izravnava parcele - parcele - pomoč!!!

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
zanima me, če je treba pred nastutjem parcele - za izravnavo - prav tako narediti geodetski posnetek terena??
al lahk začneš kar z nasuvanjem, pa potem, ko je že nasuto pokličeš geodeta, da ti naredi posnetek???

zanima me tudi, če potrebuješ gradbeno dovoljenje že za izravnavo parcele ali ne???

lp
pikc

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Zakaj bi pa nasipal, če boš potem kopal?

Drugače pa - predvidevam da boš nasipal zato, ker parcela visi. Torej se zmeni, da je nulta točka v zgornjem koncu, kjer ne boiš nasipal in tudi geodet bo tam vzel "mero". Geodetski posnetek pa rabiš pred izdelavo projekta, tako da če že misliš, nasuj prej. Posnetek se dela da se umesti stavba v prostor in določijo kote terena.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
parcela (v celoti) leži pod cesto, poleg tega pa sta na parceli 2 ogromni luknji.
za samo izravnavo parcele (nasutje 2 lukenj) potrebujem ogromno materiala ...

kar pa me zanima je, če potrebujem met gradbeno dovoljenje že pred nasuvanjem ali lahk kar nasuvam, saj je parcela že moja????

geodetski posnetek je torej pametno naredit kasneje ... itak!

hvala, samojed,
lp
pikc

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Kakšni luknji pa sta to?
In, ali misliš na nasuti teren potem postaviti bajto? To ni glih pametno, ker se nasuti teren poseda par let. Jaz bi naredil geodetski posnetek na obstoječem stanju, bajto postavil, kamor pač na bi se postavila in zasipal kasneje.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Tako ja. Problem je. če boš sedaj nasul recimo nekje po 2 ali tri metre, drugje pa nič. Ko potem narediš izkpo in postaviš hišo, bo podlaga zelo neeankomerne in so lahko velike težave. Glede tega problema se raje posvetuj s kakim geomehanikom in mogoče še statikom. Od oka ti sicer lahko kdo reče ni problema, nasipaj in utrjuj z valjarjem po 10 cm naenkrat, vendar je vse odvisno od terena, tudi drugje kjer ni luknje.
Vprašanje je tudi kako je ta luknja globoka, kaj pa če bi klet naredil, pa je ni treba zasipat?

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
v obe naj bi spravil med 1500 in 1800 m3 materiala ...
hja, najprej bo treba zasut, šele potem bi se gor lahk hišo postavlo ... ne vem kje bi jo prej, ker je celotna parcela pod nivojem ceste, sam pa ne bi rad, da bi lah vsak notr v hišo vidu

lp
pikc

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če boš nasipal in potem zidal, mora miniti ali nekaj let, ali pilotiranje. drugače bo joj. sam sem pred hišo nasul pol metra, valjal sproti, pa se je posedlo za 2-5 cm.

glede nasipanja pa preveri kako je z naravovarstveniki in odloki, kako je s komunalnimi vodi itd. obstajajo omejitve kje se lahko nasipa. predvsem pa preveri kaj vse je v zemlji, da ne boš nasipal čez kake komunalne vode, ker boš sam seb škodo delal.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
kaj naj se potem obrnem na kakšen inšpektorat al kam??? na občini mi ne znajo nč povedat, kot to, da moram najt projektanta, ki si mora zadevo "poblizu" ogledati .....

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ena varianta je tudi ta - v lokacijski naj bi bile navedene omejitve itd. Če torej tega ni, potem je to že plus zate in so tvoje vrtače pač tam in jih lahko zasuješ. Naslednji korak bi jaz naredil točno geodetski posnetek. To pa zato, ker bi s tem posnetkom (saj temu je namenjen v osnovi) projektantu posredoval točne podatke, da umesti hišo. Hkrati mu poveš želje, torej da se tisti del zasuje itd, skratka kakšna naj bo končna ureditev. Potem bi pa projektant moral najti rešitev glede temeljenja, zasutja, nasutja itd. Skratka, najprej lokacijska informaija za gradnjo.

Geodetski posnetek - poleg višin so najpomembnejše meje parcele in umestitev zgradbe na parcelo (to drugo nariše projektant). Če bi torej karkoli pred tem spreminjal, mislim da bi se tudi z geodetom zmenil, da za male pare posnetek "popravi", torej izravna teren na posnetku, če bi se vmes nasul.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sam lahko voziš edino, če imaš kamion in če si mojster. zajebana cesta, hinavski teren za zasipanje.

'uslugo' računam 20€ po kamionu + prevoz.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
A maš smeti iz Kranja za zvozit, zdej, ko so Tenetiše okupirane?
grims-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
povej, kako debelo plast bi ti nasul, ter kako visok - koliko etaž naj bi imel tvoj objekt. dobro bi bilo, da bi poznal sestavo tal pod tvojim objektom. za prvo silo bi bilo dovolj, da se naredi vsaj kakšen sondažni razkop z bagrom. mogoče boš naletel na trdno podlago že kak meter, dva pod površjem. kateri konec slovenije pa je to?

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Danes sem bil pri eni firmi, kjer so mi malce zbistrili misli, poznajo tudi teren (Trnovo nad Novo Gorico).

Torej, najboljša opcija, ki so mi jo predstavili je, da se temelji naredijo na sedanjem stanju terena, ter da se objekt (spodnji del) kasneje samo zasuje. Tehnično in denarno naj bi bilo zasuvanje celotnega zemljišča nemogoče, ker je potem treba še počakat, da se teren ustali oziroma potepta.

Torej, ko dobim papirje od parcele, grem najprej do geodeta da naredi geodetski posnetek - nato do arhitekta/projektanta, da objekt izriše in ga "vstavi" na parcelo, potem so soglasja in nato sledi vloga za gradbeno dovoljenje.

sass:
Razmišljala sva, da bi imela klet, pritličje in mansardo. Celotna kvadratura hiše (200m2 ali manj). Pregledala sva okrog 300 tipskih načrtov, vendar nama noben ni bil kaj preveč všeč.
Danes so mi na tisti firmi rekli, da stane nov (netipski) načrt za približno enako kvadraturo, vsemi mapami in umestitvijo na parcelo okrog 7000 € brez davka. Za tipske hiše so mi rekli, da je načrt prav tako z vsemi mapami okrog 3000 € + davek.

Zanima me tudi, od česa so cene načrtov pri arhitektu odvisne? Kvadratura, čas izdelave ..., v mojem primeru z***ban teren???

hvala vsem
lp
pikc

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Odvisne so od imena firme in pa od kvalitete - kaj ti ponudijo oz kako dobro izdelajo zadeve. Sam sem dal za projekt dobrih 4000 evrov, narejen po mojih željah oz. skici. K+P+M, slikico vidiš pod mojim imenom.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja, pri meni ni šlo drugače, ker teren preveč visi. Tako da imam lepo klet z 2 garažama, zgoraj pa pritličje s teraso in mansardo. Lahko bi naredil brez kleti, a bi imel potem pritličje ali zsuto, pa je spet klet, ali pa nasuto parcelo, kar je pa itak oz. bo.