Izravnava stenezi

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Živjo,

Mi lahko prosim nekdo opise postopek za izravnavo stene? Na steni s slike spodaj so bile prej ploščice. Te sem sedaj odstranil skupaj z lepilom in večino nekega ometa ki je bil spodaj. Sivi fleki ki so ostali so ta omet. Ali sem odstranil dovolj materiala ali moram povsem do tiste rdečkaste podlage?

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Ne samo pobarval bi. Z libelo sem pogledal koliko je lufta med ohranjeno steno zgoraj in tem postemanim delom spodaj in je kar za en orenk sloj izravnalne mase.

Meni je prodajalec rekel da lahko kar direkt potegnem neko fino maso. Je to res? Mene je strah da bo nov omet zacel odpadati stran ker se ta spodnji siv omet bolj gnilo drži stene.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kemaglet F + mrezica nato kemaglet fx.
Lahko druge firme istih izdelkov, naceloma najraje uporabljam od keme. Pred tem oba sloja namocis z emulzijo nima kaj dol pasti
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
Koliko pa je to dejansko razlike v globini?

Če je do 5 mm lahko nabaviš fini omet (v Bauhausu, drive in, v žakljih, cca. 4 eur) ter potegneš. Drugače bo bolje dat prej grobega in nato finega.

Moraš pa površino prej fino omesti, idelano je, če jo lahko še spereš (kar dvomim)...zato prej steno premaži z emulzijo (za boljši sprijem materialov).

Seveda delaj v slojih ne vem..če imaš 5 mm...3 + 2 mm (fina omet...z grobim bo šlo malo bolj na debelo a spet ni za pretiravat).

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kemamix f ne kemaglet
smile-1.gif
ce hoce bolj hrapavo steno potem je lahko tudi F koncni sloj ce hoce fino pa FX. Kakor komu pase oziroma kaksne so ostale stene v okolici.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Izravnalnih mas na mavčni osnovi (kemagled FX ipd.) bi se izogibal v kolikor gre za vlažen prostor oz. za prostor kjer bo več vlage (kolikor vidim so neki odtoki, po tleh je "klinker" ki ima naravno sposobnost zadrževat vlago).

Glede na to da je star omet v stanju bolj tako tako bi se tudi izogibal izravnavi s klasičnimi ometi razen če misliš vse poštemat in potem na novo nanest vse skupaj.

Sam bi se tega lotil s cementnim (fasadnim) lepilom in fasadno mrežico do izravnave nivoja stare "dobre" stene (načeloma večina lepil gre lahko v enem sloju do 5mm), čeprav nebi škodovalo če se potegne še en sloj čez dobro steno do vrha (skratka na mestu kjer so bile ploščice dva sloja lepila in mrežice, na gladko steno pa en sloj). Ko imaš osnovo pa čez potem po želji izravnava z izravnalno maso na cementni osnovi (kemagled G) ali pa disperzijsko izravnalno maso (kit) npr. jubolin ali pa "zariban" tankoslojni omet (recimo Rofix).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Problem se pojavi pri vlagi ker mavec ni odporen (dejansko dobro absorbira vlago) in boš dobil v roku par mesecev luščenje barve in izravnalne mase. Zato sem omenil da mavčne izravnalne mase niso ok če je prostor izpostavljen vlagi.

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
729
75
28
lepilo za ploščice - mrežica - lepilo...pa potem jubolin ali katera druga izr masa pa je mir

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
To je bil utility ki se mi zdi da je passe prostor saj sem sušilni in pralni stroj premaknil v shrambo. Obleke se ima pa v omarah. In bo sedaj utility združen s predprostorom kjer je vhod da bo malo večji predprostor. Zato je odtok in cevi za vodo.

Torej postopek je:

1. Če je lufta manj kot 5mm - > namocim steno z emulzijo in čez fini omet ala kemaglet fx.

2.ce je več kot 5mm pa najprej namocim steno z emulzijo nato grobi omet ala Kemaglet F + mrezica nato spet emulzija in naro kemaglet fx.

Sem prav razumel? Katero orodje se rabim za samo izravnavo te mase na steni?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Tako kot si napisal. Rabis pa gladilko pa spohtl. Ce nisi tega nikoli delal in ti nima kdo pokazati su oglej kaksen video na youtube.
Verjetno bos malo vec smirglal na koncu kot ce bi mojster delal ampak vaja dela mojstra
smile-1.gif

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Ok super, hvala!!

Ta vikend se spravim to delat. Tam na sliki je vidno kje je par dni na drugi strani tekla voda in je stena malo mokra. Se mora to povsem do konca posušiti preden začnem z delom?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ce stena ni prepojena z vodo ni treba. Za nanos emulzije uporabis "macka za beljenje" in s tem nanasas na steno da poberes prah s stene. Ne spricaj emulzije anpak nanasas kot jupol.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če boš zapiral steno s kako nepropustno barvo zna biti problem in ti bo vlaga čez udarila (predvidevam da vzrok mokre stene si saniral?), ampak omet bi načeloma moral biti toliko propusten, da se ti bo stena vseeno osušila - sicer bi sam počakal z deli, dokler ni stena suha, a če si se že odločil da se lotiš, pomoje za to ne bi smelo biti nič narobe
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
Zdaj ko delaš bi bilo modro še pralno barvo, ki je bila nad ploščicami, spraskat dol, ter finalno potegnit izravnalno maso čez komplet površino in prebelit. Da bo zadeva tipi topi.