Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Pa ste prepričani, da se pri nas dobi svež jastog? Ali jih imajo v akvariju, da izbereš katerega ali ti ga prinesejo pokazat preden naročiš?
Kakor vem mora biti rak živ in migat. Včasih se je dalo naročiti jastoga, hlapa ali raroga preko hrvaške spletne strani za nekaj dni vnaprej in ko so dobili dovolj naročio oz. rakov so jih osebno dostavili v senu v škatli na dom; sem ravno pred časom iskal pa ne najdem več. Če kdo najde se priporočam.
Cena je bila sicer 4x cena v ribranici a se ga je vsaj dalo dobiti svežega, da je migal. Na tržnici npr. v Puli je kila cca 120-150 kun.
Glede priprave pa je fino, da se ga da najprej v zmrzovalnik preden se ga da v krop. Meni osebno je najboljši kuhan pa zraven le majoneza in limona brez drugih dodatkov. Pust bel kruh pa kakšno suho vino.
EDIT: Vidim, da je nekaj tudi v Sloveniji. Ali je kdo probal tu http://www.ribarnica-kovac.si/tags/jastog ?
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Jastog (slovensko ime) z tipičnimi velikimi kleščami izgleda takole - ta je že kuhan
tistm dvema ''palčkama'', po zgornjih slikah se pri nas reče rarog. Nisem probal, ampak baje da so na hrvaškem ravno zamenjana imena.
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Tale je pa ribiška
Ob večerih smo imeli večkrat debate kaj je jastog, kaj rarog in kaj hlap.
Ne vem ali imamo mi prav ali hrvati, ampak sem prevzel pač njihovo razlago - jastog ima le tipalke, rarog enako velike klešče, hlap pa ima klešče a eno večjo in eno manjšo. Mogoče lahko kakšen biolog bolj strokovno razloži.
Bom pa vsekakor probal če dobim kaj v trgovini, tudi zmrznjene, ker se mi kar cedijo sline ob temi....
potem ti pa sploh ni treba več slovensko govoriti...Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Jastog (slovensko ime) z tipičnimi velikimi kleščami izgleda takole - ta je že kuhan
tistm dvema ''palčkama'', po zgornjih slikah se pri nas reče rarog. Nisem probal, ampak baje da so na hrvaškem ravno zamenjana imena.
Tale je pa ribiška
Ob večerih smo imeli večkrat debate kaj je jastog, kaj rarog in kaj hlap.
Ne vem ali imamo mi prav ali hrvati, ampak sem prevzel pač njihovo razlago - jastog ima le tipalke, rarog enako velike klešče, hlap pa ima klešče a eno večjo in eno manjšo. Mogoče lahko kakšen biolog bolj strokovno razloži.
Bom pa vsekakor probal če dobim kaj v trgovini, tudi zmrznjene, ker se mi kar cedijo sline ob temi....