Izravnava stene - ravnalna masa + brušenje...help

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Na steni je bila nalimana pluta,tako da zdej ko je to dol,je vmes tudi kaksen kos ometa odpadel.

Zdej pa ravnalno maso smo nekaj nanašali...samo še ni cist ravno,bi pa imel par vprašanj.

-Nanesti ravnalno maso samo na luknje ali po celotni steni?
- S kaksnim šmirglom brusiti? Imam tist stroj podobn fleksarci, šmirgel se nalima gor in zadeva kroži ter se premika gor dol ( a je to žirafa? )
-Kako dobiti cimbolj ravno steno,namreč na kvadratnem metru je pobrušeno gledko,vendar se z roko čuti neravnine. To poglihati ali to nebo tok opazno pobarvano?
-Pred barvanjem verjetno spet nanesti emulzijo ali ni potrebno? ( 1x je bila dana pred ravnalno maso)

Steve

Guru
13. avg 2007
9.967
1.850
113
Odvisno od globine vdolbin. Če so večje, potegni prvo z debeloslojno izravnalno maso, recimo nivelin d. mislim da je do 5mm. Ravno v prvem poskusu ne bo nikoli. Potegni celo steno. Saj ko greš z gladilko, se masa lepo ravno razporejo. Pravilno kitanje sten je 4x, tak mi je mojster zaupal
smile-1.gif
Če je stena konkretno razfookana, greš 2x z debelo slojno, 2x z tanko, recimo jubolin. Če ni, idi 1x debelo, 1-2 tanko, ali pa samo tanko 1-2x. odvisno od stene
Če imaš samo eno steno, se ti pomoje bolj splača na roko šmirglat z tistim držalom. Vsaj jaz imam boljši občutek na roki, kot da delam z stojom.
Emulzija ni nujna, je pa priporočljivo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.273
1.906
113
Če bo kaj pomagalo:....'odlomek' Izravanav sten in beljenje

http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=52&sid=52df6524150fa688f313b41858759c57

tam kjer je odpadel večji kos ometa (torej globji od 2 mm) je najbolje da zadevo potegneš s (knaufovim) Perlfixom (dobiš v vseh bauih, pri suhomotnažnih zadevah...je pa treba kupit 30 kg žakelj..kakih 16 EUR ampak po moje boš preživel). Narediš smetanasto zmes in zaflikaš luknje (poišči po mojem spletniku..je precej tega kako se dela).

Če so odkruški mali jih zapreš zgolj z izrzavnalno maso. (jaz sem imel eno sobo kot bi vrgel noter bombo, pa praktično ni videla Perlfixa)...tako da...da se do par mm narediti vse z izravnalno maso.

Kako postopat?...zdaj če je bila stena še potegnjena z izravnano maso bo dovolj da potegneš samo na delih z njo, kjer je potrebno, prebrusiš in pobeliš. Če to ni bilo narejeno....bo najboje potegnit celotno steno (kako se dela z njo...najdeš napotke v spletniku).

Brušenje...če imaa grif, ga praktično ni. Če imaš žirafo ni panike, lahko brusiš tudi na roke (rabiš šmirgel zrnatosti 100) ter ročni nastavek (dobiš na oddelkih z baravami...stane kakih 12 EUR).

Delaš: 2 x z izravnalno maso (najprej na grobo) drugič na fino. POtem pa še 2 x prebeliš in si zmagal.

Akrilne eumlzije se izogibaj....ker to je plastifikator, kar pomeni da zapira steno (glede dihanja oz. prehoda vlage)...in če plasti dobro držijo ga ni treba uporabljat.

tak da....ne se ustrašit
smile-1.gif
vse se da poštimat.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Podoben stroj temu imam
telesch_br25.jpg

Kater smirgel naj dam gor? doma imam 40 in 60 , verjetno rabim bolj finega? Tavelike lukne so že vse poflikane zdej, prvo brušenje sem vceraj naredil iz smirglom 40, danes bo spet nanos ravnalne mase,potem pa spet buršenje očitno z bolj finim šmiglom in to mašinco.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.273
1.906
113
običjano se dela s 100-ko.

strojček bo OK...pač ni treba drgnitna roke.

Jepa tako..če ti gre potem ni treba dosti brusit, drugače se pač malo kadi....da se pa na vsak način priti do ravne stene.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
haha

strop sem dal mojstrom narediti. sam sem pobrusil in uredil 900 kvadratov sten. dvakrat kitano. sem pa anredil cca 100 kvadratov dnevno kitanja. enkrat tut 200, k me je fotr razpizdil, da to ne bom mogu narest.

fotr je vse na grobo prebrusil v enem dnevu. potem je še enkrat na drugič grobo. finese sem brusil nekaj dni s 120.

malar me je vprašal, če pridem fušat. tko da lost..jest sem za.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.273
1.906
113
isealno je, če je narejeno takod animaš kaj brusit (meni, ko je dela ženih foter, ki že celo živeljnje počne te zadeve) sem v pol ure pobrusil celo nadstropje.

Edina opcija ti je kaj električnega...po moje ravno žirafa, ker vse ostalo je dokaj velik riziko da ti bo šel motor v franže (preveč prahu).

moraš pa imeti za te posebe očala zakošnjo trave (kake 4 EUR), ter dihalno masko za 1 x uporabo, seveda tudi kapo na šilt.

Ne vem...če ni druge opcije....odmisli pripomočke, vzemi šmirgle v roke ter se naženi delat (najbolje na lojtri, da si čim bliže stropu).

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
V mojem primeru so stene zelo lepe a je vseeno potrebno pobrusiti drobne pikice, ki se osipajo. Ko to naredim bodo stene že pripravljene za beljenej. Kitanja in raznoraznega izravnavanja ne bo, ker ni potrebno edin par "ran" bo treba popravit. Za strop pa menda res ni druge kot se dat v skafander in se lotit dela.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Matr je zajeban lepo zrusit steno...da je pa istočasno še ravna...raje ne naslonim palice zraven
grin1.gif

Samo gledam da je na otip gladko...in me prav zanima kaj bo ko bom prebelil. Verjetno vse cikcak .
na kateri barvi se najmanj vidi neravnine
grin1.gif

Marelcna?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Izravnalna masa ne pomeni da bo stena ravna, temveč bodo skrite manjše nepravilnosti. Če bi želel ravne stene, bi morale biti gips stene ali obloga iz gips plošč na podkonstrukciji.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ja to se zavedam.

Sam pač probas zmer cimbolj narest,zdj bomo pa vidl kaj se bo dal
smile-1.gif
Ce nebo druga,pa enga najet da zadevo finišira

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ni res. tudi brez gipsa gre ravno. in tudi z gipsom ni rečeno, da bo ravno.

me prav zanima od kje ti informacije. glede na drugo temo si 'vseznalec'.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Ravno že gre, ampak če primerjaš steno ki je še dodatno pogipsana je kot noč pa dan. takoj opaziš razliko