Kaj kupiti za mini PC za home server

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Prosim za predloge kaj (in kje) kupiti.

Želje: čim manjša poraba, vgradnja vsaj dveh diskov (dva za RAID backup, en za torrente).
Na disku bi bile slike, dokumenti, hoby projekti, torrent odjemalec, dostop od zunaj.

Lep pozdrav,
Peter

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Za domač server z malo porabo je na prvi pogled najbolje kupit nekaj na "miniITX" formatu .. kar pa je trenutno omejeno samo na Intlove Atome s poraznimi performensi. Naj te torej ta opcija ne zavede, mene namreč je pa sem potem ugotovil da ni pol k.. vredna oz. da se da s pametno izbiro klasičnega PCja (full ATX format) doseči podobno porabo pri 5x večji moči.

Če ne rabiš nujno je torej pametno počakat na novo AMDjevo Fusion platformo, ki bo nekako (po prvih vtisih) zadovoljiva za take potrebe. Platforma pride na naše police v naslednjem letu.

Če ne moreš čakat potem je trenutno najboljša izbira AMD Athlon serije E(nergy) z dvema jedroma in pa max. porabo 45W, kar bi ti v kombinaciji z dvema diskoma in pa solidno matično ploščo prineslo porabo od idlu tudi pod 50W oz. manj kot 100W ob obremenitvah.

Sicer pa za postavitev takega home serverja postaviš eno linux distribucijo, diske daš v SW RAID in bo stvar povsem zadovoljiva. Zadovoljivo bo delalo tudi s prej omenjenim Atomi (bodisi na Intel ali pa na ION platformi) samo bo v primeru, da želiš še kaj več kot data storage že malce problematično (pa tudi sama poraba NE bo tako zelo nizka kot bi pričakoval).

Kar se tiče ostalih komponent bo za to kar omenjaš dovolj 1 GB RAMa in dva obična diska, če jih vežeš v RAID mirroring celo bolje da kupiš dva totalno različna in enako velikega (enega od WDja in enega od Samsunga)! Ostalega razen ohišja in solidnega napajalnika niti ne rabiš. Cenovno pa si v rangu med 200-300 EUR.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Najprej se moraš odločit, če se ti da ukvajat s HWjem ali hočeš kupit že sestavljeno. Jaz sem kupil po delih, ker mi je bil cilj imeti čimtišjo mašino (da bom lahko spal z njo
grin1.gif
) in sem vzel: Intell Little falls 2, poganja Atom330 (2 jedri, 4 threadi), 2Gb rama. Laufa že nekje eno leto non-stop, doživela je nekje 3 reboote v celem cajtu (zmanjkalo štroma, jbg).
http://www.mini-itx.si/Mini-ITX-plosce/Intel/Intel-Atom-D945GCLF2D-Little-Falls-2.html

Če pa hočeš kupit sestavljeno zadevo pa imaš različne opcije, lahko vzameš kak star laptop (ful prednost je, da ne rabiš UPS-a ker imaš baterijo), opcija za varčno zadevo je definitivno nettop, recimo:
http://www.mimovrste.com/artikel/2740116627/nettop-asrock-ion-330-pro-bb

Če rabiš pa malo bolj killer zadevo in imaš malo višji budget, se pa lahko stegneš do tegale:
http://www.apple.com/macmini/server/specs.html

Lp
Peter

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V microATX (uATX) formatu obstajajo plosce z najnovejsimi chipseti za oba tabora procesorjev (intel in AMD) in to za najmocnejse, ne za kaksne oskubljene igrace. Mnoge od teh plat imajo integrirano graficno, tako da skatla potrebuje se RAM, CPU in diske (tr napajalnik, ce ze ni prisel kaksen zraven ohisja). Ohisja se pri nas sicer malo tezje dobi, a kjer je volja, tam je pot
wink-1.gif

22. jul 2007
13.586
1.770
113
124
Citat:
Uporabnik peter_nn pravi:

Želje: čim manjša poraba, vgradnja vsaj dveh diskov (dva za RAID backup, en za torrente).
Na disku bi bile slike, dokumenti, hoby projekti, torrent odjemalec, dostop od zunaj.

Lep pozdrav,
Peter
Nettop Asrock ION 330 PRO bi zadostoval tvojim željam

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
V microATX (uATX) formatu obstajajo plosce z najnovejsimi chipseti za oba tabora procesorjev (intel in AMD) in to za najmocnejse, ne za kaksne oskubljene igrace. Mnoge od teh plat imajo integrirano graficno, tako da skatla potrebuje se RAM, CPU in diske (tr napajalnik, ce ze ni prisel kaksen zraven ohisja). Ohisja se pri nas sicer malo tezje dobi, a kjer je volja, tam je pot
wink-1.gif

Ja, ampak microATX format je dokaj "klasičen" format danes, js tem govoril o miniITX.

Hotel sem povedat da je za tak format škoda denarja ker:
- ni dovolj zmogljivih predstavnikov
- majhnost se odraža s pomanjkanjem prostora
- pomanjkanje prostora pomeni slabše hlajenje (večja glasnost)
- pomanjkanje prostora zahteva specialne rešitve (poseben napajalnik itd.)

.. torej če prostor ni problem je bolje sestavit mašino okrog klasične (tudi mini) ATX rešitve ker prideš cenej skozi in pa z manj hrupa. Tudi miniITX plate je bolje dat v klasično full size ATX ohišje.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.910
113
jaz sem se zadeve lotil z micro atx ohišjem in mobile on desktop komponentami. glavni cilj je bil smrtna tišina in da prebavi full hd. katere komponente sem uporabil zdaj ni pomembno, ker so letnik 2007, bistvo pa je v komponentah namenjenim leptopom in zunanjem napajalniku, ki ne potrebuje ventilatorja. mašina je neslišna, laufa nonstop, je lepa in prebavlja 1080p ripe. amen
smile-1.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Meni se je ta mesec zasral Intel in njihova plata D510MO z atomom. Čeprav po specifikacijah zame super plata za majhen home server imam sedaj težave. Recimo ena je ta, da z najnovejšim BIOSom ne moreš gor normalno spraviti linuxa.
Več o problemu tukaj .

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
jaz sem se zadeve lotil z micro atx ohišjem in mobile on desktop komponentami. glavni cilj je bil smrtna tišina in da prebavi full hd. katere komponente sem uporabil zdaj ni pomembno, ker so letnik 2007, bistvo pa je v komponentah namenjenim leptopom in zunanjem napajalniku, ki ne potrebuje ventilatorja. mašina je neslišna, laufa nonstop, je lepa in prebavlja 1080p ripe. amen
smile-1.gif

pa vseeno bi lahko napisal katere dele si uporabil, tudi mene to zanima, ker imam nekaj starega hw-ja pa bi si kaj skup napravil....

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik WeWatchingYou pravi:
Citat:

Lep pozdrav,
Peter
Nettop Asrock ION 330 PRO bi zadostoval tvojim željam

Se strinjam, ga imam doma, na njemu je prej delal Win Home Server brez vseh težav, gostil je še torrente, mail server, eno bolj enostavno stran, ftp, filme za na TV, muziko po celi hiši...
Zdaj gosti linux, na njem pa vse od prej, s tem da je stran veliko bolj obsežna. Dela k metek.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
.. torej če prostor ni problem je bolje sestavit mašino okrog klasične (tudi mini) ATX rešitve ker prideš cenej skozi in pa z manj hrupa. Tudi miniITX plate je bolje dat v klasično full size ATX ohišje.

Mislil sem z uATX ohisjem, tako da pride manjse, a se vedno s polno zmogljivostjo (torej da bo avtor teme vedel, da ni samo na izbiro majhno in oskubljeno ali veliko in s polno zmogljivostjo, ampak tudi nekaj vmes po dimenzijah). Najbrz ne isce normalno velike skatle, sicer ne bi spraseval tukaj.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Procesor je enak smeh kot Atom
frown-1.gif
Kar se tice dodatkov, se pa v PCI-E da nekaj vtakniti, tako da je boljse kot nic.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Procesor je enak smeh kot Atom
frown-1.gif
Kar se tice dodatkov, se pa v PCI-E da nekaj vtakniti, tako da je boljse kot nic.

Citat:

Mislim, da ste zašli. Poba ne bo gonil ne vem kako zahtevnih stvari, pojma o vsem skupaj ima približno toliko kot jaz (nekaj se mu sanja), tko da mu jaz ne bi predlagal ne vem kakšne beštje. Rabi nekaj tipa "fire and forget"

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj steinov predlog nikakor ni slab, samo procesor je zalosten (o tem je bilo govora zgoraj). Po vseh ostalih kriterijih je zelo dober, prostora je vec, kot pri miniITX skatlah in to je najvecja ovira.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Saj steinov predlog nikakor ni slab, samo procesor je zalosten (o tem je bilo govora zgoraj). Po vseh ostalih kriterijih je zelo dober, prostora je vec, kot pri miniITX skatlah in to je najvecja ovira.

Aha, torej rabi za tole zadevo:
Citat:
čim manjša poraba, vgradnja vsaj dveh diskov (dva za RAID backup, en za torrente).
minimalno 4-jedernik. Še bolje pa kar serversko dvoprocesorsko plato in 24GB rama
bonk.gif