Izdelava pesjaka

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Doma bomo gradili pesjak za malo zverino, pa me zanima, če morda veste, kje bi se dalo dobiti najceneje te profile za izdelavo pesjaka in pa žico oz. rešetke. Ni treba, da je pocinkano. Zanima me še, kakšen pod se uporabi, če gradiš na asfaltu oz. želiš, da se zadeva lahko kasneje tudi premakne.

Priporočam se tudi za izkušnje, kako ste gradili svoje pesjake in kaj ste vse pri tem uporabili.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Pohištvene cevi so najceneje (vsaj zame) v Šentjurju pri Celju. Cca. 1/2 cene Mercatorja.

Pokončne stebričke sem dal debelostenske 40x40, vmesne pa navadne 40x20 se mi zdi. Mrežo sem dal betonsko, 100x100 okna. Streha je iz valovitk, na tleh pa kulir plošče.

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Če se bo še kdo razpisal bom tudi jaz vesel sal bom ko bo lepše vreme tudi sam delal pesjak. Dobrodošla tudi kaka slika.

Drugače pa sem naredil betonsko plato ki je velika cca. 3×3m in sm imel v mislih da bi od plate vzdignil cca. 10cm poden pesjaka ki bi bil lesen (pozimi bolj prijetno za psa in les se lahko umakne in opere vsake toliko. Cel pesjak bi naredil iz železnega ogrodja, mrežo pa bi dal ali železno za betoniranje ali pa bi naredil iz lesa. Les mi je lepši a je veliko več treba za vzdrževanje. Kako se bom lotil koče ki bo v pesjaku se mi še ne sanja, vem le da bo izolirana verjetno z stiroporjem in da bo imela vmesen prekat/ovinek da psu ne bo pihalo a da bo vseeno zračno.

LP M

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
ksz

Sam sem s pomočjo očeta (ker sm bil pač majhen klinac) pri mojem prvem psu naredil box iz lesa (tudi po tleh) in moram reč, da je vzdržal silo s katero se je vanjo zaletaval nemški ovčar (res pa si moral vsake tolko malo pogledat, da ni kje kaj počlo oz. zgnilo). Kasneje smo itak ogradili dvorišče tako da box ni bil več potreben. Če bi ga šel zdej delat bi pač upošteval velikost psa in se na podlagi tega določil kakšno ograjo bi dal. Osebno se mi tista mreža, ki se uporablja za betoniranje plošč ne zdi slaba. Se jo pol pač pobarva in zadeva niti ne pride slaba ven (res pa je, da se moraš malo jajcat s farbanjem ampak se da rešit tudi to - v skrajnem primeru vzameš kompresor in gre cik cak
smile-1.gif
).

Uto za psa pa smo naredili prav po tipskem načrtu za nemškega ovčarja: nosilne stranice so iz železa, vse skupaj dvignjeno za kakih 8 cm (od oka), stranice ute pa so iz lesa. Uta je sestavljena iz dveh delov, na notranji strani ima pregrado, da veter ne tolče direkt. Priporočam pa vama, da pri kuči naredita tako streho, da se vama bo odpirala, ker je pol čiščenje dosti lažje.

Prejšnji pes je uporabljal uto, ker ni imel druge izbire, sedanja psica (prav tako nemška ovčarka) pa je ne uporablja, ker ima na razpolago celo dvorišče.

Sem vse skupaj malo čudno napisal zato mislim, da bo najboljše, da slikam zadevco pa pol slike pripopam gor. Vse skupaj čez cca. 1 urco.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Pri utah je tisti notranji prehod pametna zadeva. Dimenzije za nemca naj bi bile 100 x 160 (od tega 60 za vhod). Vhod v drugi del hiške naj bi bil ozek. Višina na na najvišji točki 85-90 in na najnižji cca 70. Predvsem mora biti zelo dobro izolirana. Jaz se s tem ne bom ukvarjala in jo bom kar kupila za cca 200€.
Pesjak pa je po naročilu delan predrag, zato ga bomo delali sami. Bomo pa naredili samo ogrodje, na podu je že asfalt in baje, da to ni razlog, da bi delali lesen pod. Pri ceni pesjaka je problem v lesu, saj se tako cena dvigne v višave. Eni hočejo za pesjake tudi krepko čez 1.200€, seveda pa gre za pesjake, ki imajo dve stranici leseni.
Mi imamo na srečo prostor ob hiši in bo pesjak izoliran iz dveh strani, tako da les ne bo potreben.
Meni so pa bolj všeč tiste male mreže, kot tele gradbene, ker so mi slednje prevelike za mladiča.
Sem pozabila povedati, da sem iz LJ, tako da material iščem tukaj. Sprašujem tudi zato, ker znajo imeti manjše trgovine bolj poceni material kot kakšni Bauhausi, teh manjših trgovin pa žal ne poznam in me je zanimalo, če mogoče kdo ve za kakšno kot je tale pri Celju.
Aja, potrebno je biti pozoren tudi na dimenzije pesjaka, ki so zakonsko določene na razpon kg psa. Če se prav spomnim, mora imeti 35 kg pes cca 2x3m.

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Mene za dimenzije kar se zakona tiče ne skrbi ker bo pesjak stalno odprt saj imamo okoli parcele ograjo in se pes lahko mirno sprehaja. Že sedanji pes je stalno na dvorišču le spi v hiši pod stopnicani. Pesjak bom imel le zaradi kakih obiskov in delavcev pri hiši da psa zaprem za kaki 2-3h ker je pes pri nas tudi za varnost in kakih ne rednih obiskov ki jih ne pozna in delavcev ki so prvič pri nas ne mara.
Drugače pa ste nekateri tole o pregradah in ostalih stvareh lepo napisali. Veliko sem že slišal in bral o tem vendar nevem če si zadevo pravilno predstavljam. Sem iskal že tudi kake načrte na netu pa nisem našel ničesar. Ima kdo kak načrt za izdelavo pasje ute ki bo stala v pesjaku (streha ute bo ravna). Tudi slike mogoče odprte ute bi bile dobrodošle (nekdo je napisal da priporoča streho ki se odpre za lažje čiščenje)

Se tudi opravičujem če skačem v temo in si izposojam temo
frown-1.gif
. Upam da niste jezni.

PS: kakršen koli nasvet glede ut, pesjakov in seveda psa bi bil tudi dobrodošel saj s psom ki ga imam trenutno živim šele cca 4 leta pes pa ima 11 let kar pomeni da imam bolj malo izkušenj v tej smeri. Pes je tudi prvi v mojem življenju.

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
A mi daš ti mail (lahko kar pod privat), da ti jaz pošljem slike (3 kom), ki sem jih naredil in jim pol makar zmanjšaj resolucijo (mi napiše, da je prevelik file) in nalepi sem gor, ker bodo mogoče prišle prav še komu drugemu. Neki me zaj.ebava računalnik in z njim povezani programi tko, da bom kr kmalu zgubil živce in bi blo najbolj enostavno, če ti pošljem, ti pa jih objavi.

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
No upam, da mi bo zdej vendarle ratalo...

Aja še mere:
širina: 154 cm
višina1: 93 cm
višina2: 78 cm

Ta zadeva deluje mogoče malo zastarelo in tudi je...ima cca. 18 let
smile-1.gif

Na tla smo položili elemente, ki se uporabljajo kot "okvir" pri zidanju zidov. Pozimi pa se je dajalo noter še malo stiroporja in kako odejo.

No to bi blo zaenkrat z moje strani vse
smile-1.gif

601224-uta1.jpg

Priponke

• 601224-uta1.jpg
    601224-uta1.jpg
    57,7 KB · Ogledi: 3.251
Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Sem iskal že tudi kake načrte na netu pa nisem našel ničesar. Ima kdo kak načrt za izdelavo pasje ute ki bo stala v pesjaku (streha ute bo ravna). Tudi slike mogoče odprte ute bi bile dobrodošle (nekdo je napisal da priporoča streho ki se odpre za lažje čiščenje)

V kinološkem priročniku so načrti za uto. meni jih je nekdo poslal še na sux-u, ampak sem ravno prejšnji mesec menjal PC in so šla adijo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Podobno uto sem tudi sam naredil, le da je v celoti iz lesa.

Sem pa v "spalni" del izrezal še odprtino za okno in montiral pleksi steklo.
cool-1.gif

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Super. Zadeva mi je dosti bolj jasna. Bi še prašal če mogoče ve kdo kje se dobi kinološki priročnik? Je to knjiga ki se jo kupi kar v kakem društvu ali celo naroči po pošti, najbolj idealno pa bi bilo da bi bil kar v elektronski obliki kje na netu (nevem a mene net zaje*** al jest res zadnje čase nč ne najdem?).

Šenkat hvala zaenkrat ste mi olajšali delo kar se tiče razmišljanja za kar nekaj procentov
smile-1.gif

LP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Jutri grem domov. Vem da je nekje v kabinetu, ampak dvomim da se bom spomnil.

Bo kdo skeniral ki ima več časa...