Jastog

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
Tale je bil na Šrilanki skuhan.... kr velik in kolikor se spomnim precej dober
smile-1.gif

1954988-IMG_0860.jpg
 

Priponke

  • 1954988-IMG_0860.jpg
    1954988-IMG_0860.jpg
    66,3 KB · Ogledi: 1.497

igi

Guru
13. okt 2007
5.621
1.217
113
Celje
Tale Vietnamski pa bol majhen in nič pretresljivo dober.
1954994-IMG_5840.jpg
 

Priponke

  • 1954994-IMG_5840.jpg
    1954994-IMG_5840.jpg
    57 KB · Ogledi: 1.412

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Pa ste prepričani, da se pri nas dobi svež jastog? Ali jih imajo v akvariju, da izbereš katerega ali ti ga prinesejo pokazat preden naročiš?
Kakor vem mora biti rak živ in migat. Včasih se je dalo naročiti jastoga, hlapa ali raroga preko hrvaške spletne strani za nekaj dni vnaprej in ko so dobili dovolj naročio oz. rakov so jih osebno dostavili v senu v škatli na dom; sem ravno pred časom iskal pa ne najdem več. Če kdo najde se priporočam.
Cena je bila sicer 4x cena v ribranici a se ga je vsaj dalo dobiti svežega, da je migal. Na tržnici npr. v Puli je kila cca 120-150 kun.
Glede priprave pa je fino, da se ga da najprej v zmrzovalnik preden se ga da v krop. Meni osebno je najboljši kuhan pa zraven le majoneza in limona brez drugih dodatkov. Pust bel kruh pa kakšno suho vino.

EDIT: Vidim, da je nekaj tudi v Sloveniji. Ali je kdo probal tu http://www.ribarnica-kovac.si/tags/jastog ?
 
Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Oprosti, ampak... Majoneza?

A zraven paste s tartufi rabis ketchup?
smile-1.gif
 

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
vpiši v iskalnik "lobster with mayonnaise" in boš videl da gre... največ receptov za jastoga je prav z majonezo... doma narejeno...
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Se posipam s pepelom (se vidi kolk morske hrane jem...).

Ampak se mi pa se vedno zdi "drugacna" kombinacija.
smile-1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.263
5.641
113
Fantje...zdej pa STOP! Mal se ustavmo
smile-1.gif


Bli smo prica izrednemu dogodku!!!

Evrofil je priznal napako...in se posul s pepelom
shocked-1.gif


Tema o jastogu se lahko nadaljuje...voljno
grin1.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Pa ste prepričani, da se pri nas dobi svež jastog? Ali jih imajo v akvariju, da izbereš katerega ali ti ga prinesejo pokazat preden naročiš?
Kakor vem mora biti rak živ in migat. Včasih se je dalo naročiti jastoga, hlapa ali raroga preko hrvaške spletne strani za nekaj dni vnaprej in ko so dobili dovolj naročio oz. rakov so jih osebno dostavili v senu v škatli na dom; sem ravno pred časom iskal pa ne najdem več. Če kdo najde se priporočam.
Cena je bila sicer 4x cena v ribranici a se ga je vsaj dalo dobiti svežega, da je migal. Na tržnici npr. v Puli je kila cca 120-150 kun.
Glede priprave pa je fino, da se ga da najprej v zmrzovalnik preden se ga da v krop. Meni osebno je najboljši kuhan pa zraven le majoneza in limona brez drugih dodatkov. Pust bel kruh pa kakšno suho vino.

EDIT: Vidim, da je nekaj tudi v Sloveniji. Ali je kdo probal tu http://www.ribarnica-kovac.si/tags/jastog ?

Jastog (slovensko ime) z tipičnimi velikimi kleščami izgleda takole - ta je že kuhan

640px-SteamedLobster.jpg


tistm dvema ''palčkama'', po zgornjih slikah se pri nas reče rarog. Nisem probal, ampak baje da so na hrvaškem ravno zamenjana imena.

Jastogi živijo tudi v Slovenskem morju, ampak se mi zdi da je med 9 in 6 mesecom prepovedan lov. Ne vem kako je na Hrvaškem. Če se dobijo v ribarnici sedaj ne vem, me ni bilo tam že ''100'' let. Če jih dobijo od kje drugje ali gojene tudi ne vem. Moj nasvet je da če želiš koga presenetiti, ki ni še nikoli jedel jastoga je da so tudi zmrznjeni OK. Bolj je važno znanje priprave.

Pred novim letom so imeli pri Lidlu eno akcijo kuhanih in zmrznjenih (v vodi) jastogov, pa so bili kar okusnih. Seveda da bi bili sveži boljši, ampak za nezahtevne jedce je bilo super.
 

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Jastog (slovensko ime) z tipičnimi velikimi kleščami izgleda takole - ta je že kuhan

640px-SteamedLobster.jpg


tistm dvema ''palčkama'', po zgornjih slikah se pri nas reče rarog. Nisem probal, ampak baje da so na hrvaškem ravno zamenjana imena.

Tale je pa ribiška
smile-1.gif

Ob večerih smo imeli večkrat debate kaj je jastog, kaj rarog in kaj hlap.
Ne vem ali imamo mi prav ali hrvati, ampak sem prevzel pač njihovo razlago - jastog ima le tipalke, rarog enako velike klešče, hlap pa ima klešče a eno večjo in eno manjšo. Mogoče lahko kakšen biolog bolj strokovno razloži.

Bom pa vsekakor probal če dobim kaj v trgovini, tudi zmrznjene, ker se mi kar cedijo sline ob temi....
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.718
1.516
113
Jap, čudna so pota gospodova. Podobno je bilo včasih tudi z ostrigami...
tongue-1.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik cerko pravi:



Tale je pa ribiška
smile-1.gif

Ob večerih smo imeli večkrat debate kaj je jastog, kaj rarog in kaj hlap.
Ne vem ali imamo mi prav ali hrvati, ampak sem prevzel pač njihovo razlago - jastog ima le tipalke, rarog enako velike klešče, hlap pa ima klešče a eno večjo in eno manjšo. Mogoče lahko kakšen biolog bolj strokovno razloži.

Bom pa vsekakor probal če dobim kaj v trgovini, tudi zmrznjene, ker se mi kar cedijo sline ob temi....

Lej, mi pravimo čebula, hrvati kapula, še južneje je luk... različna imena za isto stvar

Če bi pet minut poguglal bi morda našel tole

http://www.radjemribe.si/novice/242/

Če boš našel v trgovini, vzami pa čeprav je zmrznjen, preberi navodila za odmrzovanje in kuhanje. Na netu še poglej par receptov za kuhanje. Če si vsaj malo spreten v kuhanju ti lako uspe, potem pa izpopoljnuj znanje.

Dober tek, upam da ti bo uspelo, če pa najdeš raroga pa tudi lahko poročaš ka je šlo.

PS če boš delal doma pa nimaš klešč za lomljenje lupine, vzami desko in kladivo za mehčanje mesa. Rahlo ga porolči po delih ki de jejo, samo toliko da lupina poči in da lako potegneš meso ven.. Potem pa veselo na jelo.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Jastog (slovensko ime) z tipičnimi velikimi kleščami izgleda takole - ta je že kuhan

640px-SteamedLobster.jpg


tistm dvema ''palčkama'', po zgornjih slikah se pri nas reče rarog. Nisem probal, ampak baje da so na hrvaškem ravno zamenjana imena.

Tale je pa ribiška
smile-1.gif

Ob večerih smo imeli večkrat debate kaj je jastog, kaj rarog in kaj hlap.
Ne vem ali imamo mi prav ali hrvati, ampak sem prevzel pač njihovo razlago - jastog ima le tipalke, rarog enako velike klešče, hlap pa ima klešče a eno večjo in eno manjšo. Mogoče lahko kakšen biolog bolj strokovno razloži.

Bom pa vsekakor probal če dobim kaj v trgovini, tudi zmrznjene, ker se mi kar cedijo sline ob temi....
potem ti pa sploh ni treba več slovensko govoriti...
bonk.gif