Jugonostalgija

I

Izbrisan uporabnik #9334

Bil je "Kobit", pa "Alukor". To so bili domači bitumenski pripravki in si moral avto izolirat redno na 2 leti.
So pa naši tovornjakarji vlačili iz Njemačke neke mnogo bolj kvalitetne zadeve, tistega pa ni izpralo preko zime. Pozabil imena.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Dinitrol zaščita je bila..sem poznal mehanika, ki je dobro živel na ta račun.

Sedanji avti pa niso kaj dosti boljši, vsaj, kar se tiče podvozja. Pobarvani so z osnovno črno, to je pa vse. Po dveh zimah., če ga ne pereš kaj dosti, so roke in ostalo kar hitro rjave.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Pomoje kar ja..
Mislim, da je imel kolega zaščiten avto s to zaščito-po desetih letih ,ko ga je prodal je bil brez kapljice rje, dočim ima drug znanec enak model in mu veselo cveti na različnih mestih..

I

Izbrisan uporabnik #9334

No, pa ko že obujamo stare cajte, smo si znali mulci kar pestro narediti. Elektronika mi je bila glavni hoby. Če sem hotel poslušati glasbo, sem si moral vse sam narediti. Vse štipendije so šle za to, pa sem imel eno od boljših.

Naredil sem si nove 120 W boxe, za tiste čase zelo oornk zadeva. Pri nas se je bolj ubogo kupovalo, iz Anglije sem si naročil peklensko drage zvočnike (Dinaudio
sprasujem se.gif
), imeli so navitje iz šestoglate pozlačene Cu žice. Tri štipendije sem tja zapravil, tako kot danes kakih 1500 Ejev.

In sem šel poslušat Jamesa Lasta in njegovo najnovejšo , seveda na full
grin1.gif

Eh ja, čez par dni sem tako ponižno šel v Celje po one zvočnike od Ei Niš-a ki prej niso bili dovolj imenitni, cheap roba yebiga, pa samo 40 watov itd
frown-1.gif
. Sploh se nisem trudil, zmetal sem skupaj kakorkoli ...

AMPAK
smile-1.gif

Prej sem pa tiste drage angleže moral sežgati!
uf-1.gif

Citat:
Uporabnik Demz pravi:
No, pa ko že obujamo stare cajte, smo si znali mulci kar pestro narediti. Elektronika mi je bila glavni hoby. Če sem hotel poslušati glasbo, sem si moral vse sam narediti. Vse štipendije so šle za to, pa sem imel eno od boljših.

Naredil sem si nove 120 W boxe, za tiste čase zelo oornk zadeva. Pri nas se je bolj ubogo kupovalo, iz Anglije sem si naročil peklensko drage zvočnike (Dinaudio
sprasujem se.gif
), imeli so navitje iz šestoglate pozlačene Cu žice. Tri štipendije sem tja zapravil, tako kot danes kakih 1500 Ejev.

In sem šel poslušat Jamesa Lasta in njegovo najnovejšo , seveda na full
grin1.gif

Eh ja, čez par dni sem tako ponižno šel v Celje po one zvočnike od Ei Niš-a ki prej niso bili dovolj imenitni, cheap roba yebiga, pa samo 40 watov itd
frown-1.gif
. Sploh se nisem trudil, zmetal sem skupaj kakorkoli ...

AMPAK
smile-1.gif

uf-1.gif

stari pa ti sekaš na puno.... neki podobnga kt si ti sem mel na faksu ko sm diplomo delal, sam da tm se je tipo igral z malce drugačnimi instrumenti.....sekal je pa za popi***t. Iz fotelja v pisarni ti je povedal kaj mortš dobt, kako mora zgledat itd....

matr demz, dej poročej kaj delaš (služba, hoby) itd in če te še vedno tolk razganja..... majkemi da na takih kt si ti vsaj pol sveta stoji.... pa bomo začeli čarat še kaj druzga ne sam zvočnikov.....

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:

AMPAK , ti zvočniki so peli! Še danes pojejo, pa je več kot 35 let. Neverjetno kako gladek in uravnotežen zvok, še danes jih ima mlajši brat, je rekel da bo to tazadnje ko bo šlo od hiše. Membrane so stare in rjave, že malce hočejo cveteti - ampak zadeva neverjetno lepo igra!

Lahko samo potrdim. Pa še ena hecna stvar je. Nišev zakurca palca nisi mogu skurt pa če je še tko nikakav zgledal.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Samo ena pripomba: Dynaudio niso angleški zvočniki, so danski. Meni še vedno dobro delajo, pa so tudi še iz časa Yuge, samo na basovcih je bilo potrebno zamenjati obrobe...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Komentarji.

Recimo:

Citat:
Jaz dvomljivcem vedno zastavim eno samo vprašanje, da vidim kakšen odnos imajo glede primerjave stanja duha v kapitalizmu in socializmu. Leta 1941, pred začetkom vojne so se Ljubljančani enkrat tedensko umivali v javnem kopališču na Mali ulici. V barakah, hišah, blokih ni bilo kopalnic, stranišča so bila najvelkrat zunaj, na štrbunk. Po vojni leta 1945 je takratna oblast ukazala graditi zadružna stanovanja in hiše s kopalnicami in stranišči. Moje vprašanje je, ali gre za revolucijo ali evolucijo. Mnogo dvomljivcev, še vedno misli, da gre za slednje. Evolucija v štirih letih. Ne zaznajo biti kapitalističnega sistema, ko ni zadosti, da je človek reven, treba ga je razčlovečit in skrajno ponižat. To je treba implementirat v Libiji, Siriji, Iraku. Civilizirane ljudi je treba spremenit v berače, podložne kapitalističnem sistemu in sveti katoliški cerkvi.

Citat:
Ko si že ravno Jeseničan (čeprav mi bolj deluješ marsovec), ti še povem, da je prišel moj stari oče, ki je bil rojen na kmetiji v Avstriji, ki ni mogla preživeti vseh otrok, s trebuhom za kruhom delat v jeseniško železarno. Pa smo spet pri tem klinčevem socializmu. Zadnjih nekaj let Kraljevine je delal v železarni in nikakor ni mogel privarčevati za novo kolo. V gnilem komunizmu pa si je z razkladanjem koksa iz vagonov, leta 1952 kupil novi Tomos Puch 250 motor. To je razlika med tem tvojim političnim (ne)redom in socializmom.

Kako zjebati potomce:

Citat:
Moj praded je dal Cerkvi 7 hektarjev, da bo njemu in njegovim potomcem zvonilo na pogrebu. Potem je država to pobrala. Meni pa ne bo zvonilo. Je to pošteno do pradeda in mene?
bonk.gif

Citat:
o je pa čisto res, sploh so smešne primerjave brez časovne razlike! 40 let naaj so recimo furlasnki kmetje živelli slabše od gorenskoih, d ane omenjam Sicilije, Sardijije itd. spomnim se, kos mo smučali po Dolomitih, tam je bil traktor luksuz, pri nas je imel pa vsak kmet po dva! Nalagajo kr nekaj brez zvze, nobenih podatkov,. Ko so v osemdesetih letih sem prihajali potomci argentinskih domobrancev, so imeli tako oprane možgane, da so iskali gulage, delovna taborišča, mučilnice itd.Popolnoma so bili šokirani, kre je bilo cve 50 let pred Argentino, veliko jih bi ostalo kar tu, v komunizmu!
hysterical-1.gif

Citat:
o tem sem že parkrat: naši izseljenci iz USA in Argentine so nam 1990 ali 91 "darovali" za dva tovorna aviona - preko 40 ton, neuporabne robe v obliki povsem zastarelih RTG, pa zdravil in medicinske opreme. Peterletovo maslo, kako je - pooblaščen za stike z izseljenci - predstavljal življenje v prejšnji državi. Ko so še Albanci zavrnili to robo, je končala na tajni deponiji
aplauz.gif

Citat:
Tudi v Kranju. Še preden jim je uspelo do konca zgradit bloke v obliko hakenkreuza je bilo konec vojne. Današnja Zupančičeva.

Lahko kdo potrdi?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
temu se je reklo "izolacija avta.". Pa ni bil vosek. Neka smola, al kaj je blo. Črno...
Zdej se pa lepi na današnje avte tista "leteča rja", al kak se reče. Avto po vratih cel popikan od rje. Karoserija pa iz "poliestera"

V času našega Yugeca smo z Dinitrol zaščitno smolo špricali. Še danes ima foter liter te (najbrž že suhe) smole. Samo se jo da lepo z bencinom razredčit
grims-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
včasih je bilo normalno da se zaščiti avto. potem je prišla "nova era" in garancije na prerjevenje itd pa se je to opustilo... čeprav ni neumno...

tony

Guru
23. jul 2007
9.749
1.531
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
o tem sem že parkrat: naši izseljenci iz USA in Argentine so nam 1990 ali 91 "darovali" za dva tovorna aviona - preko 40 ton, neuporabne robe v obliki povsem zastarelih RTG, pa zdravil in medicinske opreme. Peterletovo maslo, kako je - pooblaščen za stike z izseljenci - predstavljal življenje v prejšnji državi. Ko so še Albanci zavrnili to robo, je končala na tajni deponiji
aplauz.gif

Je to tista znana zgodba, ki so jo vrteli po TVSu, ko je en kamionar (menda mu je bilo ime Franc Nemec) v oddaji klical na vse konce in kraje, kam za vraga naj odpelje cel kamion zdravil s poteklim rokom uporabe?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik bula pravi:
Samo ena pripomba: Dynaudio niso angleški zvočniki, so danski. Meni še vedno dobro delajo, pa so tudi še iz časa Yuge, samo na basovcih je bilo potrebno zamenjati obrobe...

Dynaudio, da. Nisem bil prepričan več, zato vprašaj. Uh, je že kar dolgo od tega. Naši tastari so konkretno gor plačali s takšno mularijo, kwa čem sedaj
hysterical-1.gif
Mi kot mulci smo pa takrat smeli izumljati tudi atomsko fiziko (in smo jo !) . Ne bi menjal tistega časa odraščanja za kaj drugega, pa če se Teleks in Sgh sama sebe na količek postavita.

Toda to so bili neki angleški zvočniki (...? ) Tam okoli 78 - 80. leta. Same neke presežne ocene, zato sem tudi kupil. Navitje iz 6 oglate žice, pa še pozlačeno poleg!
Zakaj šestkotna žica? Zaradi dinamičnih obremenitev, ki jih tista tuljavica v zvočniku doživlja (saj verjetno veste).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
danes pa mulci izumljajo facebook (in ga) ter app-e na gsm-ju... tisti s tehnično žilco.

tudi včasih so eni imel 2 levi roki drugi so pa mopede šraufal

I

Izbrisan uporabnik #9334

V 60. letih je bila revija ABC Tehnike, notri je bil članek, kako so ameriški mornarji med drugo svetovno poslušali radio (seveda so bili srednji valovi, če ne kar dolgi) na Pacifiku. Bil je cel načrt, nič baterije ali kake druge zunanje energije. Žiletka ter pisarniška sponka, ...
crazy1.gif
strašno mi je žal, da sem tisto izgubil.

I

Izbrisan uporabnik #9334

17758-icon_confused.gif
:

Amerikanci so poslali vohuna v rusijo, kako in kaj je tam. Čez en mesec se je vrnil ter poročal: "V Rusiji fejst delajo in zelo se nas bojijo!".

Sedaj so bili rusi na vrsti in poslali vohuna v ameriko, kako in kaj je tam. Čez en mesec - se ni vrnil, čakajo še naslednji mesec - dva ... čez štiri mesece se je vrnil in poročal: " V Ameriki fejst delajo in zelo se nas bojijo!"
- "Ok, v redu, ampak kje si bil pa ostale tri mesece?"
- "Ha ha, bil sem v Jugoslaviji,
hysterical-1.gif
, pa bojijo se nas tudi nič ne!"