Kaj kupiti? Intel - AMD, Duo, X3, Quad

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Dvojedrnike maš tud čez 3GHz
priden.gif

naprimer Intelovi: E8400(3,00ghz), E8500 (3,17ghz), E8600 (3,3ghz) itd...

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
Še kratko pojasnilo bi rad. Zakaj za vraga pa potem sploh delajo večjedrne procesorje, saj po tvoji razlagi bi morali biti počasnejši od ekvivalentov z enim jedrom.
Zato ker medtem, ko en program laufa na enem jedru, lahko drug program laufa na drugem jedru.

Primer:
Breme:
- en program, ki laufa 1 uro
- en program, ki laufa pol ure
- še en program, ki laufa pol ue

- eno jedrnik: če se izvajajo en za drugim, traja vse skup 2 uri (če se izvajajo istočasno, pa malenkost dlje, ker sprotno preklapljanje vzame nekaj časa - to je tista dlaka, katero sem omenil)

- dvo jedrnik: eno jedro laufa prvi progam, drugo jedro pa preostala dva. Čas izvajanja 1 ura. Dvakrat prej končano kot na enojedrniku.

- tri jdernik: več ali manj isto kot dvojedrnik, sicer bosta polurna programa fertik že po pol ure, ampak enourni bo pač trajal... eno uro.

(predpostavka: vsa jedra so enaka po zmogljivosti)

Oprosti, če bi prebral, kaj sem napisal, bi ugotovil, da že od samega začetka trdim isto. Ves čas vprašujem pravzaprav po tem, ali se dva jedra (ali dva procesorja, kar sicer ni čisto enako) poznata na delo mojega računalnika. Jasno mi je (saj sem ja računalničar in sem tudi nekaj programov napisal, operacijski sistemi so pa bili moja najljubša tema), da nikoli dva 3MHz procesorja ne moreta biti zmogljiva za 6MHz, ampak če sta za skromnih 4MHz se že splača, gotovo je tudi izdelava cenejša.

Tista pripomba o izvajanju aplikacij v večjedrnikih je napačna. Jedra se dodeljujejo dinamično in nikoli ne teče en program samo v enem jedru. Trijedrnik je bistveno hitrejši od dvojedrnika, ustrezno tudi štirijedrnik. Problem je v dodeljevanju, za to pa skrbi gonilnik za procesor, ki je po mojem mnenju sestavni del OS.
Tista pripomba o "Dodeljevalniku se po angleško reče "task scheduler". In je del (vsakega) OS-a." je pa popolnoma zgrešena. Task scheduler skrbi samo za zagon programa ob določenem času ali čez določen čas in za nič drugega. Tistemu dodeljevalniku, o katerem sem govoril jaz, bi se lahko reklo "Process Scheduler".

S kakšnimi zvezdicami se tudi jaz nisem igral, še nikoli. Zvezdice (koliko jih pač je) imaš v moji glavi. Ni moj način ocenjevanje in predalčkanje.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Aja če smo že pri tem - je recimo dvojedrnik 2x 1,5 GHz kaj hitrejši od 3 GHz enojedrnika (pri enaki količini cache in hitrosti vodila seveda?)

Dvojedrnik je počasnejši. Že zaradi tega, ker dva procesorja imata vsak svoj cache, svoj dostop do vodila. Delajo jih pa zato, ker je ceneje sestaviti dva jedra po recimo 2GHz, dodati samo en cache, eno povezavo (Bus) in še marsikaj, kot pa izdelati procesor za recimo 3,5MHz. Seveda obstaja še mnogo "fint" v arhitekturi procesorjev, ki jih ne povejo, saj recimo o I7 prav malo vemo (razen da je pregrešno drag in seveda tudi ustrezno hiter).

Tu je pač tako, da hardware prehiteva software. Pa pri SW je tudi tako, da morajo operacijski sistemi najprej "obvladati" HW, šele nato sledijo aplikacije. Mi pa čakamo in sline se nam cedijo...

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
To od tebe računalniškega poznavalca nisem pričakoval, so že skoraj eno leto zunaj.
Nasploh je ta intelova E8xxx serija super, se z lahkoto navijajo in je pravzaprav škoda, če ga imaš, pa ga ne naviješ. Tudi, če navijaš s stock coolerjem se da kar dosti pridobit, če pa zamenjaš hladilink procesorja lahko pridobiš najmanj 1Ghz višjo frekvenco brez najmanjših težav.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mah procesorskih novosti se mi sploh ne da več spremljat, bolj sem ''aktiven'' na softwareskem področju.

Spremljam nove tehnologije, da vem kaj je novega na sceni, drugače pa je preprosto preveč vsega. Poleg tega pa imam že od leta 2002 nonstop prenosnike, kjer razne Intelove extreme serije pridejo v poštev samo za ljudi z (zelo) globokimi denarnicami.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.364
9.606
113
EU
Notranja porazdelitev nalog zahteva tudi svoj čas. Zato večjedrniki imajo več izgub, kot enojedrniki.
Prilagam skrinšot zasedenosti procesorjev pri igri UT3. Grafa je Radeon 4850_500.
Sicer igre znajo same porazdeliti naloge, na več procesorjev.
zmaga.gif

551280-Clipboard022.jpg

Priponke

• 551280-Clipboard022.jpg
    551280-Clipboard022.jpg
    40,2 KB · Ogledi: 154

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.364
9.606
113
EU
Tisto je bil PC Probe_asusov task manager.
Sedaj še Winzov.
551282-Clipboard023.jpg

Priponke

• 551282-Clipboard023.jpg
    551282-Clipboard023.jpg
    48,7 KB · Ogledi: 166

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Notranja porazdelitev nalog zahteva tudi svoj čas. Zato večjedrniki imajo več izgub, kot enojedrniki.
Prilagam skrinšot zasedenosti procesorjev pri igri UT3. Grafa je Radeon 4850_500.
Sicer igre znajo same porazdeliti naloge, na več procesorjev.
zmaga.gif

Diagrama kažeta, da OS poskuša čimbolj enakomerno razdeliti delo na vsa jedra. Rezultat - štirijedrnik je najboljša rešitev cena/zmogljivost.
Pri igrah je potek programa tako kompleksen, da so dobra "stranka" za večprocesorske sisteme.

Prvič sem se poigral z zvezdicami - dobil si jih 5(pet).

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Ne, že motherboard je problem, pa pomnilnik, pa še verjetno marsikaj (Xeon je star, da je kaj).
Trenutno imam ogledanega (novega):
Giagbyte MB, Intel Quad Q8200, 3GB DDR2, disk 750GB, grafična nVidia 9600GT 512 MB za 590€ na obroke.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Pa ti nisi resn, ponujaš mu enojedika.
bonk.gif
Cena je tud ubitačna. Še mal doda pa si za isti denar kupi čist spodobnega dvojedrni procesor . Poglej naprimer tukaj seznam procesorjev in cene
Maš do sto evrov izbire kolikor hočeš. Za še malo več pa dobiš že več kot spodoben procesor.

edit: @florjan - čist soliden komp si to gledal, samo rama vzem 4GB(2x2GB), ni velike razlike v ceni + tega maš pol dual channel. Pa za komp preglej po spletnih trgovinah, kaj ti za ta denar ponujajo. So kar razlike v cenah med trgovinami.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa si že slišal kdaj za Xeon ali samo tako iz dolgčasa rišeš smajlije?

OK, sem sicer preveril tega, ki se prodaja na bolhi in ni bogvekaj, ampak imaš tudi modele s recimo 6 mb cache, 1333 fsb + HT in ne verjamem, da bo consumer-level dual core hitrejši.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Sedaj še Winzov.

Če igrca podpira več procesorjev, bo delovala na več procesorjih. Če je igrca napisana za 1 procesor po delovala na 1 procesorju,ostali pa si bodo žvižgali.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
Pa si že slišal kdaj za Xeon ali samo tako iz dolgčasa rišeš smajlije?

OK, sem sicer preveril tega, ki se prodaja na bolhi in ni bogvekaj, ampak imaš tudi modele s recimo 6 mb cache, 1333 fsb + HT in ne verjamem, da bo consumer-level dual core hitrejši.
Pa ravno tako je-običen procesor za mase je enak Xeonu. In ti mu celo ponujaš počasnelo na P4 jedru...
E8400, E8500 in E8600 so prav tako z 6MB L2, 1333MHz FSB. HT pa noben core procesor nima...
Recimo xeon3060=E6600, xeon 3110=E8400 in podobno

Nazadnje urejeno:

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Sedaj še Winzov.

Če igrca podpira več procesorjev, bo delovala na več procesorjih. Če je igrca napisana za 1 procesor po delovala na 1 procesorju,ostali pa si bodo žvižgali.

Saj to pravzaprav ni problem. Gledaš preozko, saj po navadi sama igrica ni problem. Igrica bo bistveno hitrejša, ker bodo druga jedra prevzela ostalo delo, ki bi se sicer vsake toliko časa vrinilo na solo procesor. Tega dela je ogromno, saj se vedno pritožujemo, da nikjer ne moremo doseči deklarirane hitrosti. In če en procesor izvaja nadzor, drugi pa "računa", je to že ogromno olajšanje. Zakaj nam pa recimo predvajanje filma včasih "cuka"? Točno zaradi tega, ker mora procesor čakati na svoj dodeljen čas, ko bo zanj prostor, ker se trenutno izvaja nekaj drugega.

Za debato o tem bi se bilo dobro poglobiti v OS. Že sam po sebi ima zelo komplicirano dodeljevanje procesorskega časa (ki je kritičen) za različna dela (time-sharing , real time in še kako drugačno dodeljevanje). Ni kakšna posebna komplikacija, če se to vrši za dva ali več procesorjev.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se posipam s pepelom in prižgem svečko vsem žrtvam izraelsko-palestinskega spora.

Nisem vedel, da sem tako zelo out pri procesorjih, bo treba malo teste v roke vzet in malo prečekirat preden komu svetujem celerona za server
wink-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Se posipam s pepelom in prižgem svečko vsem žrtvam izraelsko-palestinskega spora.

Nisem vedel, da sem tako zelo out pri procesorjih, bo treba malo teste v roke vzet in malo prečekirat preden komu svetujem celerona za server
wink-1.gif

Kolega je ravnokar nabavil en računalnik z dvojedrnim celeronom za server
evil.gif