Kaj na streho namesto salonitk?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Na stanovanjsko hišo, gor so salonitke še azbestne, naklon je majhen, šperovci so še ok.. Kaj se daje gor?

Koliko sranja je pa s povišanjem špic, predelavo strehe v stmejši naklon, novo ostrešje in kaka normalna strešna kritina? Je to spoh možno?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
Naklone je majhen-lahko to definiraš v stopinjah oziroma v padcu na meter dožine!

Sicer pa dvigovanje mansarde ni nič "posebnega". Samo je ? če se ti splača to delat samo zaradi kritine. Če pa misliš zaradi tega pridobit uporabno površino pa je pametno tudi o tem razmislit.
Je pa res da mora biti skoraj popolnomacel grušt nov. Ostanejo ti lahko samo lege. Špirovci bodo zaradi večjega naklona prekratki (štare najbrž ne boste štukal), letve od salonitk ne pašejo na cegu.
Dodatno moraš seveda še špice pozidat in narediti nov AB venec(sicer ti jo lahko kako neurje mansardo zniža tako kot jo je tistemu v Gozdu). Kar zajebano , sploh če boš eno nadstopje nižje živel. Predvsem zaradi odkrite strehe kar nekaj dni. Sicer lahko odkriješ samo ob zidu in pozidaš,narediš venec in potem šele vse ostao odkriješ in postaviš novo ostrešje na višjo višino, samo je kar nekaj več logistike in spremljanje vremenske napovedi. Najbrž ne bi rad videl da ti kako neurje zamoči stanovanje kjer sedaj živiš (eno nadstropje nižje)

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Saj, pa še hiša ni enonadstropna ampak visokopritlična, kar pomeni da so zgornje sobe prisekane
rolleyes-1.gif

Za naklon pa ne vem iz glave...v glavnem položna streha
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
Se pravi imaš "pod strejho" (v mansardi) sobe!
Če ne veš naklona oziroma ne znaš zmerit koliko cm na metere je padca (koliko je dolga krajša kateta, če je daljša dolga en meter) iz glave pa nam fotko hiše s strani privošči. Z nje se da recimo ocenit na 5 stopinj natančno naklon.
Ker pri 5st je res samo pleh v igri , pri 15 so tudi že razne salonitke, nad 20 pa že konkretno lahko polagaš cegu

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
če so salonitke še dokaj dobre (pa nimate nemena delati mansarde) jih lahko porabite kot sekundarno kritino, čez pa enostavno date nove strešnike (pleh s posipom)..pa seveda čez salonitke na novo poletvate.

Hanzi...ko je že govora o dvigovanju strehe.....imaš kaj predstave koliko bi zneskovni prišel tak podvig - odstranitev stare strehe, pozidanje, ter izdelava novega ostrešja (z višjim naklonom - torej da pridobiš prostor).

Ker malo me mika ta opciaj (imamo čisto položno streho)....sem pa razmišljala d abi jo zamenjal z višjo ter na ta način pridobil prostor za 2 sobi (hiša je 9 x 9 metrov, streha 11 x 11).

Brez strešnikov (z izdelavo ostrešja)...bi bilo 20 jurjev dovolj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
@vincent: nimam točne predstave koliko bi tak poseg znesel.Si pa najbrž blizu kaki nižji ponudbi.
Poraja se mi nekaj vprašanj ki lahko vplivajo na ceno izvedbe?
1. bi dvignil samo naklon, višino kolenčnega zidu (v kapu) pa pustil enako sedanji?
2. v tej ceni seveda ni zajeto izdelava mansarde (izolacija, knauf....) kar pa mislim da si tudi ti mislil(mislil si samo ostrešje-lege, špirovci letve, žlebovi, obrobe)
2. lep strošek tega projekta bi bilo odranje za izdelavo tistega novega koščka fasade, razen če bi z notranje strani naredili tiste pol do enega metra fasade, (močno dvomim da bi kdo z veseljem čez zid navzdol šravfal -lepil izolacijo in potem dalje nanašal fasado.
3. V vasi sem že videl ko so v "lastni" režiji brez odkrivanja strehe dvignilo streho za kake 3-4 vrste modularca (60-80cm).Lahko bi jo najbrž tudi več, ampak je bilo očitno to dovolj. Za ta poseg rabiš pač nekaj dvigalk (vagenheberjev,krokodilčkov, včasih so imeli "vinte"). Seveda je priporočljivo če imaš kaj močnejšega od 1000kg, ker toliko tehta recimo 20m2 opečne-betonske (gole)strehe. Ta poseg najbrž odpade če imaš že izdelano mansardo, ker ti bi pri tem posegu zagotovo knauf pošteno spokal, pa tudi do sidrnih mest težko-nemogoče prideš. Seveda tega posega ne priporočam delati v kakem neurju kot je bil recimo na černivcu pred časom, ker potem bo streha šla k sosed.

Za bolj konkretne cene bo najbolje dobiti eno ponudbo zidarja in eno tesarja (krovca).
Ker dvomim da boš to sam delal (razen če zbereš alter "gradbenike" pa vsak en vagenheber prnese, ti pa zrihtaš tisto paleto modularca, nekaj žaklov cementa in apna ter nekaj avto prikolic peska.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
evo sem se prejle mimo dvignjene hiše peljal. Če boš dobro pogledal se v kapu vidijo "surovi" modularci. S konca so naredili fasado, pod kapom pa ne vem - mogoče čakajo še deske, čeprav je že nekaj let kar so dvigovali

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
evo sem se peljal mimo pa sem ti kar iz avta zmobitelom naredil slikco. Če boš dobro pogledal boš videl modularce pod kapom, in zareze v deskah od prvotne lege špirovcev.
Fasakdo s konca so naredili (kar z balkonov predvidevam) za deske pa še ni bilo časa, čeprav je tega že nekaj let
430497-DSC00011.JPG

Priponke

• 430497-DSC00011.JPG
    430497-DSC00011.JPG
    42,6 KB · Ogledi: 489

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Ko pada toča debeline mahnje breskve potem edino kar zadrži je pleh, ki pa ima spet druge slabosti.

dejwid

Zelenc'
16. avg 2008
18
0
1
Priporočam Gerard strešno kritino. Točo je prestala (Ptuj - toča v velikosti mandarin), kritina je dovolj hrapava da zadrži tudi sneg, brez snegobranov... Mi jo imamo 2 leti in smo zelo zadovoljni z njo...

Prilagam pa sliko, kako zgleda plošča Gerarda iz spodnje strani, vzeta iz strehe po toči.
p8228894.jpg

Iz zgornje strani pa te poškodbe niso tako vidne, no tu pa tam je mogoče ta posip na kritini poškodovan.
img0078.jpg

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
Pa bo tole krila zavarovalnica ali sami?

Nimam pojma kako se tole obnese v vetru, samo najbrž se bolje kot plata od kapu do vrha.... (ti odkrije samo nekaj plat, ali bi ti tudi vse plato dol zmetalo v priemru hudega vetra (ostrešje bi po vsej verjetnosti ostalo, ker ne bi bilo velike sile v nekem trenutku)

dejwid

Zelenc'
16. avg 2008
18
0
1
Hmm saj plošče niso uničene oz. preluknane, tako da zavarovalnica nebo nič dala.

Mislim, da ni neke nevarnosti, da bi ti lahko veter odnesel te plošče. Mi imamo celotno ostrešje podeskano in pokrito z paroprepustno folijo, potem pa te plate zabite gor, tako da mislim da naše bajte nemore skoraj doben vremenski pojav odkrit tako zlahka (no razen kakega tornada :D ).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
Saj zato pa vprašam, ker zadnjič je nekdo po medijih psraševal kako je s priznanjem škode na plehnati strehi (barva poči, začne rjaveti....)

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Ali si vprašal na zavarovalnici, če res nič ne dajo za zvito kritino?

Kolikor je meni znano se tudi za takšne posledice škodnega dogodka dobi odškodnina, če ne drugega vsaj manjvrednost za kritino.

Nazadnje urejeno:

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Potem je v primeru toče boljše imeti strešnik ali salonitko, počene zavarovalnica b.p. plača, pri tem plehu pa nevem kolko bi priznala. Sam pa ne mislim vsakih nekaj let menjavati na lastne stroške kritino, samo zaradi tega ker jo je toča spigala in nima lukenj.

dejwid

Zelenc'
16. avg 2008
18
0
1
Hja bomo videli kaj bo porekla zavarovalnica na to zvito pločevino, ko nam pride popisovat škode - saj zdaj se ukvarjajo še z zavarovanci, ki so ostali brez strehe nad glavo...

Ko bo škoda ocenjena vam poročam koliko procentov od vrednosti nove plošče so nam priznali (če nam sploh bodo).