Kaj je potrebno storiti za prehod z 220V na 380V?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Sedaj imamo že kar nekaj let 1fazen el.priključek, vendar s tem ne gre več naprej, saj rabimo več moči. Problem je tudi v tem, da smo zadnji na priklopu in imamo konstante probleme s slabim tokom.

Pred nekaj leti smo spraševali na elektru kaj vse je potrebno za prehod na 3 fazni el.priključek in so začeli nekaj bluziti, točno sam ne vem kaj, vendar če se prav spomnim so rekli, da rabim soglasje predhodnega soseda (predzadnjega v veji, ali pa srednji med tistim sosedom,ki ima 3 faze in nami), če on to dovoli oziroma če se on strinja, da gre tudi on na 3 faze (on seveda ne bo šel, ker je priključek za 3 faze več vreden kot njegova cela hiša oziroma karkoli je že tisto).

Ker smo vedeli, da sosed ne bo zato, smo preprosto to sprejeli.

Vendar jaz verjamem, da mi mora ponudnik el.energije zagotoviti 3 fazni priklop, pa če se sosed strinja ali ne? Imam prav?
Lahko kdo svetuje kako naj postopam, ker jutri bom klical na elektro, da preverim ali je kaj novega na to temo.

Hvala za vsak nasvet

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sosedu ni treba da vzame enofazni priključek on mora samo dovolit, da gre nov trifazni kabel mimo njega. Pa še to ne vem, če ima lahko on kaj proti saj so obstoječi kabli in priključna omarica od Elektra in tudi dostop do njih ima samo Elektro. Zamenjal bi se samo enofazni kabel za trofaznega vendar Elektru to ne diši, ker je to povezano s stroški in tega denarja s tvojim večjim prispevkom za večjo priključno moč še dolgo ne bi dobili nazaj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Po moje napišeš zahtevo za trifazni tok z varovalkami takšne in takšne moči in to je vse. Elektro mora imeti nekje napisan pravilnik v kolikšnem času mora zahtevo realizirati (no, gotovo imajo kje napisano tudi, da se lahko spomnijo, da za priklop "ni tehničnih zmožnosti" - v tem primeru si ga naj...
smile-1.gif
).

Sicer pa svašta, sam sem si očitno zmotno predstavljal, da so do vseh odjemalcev pripeljani vodniki za tri faze...
tongue-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Prvo kar moraš vedeti je, da ti mora distributer zagotavljat ustrezno kvaliteto oskrbe z električno energijo tudi če imaš samo eno fazo. Obstojajo natančni predpisi znotraj katerih mej se mora gibat fazna napetost. Če je ta prenizka ti mora elektro zagotoviti ustrezno posodobitev omrežja, da boš imel ustrezno kvaliteto napetosti. Ker si zadnji v verigi, imaš največje probleme. Če si prepričan, da ti priključna napetost preveč pada, potem lahko zahtevaš registrator. Z njim določeno časovno obdobje beležijo napetost in če je preveč prenizkih zabeležb, mora elektro popraviti omrežje na svoje stroške. Malce pomisli v katerem delu leta imaš največje probleme in takrat zahtevaš beleženje z registratorjem.

Da imaš lahko ti trofazni priključek, ni nobene potrebe, da ga ima tudi sosed. Moraš pa imeti speljane tri faze do hiše.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Čeprav je tukaj popolnoma jasno, da je nategovanje protizakonito. S plačilom fiksnih dajatev na računu za elektriko je vsak upravičen in mora dobiti električno oskrbo kvalitete, ki jo plačuje. Vsaj kar se napetosti tiče mora biti efektivna linijska napetost (med linijo in nevtralnim vodnikom) 230V +6% -10%.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
KSZ

Sem danes klical sigurno 10 krat rajonske fante od 7.00 naprej, ampak ni šans, da jih dobiš. Zgleda da gredo hitro na teren.
Kar pa se tiče elektrike kot same ... bom ob kakšenih problemih pogledal kolikšna je napetost, ampak bolj kot to me moti, da pride do izpade elektrike vsaj 5 krat na mesec po pol ure, 1 uro, včasih tudi 2 ure.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Vprašanje je če ti bo trifazni tok rešil probleme izpadov - če bi bile pri tebi prešvoh varovalke bi pač dal nazaj fid stikalo, tako pa kot kaže ne meče pri tebi ven.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Tole smrdi po nečem drugem, po zjahanem omrežju. Če je omrežje v k, pol ti tudi trifazni priključek ne bo kaj dost pomagal. Tele izpadi so malce čudni, sploh če so čez vse leto. Če rabiš trifazni priključek moraš sam presodit glede na porabo porabnike, če želiš kdaj priklopiti trifazni motor, ... Če omrežje komplet sesuje, pol se dogaja nekaj na omrežju. Nima sicer izkušenj s tem, bi pa na tvojem mestu probal najprej s pritožbo dobavitelju.

Domnevam, da ni problem v glavni varovalki pri tebi. Četi meče glavno varovalko ven, pol pa sta dodatni dve fazi možna rešitev problema. Če pa elektrike samo zmanjka pol pa je omrežje.

Nazadnje urejeno:

c354rxd

Zelenc'
17. mar 2015
1
0
1
v nasi hisi je ze kabel za 3 fazni tok ampak samo do razdelilne omarice za 220V ki razdeli v stekerje in luci. zanima pa me koliksna bi bila cena da bi instarilai 3 fazne prikljucke (s varovalkami in vsem v kompletu) po pritlicju.

hvala

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.617
716
113
???
luči in vtičnice so načeloma enofazne. Trofazno vtičnico potrebuješ recimo za delavnico.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Pomoje je mislil, da se montira omarica in se inštalacija razdeli na 3f. dovod.
cena- omarica in ustrezno število inst. odklopnikov, kakšen KZS ali RCD, drobni material, delo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Pa sedaj plačuješ enofazni ali trifazni priključek?
Koliko in kakšne trifazne vtičnice želiš imeti? Kako boš do njih vlekel kabel (nadometno, stemal)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To je ključno vprašanje. Če je trifazni priključek na hiši, potem je velika verjetnost, da se bo dalo naredit tudi trifazne vtičnice.
Tako imam jaz - v stanovanju so posamezni priključki vezani na različne faze, samo v delavnici pa imam normalno trifazno vtičnico.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
446
83
Spet obujam eno staro temo... ;)

Torej, ker renoviramo hišo in bomo zamenjali tudi nekatere električne aparate, bi prosil za mnenje glede prehoda iz enofaznega toka na trofaznega.

Do sedaj smo imeli enofazni tok (glavna varovalka 1x25A) in je zadostovalo za dosedanje potrebe (80l el bojler (2kw), 2 klimi (2,5kw in 3,5kw), pečica (2kw), pralni stroj, sušilni stroj (s toplotno), likalnik in ostale drobnarije).

Sedaj bomo ven vrgli staro pečico (2kw) in mogoče še bojler, ampak dodali TČ 6kw, indukcijsko kuhalno (7KW!!!!!, varovalke morajo biti 1x32A ali 2x16A), parno pečico (3,4kw). Sicer bo TČ zamenjala klimi pozimi, vendar INDUKCIJA je požrešna ko hudič...

No, in sedaj me zanima, če bi po vašem mnenju zadostovalo, da zamenjam glavno varovalko na 1x35A ali bi moral naret 3-fazni tok (recimo 3x20A)?

Imam pa sam občutek, da bom bolj mirno spal, če dam kar zdaj (med renovacijo) naret 3 fazni tok (3x20A)... Verjetno kakega jurja stroškov, kajne? Imam sicer plastično omarico zunaj in 5 kablov v omarici...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.641
10.833
113
jaz bi šel na 3x. Se mi zdi bolj elegantno razporejat. Toplotna drugače dela na eni fazi. 6 kw je samo če delajo grelci ..

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Heh, indukcija je pa res najmanjši problem. Koliko stanovanj, ki ima indukcijo, pečico, bojler, pralni stroj, sušilni stroj, pomivalec, kalorifer, pa ima več kot 1x25A?