jo mora imeti in jo ne smeš zamenjati s kitom.
V praksi se pa bolj redko zgodi, če res nimaš sreče se ti lahko policaj zapiči v to in je kazen 500€ (izredni tehnični, odvzem tablic).
Je pa problem, ker najbrš tudi oni ne vejo če imaš v originalu kit ali rezervno pnevmatiko.

Jaz imam v originalu kit za popravilo pnevmatik, pa je bolj tako-tako. Razpoka se mi je naredila na robu ob platišču, pa ena piksna ni pomagala, mogoče bi držalo če bi dal obe. Se da pa voziti normalno 100km/h s prazno gumo (se sploh ne čuti da je prazna), ampak ne vem če imajo vsi avtomobili ki imajo kit take gume, da lahko voziš tudi s prazno. Na srečo sem prišel s prazno gumo iz primorske do Lj brez problemov.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.004
10.754
113
kod Džej-Zija
Tile defekti se znajo pojaviti v res najbolj nepravem času in na najbolj nepravem mestu. S kolegi smo bili v Skandinaviji z rentanim kombijem, pa sta obe zadnji pnevmatiki (dotrajani, vendar jih firma ni pravočasno zamenjala) praktično hkrati odpovedali nekje bogu za hrbtom na severu Švedske. Izrabljeni sta bili do mreže, torej je šel profil že krepko v minus. Komaj smo se privlekli do lokalnega vulkanizerja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Aha, torej velja samo originalna oprema in nič drugega. Tak se mi je zdelo, da je pred leti pisalo nekaj o tem v Motoreviji.

Sicer pa bi lahko bila rezerva neobvezna za tiste s runflat gumami (ali mogoče je?).

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Tale kit (piksna kupljena v lokalni pumpi) mi je zelo prav prišla, ko sem zjutraj v nalivu namesto natikanja rezerve pred šihtom natlačil v gumo samo peno. Pri vulkanizerju naslednji dan ni blo nobenega govora o čisčenju, samo ventil je bil pa potreben menjave.
Je pa res samo za manjše udrtine, vsaj tako mi deluje.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Sicer pa bi lahko bila rezerva neobvezna za tiste s runflat gumami (ali mogoče je?).

Tako tudi je, vozila z RFT serijsko, nimajo rezervne gume niti kompresorja.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
A na gumi piše če je RFT?
Glede na to, da nimam kompresorja (samo 2 piksni s polnilom) bi znala biti, ali pač ne?