Izjava mlade diplomantke družboslovja..

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Včeraj mi je mlada diplomantka primerjalne književnosti rekla: diplomirala sem, zdaj sem pa na zavodu, zahvaljujoč naši vladi.

Tele mamino, žal večina slovenske mladine razmišlja na tako bolan način. Bog ne daj, da bi bili smai odgovorni za svojo prihodnost in da bi pri 19 razmišljali, kam se vpisujejo.

Ne, država je odgovorna, da zagotovi potrebno število delovnih mest za vse FDV-jevce, filofaksovce, organizatorje dela, ne vem koga vse.

In potem naši novinarji bulaznijo o neki generaciji Y, ki da je inovativna..Niso seznanjeni, da generacija Y pričakuje državno službo?

Hilux

Zelenc'
27. nov 2008
17
0
1
Dejansko je krivda na obeh straneh.Vlada ne ustvari pogoje za zaposlitev, diplomantka pa se ne potrudi in najde službo pa čeprav za stopnjo nižjo zahtevano izobrazbo.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.024
1.934
113
res je, da večina ne razmišlja tak. In to je narobe. Ko sem se jaz odločal za srednjo in fax, so me driblali: ekonomija, pa boš direktor z veliko plačo in malo dela. Dejansko je to tako bilo 2-3 desetletja nazaj. Danes vidimo študij ekonomije kot totalno razvrednoteno zadevo. Če bi se lahko še 1x odločil bi šel strojništvo. Ker bi ob vpisu vedel da me na koncu čakata vsaj 2-3 službe v perspektivni panogi

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Ja sem to razlagal kolegu pa mu kar ni šlo v glavo da bo po končani šoli konec "zabave" in pride na vrsto resno delo kjer se bo moral trudti veliko bolj in več če bo hotel preživet. Tudi on je eden izmed takih ki mislijo da je po končani šoli pred njimi samo še easy sailing do penzije.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
467716-post_slo.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.175
7.927
113
Krive so univerze, ker ne omejijo vpisa! Točno se ve koliko ljudi se bo potrebovalo in na podlagi tega bi lahko vpise omejevali. Univerze lepo kasirajo...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Rešitev je preprosta, magisterij ne bi smel biti tako lahko dosegljiv. Študij pa bi moral postati plačljiv.

Če želiš na faks, se lahko vpišeš tako kot je bilo do zdaj. Vsak nedkončan izpit znese toliko pa toliko, pogjnih prehodov v drugi letnik ni, obstajati bi morala neka minimalna količin izpitov, kar ti pa manjka se pa plača, kljub temu, da nisi koristil roka. V rpimeru, da narediš vse redno, ti ni potrebno plačati ničesar. Seveda, se naredi izjema za kakšna izredna stanja, bolezen itd. V rpimeru, da želiš pavzirati oz ponavljati se prav tako plača celotni letnik. Tukaj bi se še moralo razmisliti kakšni bi bili pogoji za obdržanje statusa.

Zadeva bi se hitro spucala, ker danes jih velik paca čunga lunga faks, 7 let plus.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
to ni prava rešitev
tudi omejitev vpisa ni prava rešitev
če koga zanima družboslovje naj gre študirati. potem pa naj gre ceste pometati ali kaj pač
že v osnovni šoli bi moral obveščati in osveščati učence kje so službe in kje jih ni
in potem še v srednji šoli
in na zavodu za zaposlovanje bi diplomanti družboslobvja pač morali vzeti kakršno koli zaposlitev ali pa se jih črta in se jim ukinejo vse pravice
verjetno bi potem folk vsaj malo začel razmišljati kako in kaj
seda ja pe pač država - oz trenutna vlada - ali pa komunisti - EU in kaj vem kdo še vse kriv, če ne dobijo šihta

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Krive so univerze, ker ne omejijo vpisa! Točno se ve koliko ljudi se bo potrebovalo in na podlagi tega bi lahko vpise omejevali. Univerze lepo kasirajo...

Točno se tudi ve, da država ne potrebuje toliko visokoizobraženih ljudi, ampak ker ni služb problem zaposlitve odložijo za par let tako, da jih vpišejo na faks. Bolš da še 7 let študirajo obnašanje afriških hroščev, kot pa da pohajajo po cesti.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Možna rešitev bi bila tudi izredno visoka šolnina. In sicer na princip, da je šolnina 5.000€ in če se letnik redno opravi s tekočim šolskim letom, potem je šolnina povrnjena. Če se letnika ne opravi, pa pač ostane šoli. Se mi zdi da bi bilo hitro mnogo manj študentov do 30tega leta
grin1.gif

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Jaz pravim, naj gre vsak študirat kar ga veseli. Ker če te nekaj res veseli in si iznajdljiv boš 100% imel službo, pa ni važno kaj študiraš. Taki, ki grejo na ekonomijo, fdv...pač fakse, ki na veliko vpisujejo, ker ne vejo točno kaj bi sami s sabo ali se jim dobro sliši naziv, ki ga bodo pridobili, po faksu v veliki večini še vedno ne bodo imeli pojma kaj bi sami s sabo in jim niti slučajno ne bo jasno kako to, da jim služba kar ne pade v roke.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.461
7.097
113
Če nekdo nekaj doštudira in ga to zelo veseli, bo pač odprl s.p. in sam fural biznis.

večina folka bi pač imelo lepo službo, brez nekih velikih naporov in vloženega trude.

žal so pa ti časi mimo, pa trajali so tudi le nekaj let. krivit sedanje diplomante, da so krivi pa ni ravno pošteno, ko so se vpisovali v študij, so bili čisto drugi časi in se niso zavedali, kako težko bo danes, nihče se ni.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Shai pravi:
Jaz pravim, naj gre vsak študirat kar ga veseli....
Naj gre, ampak če nekoga zanima študij obnašanja afriških hroščev naj pričakuje, da bo težko našel koga, ki mu bo dajal plačo za te njegove raziskave.
No ja, seveda pa lahko tudi odpre SP, če misli da mu bo laufalo .

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.177
113
Ne da naj gre vsak študirat kar ga veseli, to je bedarija.

Človek naj gre študirat, če ve zakaj gre študirat (ja tudi veselje je zraven), če ne ve zakaj bi študiral naj NE gre študirat. Torej omejitev na srednješolski ravni bi bile precej bolj koristne kot pa na univerzitetni, ker je sistem srednjih šol tudi bolj enoten in centralno nadziran bi se dalo te stvari regulirat na nivoju države.

Če danes rabimo 30% intelektulacev in 70% tehničnih poklicev potem se tako uredi tudi vpis glede na število generacije.

Skratka glavnina problema je gimnazija, ki producira kader ki ni sposoben za nič, nima ambicij, nima želja in potem gre folk z odličnim uspehom študirat "ekonomijo" ali pa neko smer na FDVju ker itak ne vedo kaj bi počeli v lajfu. Koncept splošne gimnazije se po moje lahko kar ukine, če že ostane kaj od tega potem naj so to usmerjene gimnazije ali pa se splošne porgrame gimnazij prenese v ostale srednje šole.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
358
11
18
Domžale
Lp
Problem nastane že v osnovni šoli, saj le ta učence prepričuje naj se vpišejo na gimnazijo. Ko kdo od uspešnih učencev omeni, da bi šel na tehničniho srednjo šolo, ga takoj začnejo prepričevat, da naj gre na gimnazijo, da bo tako pridobil boljšo izobrazbo, da so tehnične šole zanič.
To pišem, ker je sin letos v 9 razredu in je zainteresiran za tehnično šolo, pa ga od učiteljov, do psihologinje preprečujejo, da naj gre v gimnazijo, vprašanje kaj menijo o zaposlitvi, pa preslišijo in začnejo govoriti o boljši izobrazbi,bla, bla, bla

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Problem nastane že v osnovni šoli, saj le ta učence prepričuje naj se vpišejo na gimnazijo. Ko kdo od uspešnih učencev omeni, da bi šel na tehničniho srednjo šolo, ga takoj začnejo prepričevat, da naj gre na gimnazijo, da bo tako pridobil boljšo izobrazbo, da so tehnične šole zanič.
To pišem, ker je sin letos v 9 razredu in je zainteresiran za tehnično šolo, pa ga od učiteljov, do psihologinje preprečujejo, da naj gre v gimnazijo, vprašanje kaj menijo o zaposlitvi, pa preslišijo in začnejo govoriti o boljši izobrazbi,bla, bla, bla

Sicer ne vem točno kako je zdaj sistem, če obstaja možnost tehnične srednje šole, kjer na koncu opravljajo maturo in se potem lahko vpiše na študij npr. strojništva, bi vsekakor svetoval za tako šolo. Če pa to ni možnost, se bo še vedno bistveno več o strojništvu (samo primer), naučil na faksu, kot bi se v kateri koli srednji šoli.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Ko bodo ukinili priviligirano kasto slovenskih zaposlitev (beri studentsko delo), bo tudi diplomantka lazje dihala. Je pa vsekakor za to kriva vlada, pa ne sedanja, ampak vse.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
358
11
18
Domžale
Lp
Seveda se lahko po končani srednji tehnični šoli z poklicno maturo vpiše naprej na faks, ne more se pa vpisat na družboslovni faks ala FDV, filozofska
Se pa strinjam, da se bo na faksu veliko več naučil, samo če ima že osnovo z srednje šole mu bo na potem faksu lažje. Profesorji tam izhajajo iz tega da osnove že poznaš in samo nadgrajujejo tvoje znanje.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.598
113
No zato je kriv tudi nekdo, ki se vpise na sociologijo kulture in se ne vprasa: Kje bi lahko dobil siht? kaj bom pocel v zivljenju in mi bo ta izobrazba pri tem koristila? kdo razen drzave je pripravljen placat znanje ki ga pridobim na tem studiju?

vsakic ko to omenis nekomu na kaki neperspektivni smeri ti zacne nabijat da si negativec, da ce v nekaj verjames ti bo uspelo... ja ok, naj studirajo sam nej pol ne jamrajo. pa cimprej placljivi studij pol pa naj folk studira kar ce zarad mene