Kaj kupiti? Intel - AMD, Duo, X3, Quad

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Zamenjal bom računalnik! Sedaj imam Sempron 3000+, 1MB RAM, grafična ATI Radeon 9600/X1050, diskov dovolj (2 IDE, 1 SATA, 1 na USB). Operacijski sistem je Windows XP Pro SP3, na tekočem s popravki.
Računalnik uporabljam za internet, gledanje filmov, preizkušanje raznih programov, grafično vse nezahtevno. Monitor mi omogoča HD TV (Samsung SyncMaster T220HD).

Vprašanja so:
- dvojedrni procesor, mogoče celo tri ali štiri. Se ob ne posebno zahtevnih obdelavah pozna večje število jeder? Je višja cena tudi ustrezno izkazana v hitrosti? Intel ali AMD? (moj prvi AMD je bil 286 40MHz, prej sem imel seveda Intel). 64 bit ali ostanem na 32.
- je IDE priključek (vsaj eden) še standardno na matičnih ploščah? Vsaj en IDE disk bi prenesel naprej - 160GB.
- minimalna grafična, da bo "zdržala" par let, tudi s HD TV filmi.

Kako kupiti? Po delih in sestaviti ali v kompletu? Se splača v tujini pogledati? Se kje da dobiti "včerajšnje" računalnike po solidni ceni? H. Norman, Hofer, Bolha? (V Sloveniji vidim velik problem računalniških trgovcev v tem, da ob boljši robi, ki pride, ne znižajo dovolj cene "stare" robe, včasih celo ne ponudijo nove, če še imajo zalogo.) Ni mi problem počakati, če se misli kaj spremeniti, saj mi sedajšnja konfiguracija še kar dobro deluje. Denarno sem omejen, imam samo pokojnino!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Poglej kaj ti omogoča matična, kateri procesor lahko daš not, že če boš kakega Athlona dal not bo razlika opazna (Intel ti ne paše not). Pa dodaš še kak GB RAM-a (čeprav je za XP 1 GB kar v redu, ampak so cene smešno nizke).

Po moje boš že s samo menjavo procesorja precej pridobil in bo čisto dovolj za tvojo uporabo.

Če bi pa rad res cel računalnik menjal pa Bolha, vedno se najde kaj ugodnega. Če bi rad še kak mesec garancije in račun pa se obrni na www.so-doo.si pa še ena trgovina je v LJ, ampak se trenutno ne spomnim naslova.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Hvala! Izgleda, da le nisem bil dovolj jasen. Menjal bom cel računalnik (stari bo ostal za vnuka ali pa karkoli drugega), samo diske bom prenesel (enega IDE 160 GB in enega SATA 320GB).
Osnovna plošča je ASRock K8 Upgrade 1689, pa ni težko ugotoviti, kateri procesor bi šel gor. Žal je podnožje 749 pinsko (mislim, da je to prava cifra), pa je težko dobiti procesor.
RAM bi že dogradil, pa se mi nekako ne splača, vem pa, da je to eden od prvih in zelo učinkovitih ukrepov za "pohitritev".
Tista druga trgovina v Ljubljani je verjetno Swedata, ima tudi rabljene računalnike. Sem ga ženi tam kupil poceni.
Da pa Intel ne gre v podnožje AMD? Mislim, da sem to vedel že pred skoraj 20 leti, ko so prvi AMD prišli na trg. Sem pa imel tudi Cyrix procesor...

Glavno vprašanje je procesor - Intel ali AMD, eno, dvo, tro ali štirijedrni? To me zanima, primerjave.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja ne vem koliko se spoznaš na računalnike, si kar frišn tukaj. No če se spoznaš pa je tak pravi naslov Bolha, kupil sem že ogromno ugodnih računalnikov in laptopov tak. Itak sprobaš in če se zažene brez problema nima kaj bit, če bo crknil čez en teden pa ne more vedet niti prodajalec.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ja ne vem koliko se spoznaš na računalnike, si kar frišn tukaj. No če se spoznaš pa je tak pravi naslov Bolha, kupil sem že ogromno ugodnih računalnikov in laptopov tak. Itak sprobaš in če se zažene brez problema nima kaj bit, če bo crknil čez en teden pa ne more vedet niti prodajalec.

Noja, frišn? Na Alterju sem par dni pred tabo. Drugače sem pa začel z računalništvom tam malo pred 70 letom (1970) s FORTRANom na IBM 1130. Od takrat naprej sem bil skozi v službah, tesno povezanimi z računalništvom. Sedaj uživam zasluženi pokoj.

Za kolega pod tabo: ceneje.si je moja priljubljena stran, ne samo za računalnike!

Pravzaprav me res najbolj zanima, ali se splača kupiti večjedrni procesor za "navadni" računalnik! Ostale stvari niso problematične, jaz ponavadi kupujem pri Comtronu že dolga, dolga leta, pa bom verjetno tudi sedaj

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Eh, jaz sem še vedno v letu 2008 in sem mislil, da si šele septembra prišel...

Glede večjedrnih - dvojedrni se splača v Visti (v XP-jih znajo dvojedrnike izkoristit samo posamezni programi), štirijedrnike pa bo šele Windows 7 znal izrabit. Za navadno delo pa brez skrbi, da dvojedrnika ne boš spravil na 100% (kakšne špice že, drugače pa ne).

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Citat:
Računalnik uporabljam za internet, gledanje filmov, preizkušanje raznih programov, grafično vse nezahtevno.

Mislim da nekega smisla v nadgrajevanju niti ni, ker kake posebne razlike niti ne boš opazil napram staremu računalniku, mogoče edino če bi dodal več rama in mogoče hitrejši disk?

Sicer pa za to kar misliš uporabljati vzami dvojedrnega Intela, Eno solidno plato s 775 podnožjem, npr Asus P5Q, 4GB rama (ker je ravno skoraj zastonj), grafično če ne misliš igrat iger tudi ni treba pretiravat, za filme gledat pa po netu brskat ne rabiš neke ekstra moči. Daš zraven še disk oziroma če nimaš potrebe pač obdržiš stara, eno povprečno ohišje in napajalnik in to je to.

Npr:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
dvojedrni se splača v Visti (v XP-jih znajo dvojedrnike izkoristit samo posamezni programi),
A lahko to malo obrazložiš ?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:

Glede večjedrnih - dvojedrni se splača v Visti (v XP-jih znajo dvojedrnike izkoristit samo posamezni programi)
Buče...
Če program podpira samo eno jedro, mu noben Vista ne more pomagati. Edina prednost Viste je, da bolje prerazporeja obremenitev med jedri, če imaš zalaufanih več programov.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No to sem mislil, da razporeja obremenitev, nisem mislil s tem, da XP-ji eno jedro sploh ne uporabljajo. XP obema jedroma naloži isto delo oz. 50/50. OK, po eni strani lahko šteješ to kot koriščenje obeh jeder, ampak namen večjedrnikov je, da se razporedijo različne matematične funkcije na različna jedra(i) in se ravno s tem pridobi na hitrosti.

@stein: glede programov recimo dbpoweramp - v13 konvertiranje vsake datoteke naloži posameznemu jedru, tako da ti enkodira posnetke praktično s dvojno hitrostjo.

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Za izrabo (ne koriščenje) dveh in več jeder je odgovoren operacijski sistem. Tudi najboljši (idealen) sistem ne more izkoristiti 100% obeh jeder za "koristno" delo, ker mnogo porabi sam zase za "gospodinjska (housekeeping)" dela. Glavni namen večih jeder je v tem, da pač več postopkov istočasno poteka, ker se izvajajo vsak v svojem jedru (bolje rečeno skozi svoje jedro). Od OS je odvisno, ali to omogoča in v koliki meri. Enostavnejši OS pač ne znajo izrabiti še vzporednega procesorja in izvajajo vse delo lepo v vrsti (batch).
Mene je pač zanimalo, koliko znajo XP vzporedno izvajati, koliko Vista (je še ne uporabljam) in pa seveda prihajajoči Windows 7. Seveda je zanimiva tudi stran Linux, ki ga pa žal ne mislim uporabljati.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
ksz

A ni tako, da morajo izkoriščanje vseh jeder podpirat tudi aplikacije, ne samo OS? Če imaš "staro" aplikacijo, ti tudi 8 jeder ne bo pomagalo, ker bo izkoriščeno le eno. Torej se je bolj smiselno vprašat kakšna programska bo tekla na PCju. Ali pa se motim?

@Florjan - btw. 286 AMD na 40MHz ne obstaja.
wink-1.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
V Leclercu bojo imeli od 13. do 18. razprodajo, verjetno starejših modelov, računalnikov.Popust naj bi bil 50%, dobiš ga pa v obliki bona, ki ga potem porabiš za recimo špecerijo . Mogoče se pa najde kaj pametnega, občijano mislim da imajo PC Plus mašine od Acorda.

http://www.e-leclerc.si/P/DeskWM/TS.php?Doc=185

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No to je to - XP sam razdeli vse 50/50 (pri dvojedrnem) oz. uporablja večjedrnik enako kot enojedrnika, Vista zna že nekaj razporedit (en program naloži v eno jedro, en program v drugo), v Windows 7 pa bi naj bila podpora še boljša in bi naj tudi programom, ki ne podpirajo več jeder, razdelili različne operacije na različna jedra. Je pa res ja - veliko je odvisno od samih programov kako so napisani, ampak če se že sam OS (ki je ponavadi najbolj požrešen) izvaja razdeljeno na več jeder, je napredek že tu.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Citat:
No to je to - XP sam razdeli vse 50/50 oz. uporablja večjedrnik enako kot enojedrnika
Znova buče...
XPji s 50% obremenitvijo.
9vz-untitl.jpg

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa kaj se je treba na tem kurčevem forumu na vsako besedo obešat? Tudi če bo eno jedro delalo s 10% obremenitvijo in drugo s 90% bosta obe jedri izvajali enake operacije. Srečen zaj? Vse kar si dokazal s to sliko je, da so XP-ji tak zastareli, da niti obeh jeder ne znajo enako obremenit.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.962
-8.672
113
Seveda se je potrebno obesiti na vsako besedo, ki ni resnična. Ali pa se bomo kar nekaj zmišljevali?

In pri tej sliki se tudi ultra super nova Vista ne bi odrezala niti pike drugače. Tako pač je
smirk-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
@stein: glede programov recimo dbpoweramp - v13 konvertiranje vsake datoteke naloži posameznemu jedru, tako da ti enkodira posnetke praktično s dvojno hitrostjo.
Ja. In kaj ima to veze z XP--Vista ?

Kaj naredi Vista boljše ?
Te Jest lepo sprašuje, ti kar nekaj "tak je kot pravim"....

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
''Ja. In kaj ima to veze z XP--Vista ?'' Nobene. Bi moralo imeti vezo?

''Kaj naredi Vista boljše ?'' Boljše razporedi procese med jedri, sem že 3x napisal
rolleyes-1.gif