Javna uprava - banda!

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Še bolj žalostno je če malo izračunaš:

če gledamo z predpostavko da se obstoječim zaposlenim plače niso znižale, potem dobimo da je gospodarstvo službo izgubilo 70k ljudi z povprečno plačo dobrih 200 eur, v JU pa je službo dobilo 6k ljudi z povprečno plačo 4000eur.

Ker je jasno da ni tako, se lepo vidi da so šle plače v gospodarstvu malo dol, v JU pa precej gor.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Delovno razmerje si jaz razlagam tako: jaz delam, recimo pri tebi, ti me pa plačaš... če jaz ne delam, potem me ti ne plačaš... če mi delo (ali pogoji dela, plačilo,...) ni všeč, grem in si poiščem drugo delo. V kolikor tega nisem sposoben storiti, bom pač moral potrpetii, konec koncev mi ti daješ kruh.
Skratka, razlagaš si ga kot suženjsko razmerje.

Od konca: delodajalec ti ne daje kruha, razen če slučajno ne delaš v pekarni. Pa še potem ga moraš plačat.
Delovno razmerje je pogodba, ki obema pogodbenikoma nalaga obveznosti in pravice. Pri tem velja še upoštevati še nesimetričnost položaja in biti bolj občutljiv na pravice delavca in dolžnosti delodajalca (ker bo pravice delodajalca in dolžnosti delavca močnejša stran zlahka uveljavila sama, obratno pa ne drži).
Če delodajalec enostransko spremeni normative (seveda v škodo delavca), mora delavec to požreti ali oditi? Saj de-facto je tako, prav pa ni.
Še veliko bolj pa to velja, ko je delodajalec država. Npr superminister bo te dni zaposlil devet novih uradnikov ("sami dobri ljudje"), plačna masa pa se bo zmanjšala za 10%... po domače bo teh 9 ljudi dobilo staro plačo 12 učiteljev (recimo), ker pa se plačna masa krči, bomo odpustili 14 učiteljev (ali česarkoli že - ampak tistih, ki delajo, kar je stvar suprministrstva, core business takorekoč), da bo 9 dobrih ljudi dobilo delo pri prelaganju papirjev - in s tem se strinjamo, zakaj že? Ker superŽiga to dela s svojim denarjem na svoj račun in bo, če se ne bo izšlo, ostal brez hiše in spodnjih gat? I don't think so,

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Kako imajo sploh jajca stavkati, prekleta banda. Ve se, da je vse v qurcu, da živijo na plečih nas, ki smo zaposleni v gospodarstvu in jih "živimo", oni pa stavkat.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Placas nekoga ki cel dan ne dela, in s tem povzroca se splosno skodo drzavi ma to je res mozno samo v Sloveniji,

pa daj ne nakladaj ...spet neke neumnosti...poisci na netu kako je s placilom med stavko v drugih drzavah, pa potem bodi pametn...al pa daj kopipejst zakona iz tujine kjer pise da se stavka ne placa in da je avtomatsko dopust... kr nekaj

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.536
856
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Ker je jasno da ni tako, se lepo vidi da so šle plače v gospodarstvu malo dol, v JU pa precej gor.

Pozabimo, da je plače povečala plačna reforma, ki je otrok in življenjsko delo g. Viranta.

Kaj je bilo bistvo reforme? Vseh 150+k ljudi je stlačil v 60 in nekaj plačnih razredov in to tako, da se nobenemu plača ni znižala. Vsi zadovoljni .... dokler je šlo. Kar pa ni bilo dolgo.

Aja, recesija da ga je nepričakovano z=bala? Saj, tudi v debatah Tele.kom:T2 poslušam (berem), da bi T2 uspel, če ne bi bilo te
evil.gif
recesije.

Kako lepo je delati v družbi, kjer osnovne zakonitosti veljajo za elementarne katastrofe. Če ti uspe, si junak. Če ne, je pač smola. Nisi kriv, da ima dan samo 24 ur. Nisi kriv, da ima RS samo 2M prebivalcev. Nisi kriv, da v kapitalizmu nastopajo krize nepričakovano na desetletje ena.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Najbolj mi je všeč pri stavki to, da morajo cariniki bolj delati kot ponavadi, pa da morajo biti tovarišice & co v službi dalj časa kot ponavadi in seveda da sem otroka peljal v vrtec in se nisem pustil ''zmesti'' in imel otroka doma !!!

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Glede stavke so točno določena pravila: upravičena (in plačana) je v primeru če je kršen zako, pravila ali dogovori.

Tukaj pa ni nič od tega, ker kot sem napisal:

-nihče še ni dobil manjše plače
-nihče nima za narediti ni več kot prej
-nihče še ni bil odpuščen

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
komu so vzel..

recimo plače šolnikom
recimo da so jim dodal dodatne ure.

zakja..vprašam vas zakaj?

na anših plečih. a res. na plečeih unih k 'optimizirajo' davke, al na plečih unih k odkrito kradejo?
a mi pa nismo na njihovih plečih. res ne

a v gospodarstvu vam je slabo. zakaj. ker ste nesposobni. al ker so/ste pripeljal gospodarstvo an rob suženjstva. ga uničili.

precej enosmerni pogledi.

aja

v js in ju je vedno več zaposlenih. ja, ker s ekupuje socilani mir. kdo je kriv? politika. al mogoče ti zaposleni. a vi en bi delal v JS. bi rja v firmi, k vam jo je ta isti JS zamoril, ubil.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Glede stavke so točno določena pravila: upravičena (in plačana) je v primeru če je kršen zako, pravila ali dogovori.

lažeš.

pika.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Zanima me kako je v Sloveniji...Ko stavkamo v Italiji je po vseh pogodbah in zakonih avtomatsko dopust, srcno upam da si pri nas ne dovolijo placevanja nedela;

Hahah, dober vic si povedal. V Italiji ko je stavka, ni dežurstev ipd.. Ko gre zares, gorijo mesta, avtomobili, pred leti ni bilo bencina, ni bilo hrane v trgovinah ipd..

Koneckoncev živim 100m od italije že 30 let, in imam ogromno kolegov ki delajo v italiji.

Pošteno delo za pošteno plačilo. V sloveniji pa ljudje z razmišljanjem kot je tvoje, tlačijo državo vse globje in globje (bodi vesel da lehko delaš za minimalca, ker jih je še veliko na zavodu, ki bi z veseljem delali tvoje delo)

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Najbolj mi je všeč pri stavki to, da morajo cariniki bolj delati kot ponavadi, pa da morajo biti tovarišice & co v službi dalj časa kot ponavadi in seveda da sem otroka peljal v vrtec in se nisem pustil ''zmesti'' in imel otroka doma !!!

to mare...prideš tut ti na vrsto..sej veš..

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ksz
mene pa prav zanima, kaj počnete vsi tisti, ki cele dneve visite na netu in ste hudo nastrojeni proti javnemu sektorju .
sami uspešni poslovneži v gospodarstvu ?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:

lažeš.

pika.

Koliko je šla (pouveljavitvi Zujfa) plača dol?
Kako so se spremenili normativi?
Koliko je bilo odpuščenih?

Glede na to da si tako kategorično podal zgornjo izjavo verjetno te podatke imaš?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
kje bom na vrsto prišel?

Delam v gospodarstvu, in sem vesel da je delo in mi še na misel ne pride, da bi štrajkal.

Ne razumem ljudi, ki ne delajo nobene dodane vrednosti, za katere mi v gospodarstvu skužimo kruh, da se tako obnašajo.

Predvsem pa ne delajo težkih fizičnih del, če so na mrazu, so oblečeni, imajo vse poštimano, če ne pa ne gredo na mraz
smile-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
ksz
mene pa prav zanima, kaj počnete vsi tisti, ki cele dneve visite na netu in ste hudo nastrojeni proti javnemu sektorju .
sami uspešni poslovneži v gospodarstvu ?

če te tok zanima lahko prideš v mojo pisarno
evil.gif

pa ti naredim kakšno predavanje
cheer.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
kje bom na vrsto prišel?

Delam v gospodarstvu, in sem vesel da je delo in mi še na misel ne pride, da bi štrajkal.

Ne razumem ljudi, ki ne delajo nobene dodane vrednosti, za katere mi v gospodarstvu skužimo kruh, da se tako obnašajo.

Predvsem pa ne delajo težkih fizičnih del, če so na mrazu, so oblečeni, imajo vse poštimano, če ne pa ne gredo na mraz
smile-1.gif

kera seljačina si ti..majke ti ej...pa kdo ej tebe rodil..mama..a je bil zraven bager sct al hebena babca.
a zdravi te huso iz vegrada, al dr janezič in ambulante

kako si lahko tak [cenzura].. odgovori brez da bi vprašal javni sektor

aja..kako prideš ti an vrsto..najprej z večjim ddv. ostali višji davki an prihodke te ne ganejo, ker tvoja mislenost ne presega 20k letno. če bi, bi mogoče dojel kera seljačina si..aja..pol ne bi bil seljak.

da te ni sram...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Delovno razmerje si jaz razlagam tako: jaz delam, recimo pri tebi, ti me pa plačaš... če jaz ne delam, potem me ti ne plačaš... če mi delo (ali pogoji dela, plačilo,...) ni všeč, grem in si poiščem drugo delo. V kolikor tega nisem sposoben storiti, bom pač moral potrpetii, konec koncev mi ti daješ kruh.
Skratka, razlagaš si ga kot suženjsko razmerje.

Od konca: delodajalec ti ne daje kruha, razen če slučajno ne delaš v pekarni. Pa še potem ga moraš plačat.
Delovno razmerje je pogodba, ki obema pogodbenikoma nalaga obveznosti in pravice. Pri tem velja še upoštevati še nesimetričnost položaja in biti bolj občutljiv na pravice delavca in dolžnosti delodajalca (ker bo pravice delodajalca in dolžnosti delavca močnejša stran zlahka uveljavila sama, obratno pa ne drži).
Če delodajalec enostransko spremeni normative (seveda v škodo delavca), mora delavec to požreti ali oditi? Saj de-facto je tako, prav pa ni.
Zanimivo, jaz sem se v vsehn mojih letih držal zgoraj napisanega, pa sem zmeraj dobil pošteno plačilo za svoje delo. Del tega je šlo tudi za kruh, če moraš biti dlakocepski. Videl sem pa tudi precej tebi podobnih primerkov, ki so zelo dobro poznali "svoje pravice", precej slabo pa dolžnosti... in glej ga zlomka, težava na težavo, pa plače ni, pa dopusta ne more dobiti, pa problemi s sodelovci, itd... sicer pa vsakemu svoje. Če dobim za delo, ki ga opravljam z veseljem, v zdravem delovnem okolju, tudi dobro plačo, potem lahko zaradi mene ti to poimenuješ kot sužnjelastniško razmerje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:

lažeš.

pika.

Koliko je šla (pouveljavitvi Zujfa) plača dol?
Kako so se spremenili normativi?
Koliko je bilo odpuščenih?

Glede na to da si tako kategorično podal zgornjo izjavo verjetno te podatke imaš?

povečanje delovne obveznosti v šolah.
odpuščanje za določen čas oz ni podaljšanja
manj učiteljev

a konkretne podatke bi..vzam telefon v roke pa poklič v kako šolo..danes se bodo verjetno oglasili. lahko pa med malco skočiš povprašat.

pol pa k bo to mim

poklič v najmanjših 50 občin, pa vpraš kok jih administrira občino. pa kok prostorov vzdržujejo, čistijo.

pol pa z maretom sklanfajta skup teorijo kako bi vi gospodarstveniki to rešili gospodarno...in iamte idejo..

seronje