Je pavšalno zaračunavanj ogrevanja še legalno?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Tako je! kaj pa v objektih kjer imajo etažno centralno, ali pa celo peči na drva? A tam tudi sosed teži sosedu, da ga ogreva, ko je le-ta na dopustu in da peč na minimum. NE! Taka stanovanja so celo zelo zaželjena in praviloma vsi plačujejo dosti nižjo ceno lastnega ogrevanja kot tisti s skupnimi kotlovnicami.

Hebat ga; kupiš stanovanje pod streho zaradi lepega razgleda, pač ti je poleti vroče, pozimi mrzlo, kupiš v pritličju zaradi gibalne oviranosti, hebat ga, pač te zebe, ker klet ni ogrevana,.... Ampak vse to veš že ob nakupu!

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
Saj se določi nek faktor glede na lego stanovanja, potem pa naj bi se ta faktor upošteval pri izračunu skupaj z odčitano porabo iz števcev. Sicer, ko sem nazadnje probal vprašat upravnika kako se to izračunava, se mi je skor začel v obraz smejat, preden se je uspel obvladat in nekaj začel nakladat. Tako da na papirju vse špila, v praksi te nategnejo še bolj kot so te prej.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ja, dajmo vse TČ odmontirat in vržt stran ... Najcenejši vir ogrevanja ...
bonk.gif

Imaš TČ v stanovanju sredi bloka?
shocked-1.gif

In ne enačit TČ in ogrevanje na elektriko (radiatorji)!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Zadnjo zimo (11/12)sem v bloku prezivel pri zaprtih radiatorjih. Na balkonu je padlo do 18, notri ke bilo stalno preko 20, kopalnica stalno 22+.
Je pa res da sem bil v sendvicu, juzna stran.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Citat:
Citat:
Jaz sem bil pred leti v najemu v stanovanju, ki je ravno prešlo iz pavšalnega obračunavanja ogrevanja na obračun po števcih. Ko sem dobil položnico oktobra za september, sem po hitrem postopku šel lepo ven.....

55 kvadratov, radiatorji zaprti ker je kljub temu bilo v stanovanju bilo 24 stopinj in sem ob tem imel vedno kako okno na kip odprto..... postavka ogrevanja 135 €
bonk.gif
. Zimo predtem nisem plačal nikdar več kot 80 €, pa je bila precej snežna in mrzla.

Celo na 24kur je bil naš blok, večja stanovanja so imeli celo po 300 € ogrevanja. Hvala lepa za števce pol
bonk.gif
Torej si se grel na račun soseda oz. sosedov.
Verjetno. Kak je šele pri teh sosedih moralo biti vroče... no, razen če so kurili na ful pri odprtih oknih in hodili po flatu v gatah.

Bolano do amena. Zdaj imam ogrevanje na elektriko in enostavno plačam porabljeno elektriko. Fer.
Njim ni bilo vroče, ker so morali dodatno ogrevati zaradi tebe in tvojega mrzlega stanovanja.

Čak... On je imel 24 brez vklopljenih radjatorjev. Potem so sosedi morali imeti v stanovanju 30 da so njemu ogreli na 24. Sory ampak tak fizika šplila.

BTW, jaz imam v bajti 21 pa nas ne zebe. Torej nekaj v tej zgodbi ne špila. Ali avtor pretirava. Ali sosedje pretiravajo in posledično so položnice take kot so.

Drugače, pa bi se morala obračunavat samo poraba ki se odčita na števcih. Ja jabat ga, če je zunanje stanovanje. Na moji bajti me tud noben ne vpraša, kako izolacijo imam in če mi skozi stene uhaja toplota. Če kaj ni v redu, so na trgu tudi druga stanovanja.
Sej nima veze koliko so oni imeli. on bi pač z zaprtimi radiatorji zastonj sebe grel in vse đabe. Seveda na račun sosedov. Zdaj je veliko bolj pošteno, pa še tisti ki so kurili z odprtimi okni bodo bolj gospodarno ravnali sedaj.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Mi mamo en kopalniski radiator kjer delilnik ne deluje oz ni nic na displayu prikazanega? Sedaj ce stric odcitava stevce vidi to kot da je radiator zaprt? Cez cas bi zamenjali ta radiator za lojtro in takrat se bo tudi stanje videlo ali dela ali ne? Torej trenutno je bolje da nic ne prckam?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Če ne dela - nič ne kaže, se to na prevzemu podatkov vidi kot napaka in je razlog za obisk kontrolorja.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Če ne dela - nič ne kaže, se to na prevzemu podatkov vidi kot napaka in je razlog za obisk kontrolorja.

Hja mamo debilen SPL in niti na poloznici ne napisejo tocno koliko mest odcitavajo kar mi gre zelo v nos.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
ksz... Folk je po mojem ratal čisto preveč občutljiv in "zmrznjen". Čim pade pod 20 stopinj, bi že kar vsi kurili - zadnjič me je skoraj kap, figurativno, ko so v službi objavili, da se bo stavba že pričela ogrevati. Kot se spomnim, ponavadi ni bilo tega pred drugo polovico novembra oz. ko je bilo nekaj dni pod 10 stopinj... Najbrž ne vedo več, da se je pač potrebno malo bolj obleči...

Kakorkoli... novi zlobirani pravilnik bi lahko dopolnili tudi tako, da se tistim, ki so/smo v delih stavbe, ki so izpostavljeni poleti, da je prevroče in jih je potrebno s klimo hladiti, solidarno sofinancira povišano porabo električne energije s strani vseh stanovalcev. (Malo za sarkazem, malo za res. Ma ne, sploh ni več sarkazem, bolj ko razmišljam o tem, bolj se mi zdi logično, da bi mi vsi lahko sofinancirali hlajenje, če jaz vsem sofinanciram ogrevanje.)

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.810
2.607
113
35€ na radiator je koštalo pri men. Sedaj pa se ne obračunava z njimi!
Legalno bo pa toliko časa, dokler ne bo država kaj novega izmislila-naprimer merjeje na osnovi kljmž.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.597
1.122
113
Titograd
Citat:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Jaz sem bil pred leti v najemu v stanovanju, ki je ravno prešlo iz pavšalnega obračunavanja ogrevanja na obračun po števcih. Ko sem dobil položnico oktobra za september, sem po hitrem postopku šel lepo ven.....

55 kvadratov, radiatorji zaprti ker je kljub temu bilo v stanovanju bilo 24 stopinj in sem ob tem imel vedno kako okno na kip odprto..... postavka ogrevanja 135 €
bonk.gif
. Zimo predtem nisem plačal nikdar več kot 80 €, pa je bila precej snežna in mrzla.

Celo na 24kur je bil naš blok, večja stanovanja so imeli celo po 300 € ogrevanja. Hvala lepa za števce pol
bonk.gif
Torej si se grel na račun soseda oz. sosedov.
Verjetno. Kak je šele pri teh sosedih moralo biti vroče... no, razen če so kurili na ful pri odprtih oknih in hodili po flatu v gatah.

Bolano do amena. Zdaj imam ogrevanje na elektriko in enostavno plačam porabljeno elektriko. Fer.
Njim ni bilo vroče, ker so morali dodatno ogrevati zaradi tebe in tvojega mrzlega stanovanja.

Čak... On je imel 24 brez vklopljenih radjatorjev. Potem so sosedi morali imeti v stanovanju 30 da so njemu ogreli na 24. Sory ampak tak fizika šplila.

BTW, jaz imam v bajti 21 pa nas ne zebe. Torej nekaj v tej zgodbi ne špila. Ali avtor pretirava. Ali sosedje pretiravajo in posledično so položnice take kot so.

Drugače, pa bi se morala obračunavat samo poraba ki se odčita na števcih. Ja jabat ga, če je zunanje stanovanje. Na moji bajti me tud noben ne vpraša, kako izolacijo imam in če mi skozi stene uhaja toplota. Če kaj ni v redu, so na trgu tudi druga stanovanja.
Sej nima veze koliko so oni imeli. on bi pač z zaprtimi radiatorji zastonj sebe grel in vse đabe. Seveda na račun sosedov. Zdaj je veliko bolj pošteno, pa še tisti ki so kurili z odprtimi okni bodo bolj gospodarno ravnali sedaj.

24 stopinj sem imel, kam bi se še grel? Ohladiti sem se hotel, odpiral sem okna na kip (pri zaprtih oknih je bila temperatura celo 26 stopinj) nisem vajen imeti take temperature v stanovanju, nikoli nisem imel več kot 21. Folk je imel sredi zime odprta okna in radiatorje na ful. Meni je to neekonomično. Cel blok stanovanj je moral kupiti delilnike, jih plačati, na koncu pa so vsi plačevali za porabo 100% več. Nateg.

Zdaj se grejem na elektriko ker pač drugega vira ogrevanja ni. Pa hvalabogu, cena je normalna. Saj ne serjem denarja.