Joj kam smo prišli.....

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pogodbeniki na RTV zahtevajo redno zaposlitev.
http://www.rtvslo.si/slovenija/pogodbeniki-na-rtv-ju-zahtevajo-jasno-ukrepanje/295357

Si predstavljate da ste vi podizvajalci v neki firmi in ker pretežno delate samo zanjo,naročila se pa zmanjšujejo od firme zahtevate da vas redno zaposli. Osebno se bojim da bi takega podizvajalca takoj nagnal.

Osebno mi zmaga ta komentar pod člankom;

REŠITEV JE TOŽBA NA DELOVNO SODIŠČE! Imel sem podoben primer samo zadeva se je rešila z poravnavo. V osnovi ni pomembna pogodba ( s.p.-ja) pomembno je kakšno dedlo opravljaš. Ali ima tvoje delo elemente dela za nedoločen čas: pod nadzorom delodajalca..kdo ti določa dopust..komu izdajaš račune..polni delovni čas za enega delodajalca.. Lahko zahtevaš vse plačane prispevke za dobo 5 let..da ti delodajalec vrne znesek vplačanih prispevkov..dopusti..regresi se morajo plačati za nazaj POMEMBNO zahtevaš na sodišču spremembo pogodbe v pogodbo za nedoločen čas..(če delas pri istem delodajalcu več kot 2 leti). Doviš približno cca 20 000 evrov + pogodbo za nedoločen čas.. Sam sem bil pšri parih odvetnikih, pa tudi sam se moraš poglobiti v delovno zakonodajo..SREČNO!!

Upam da ljudem kaj takega res ne uspeva ker če ja potem adijo pamet

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Uspeva. Če v pogodbi preveč omejiš njegovo, reciva podjetniško svobodo. Tudi v tujini (konkretno Nemčija, Belgija) sodišča že velikokrat razsodijo v korist tožnika, če gre nedvoumno za odvisno razmerje med naročnikom in pogodbenim izvajalcem (ekonomska odvisnost, opravljanje del izključno po navodilih naročnika, izključno samo za njega, ipd., dopust lahko ima samo takrat ko ima naročnik kolektivca ipd.).

Kot zanimivost - podobna zadeva pri nas pred leti - stevardese Adrie ki so dolga dolga leta delale preko napotnic študentskega servisa so dobile podobno tožbo.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Uspeva lahko kar je preko podjemne pomoje, ne pa poslovno sodelovanje s.p. in d.o.o. v bilo kateri smeri. Če jaz podpišem pogodbo o sedelovanju mu jaz ne bom določal dopusta, ampak bom povprej povprašal kaj pa kako, če za določen termin ne gre skozi najdeš druzga. Oba sta samostojna in neodvisna, vsaj na papirju, praksa je drugo. Ampak meni tole diši na podjemne, avtorske, honorarne pogodbe kot pa na solodevanje med pravnimi subjekti. Imam pogodbo letno s tiskarjem in kaj, ga moram zaposit, če mora zaradi mene delati ko jaz rabim robo?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
only in Slovenistan. jao kam smo pršli. sicer se mi ljudje smilijo, da so končali FDV pol pa lahko dela samo za RTV,POP, Jano,... jaka perspektiva.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Presoja se, ali je razmerje odvisno ali ne. In tudi pri s.p. je lahko tako.

Primer - firme, ki so dale svoje šoferje na s.p. in imajo pogodbe, iz katere izhaja, da gre za odvisno razmerje, imajo lahko zaradi tega težave (odpravnina npr. ipd). Vsekakor pa večina pogodb med poslovnimi subjekti ni takšne narave - kot npr. tvoj tiskar - saj ne dela samo za tebe, ne diktiraš mu da mora delati med 08:00-16:00 ipd. To vsekakor ni odvisno razmerje.